Material realizat de Gabriela Bujenița și Maria Trușcă
Guvernul chinez a anunțat redeschiderea graniței cu Hong Kong după trei ani de control strict, informează CNN. Rezidenții din Hong Kong nu vor mai fi testați PCR în vederea detectării virusului COVID-19 la momentul trecerii graniței, însă vor fi nevoiți să prezinte un test negativ făcut la cel mult 48 de ore de la plecare, conform comunicatului emis de consiliul de stat al Chinei. De asemenea, măsura de carantinare a călătorilor ajunși în China a fost ridicată la nivel internațional, inclusiv în Hong Kong. Până la 60.000 de rezidenți din Hong Kong vor putea trece granița în continent, în timp ce începe o redeschidere treptată a punctelor de control ale frontierei, a declarat joi șeful executiv al Hong Kongului, John Lee, în urma unui anunț din partea Beijingului. Odată cu relaxarea măsurilor, nu vor mai exista nici limitări ale numărului de pasageri în aeronave, iar zborurile vor crește treptat. Guvernul chinez a anunțat că noile reguli vor intra în vigoare din data de 8 ianuarie.
Instanța Supremă din India a suspendat demolarea a peste 4.000 de case din Haldwani, potrivit Al Jazeera. Decizia vine după ce peste 4.000 de case adiacente liniei de cale ferată din Haldwani au fost clasificate drept ilegale și propuse spre demolare. Instanța și-a motivat hotărârea declarând că nu se poate efectua peste noapte strămutarea a peste 50.000 de persoane și a cerut și o segregare a acestora în funcție de dreptul de proprietate deținut de către aceștia. De asemenea, locuitorii coloniei vizate au protestat de mai bine de o săptămână împotriva deciziei de evacuare, declarând faptul că au acte doveditoare asupra proprietății. Printre clădirile ce urmau a fi demolate se numărau și 15 școli, moschei, magazine și clinici de sănătate. Următorul termen la care Curtea Supremă va evalua problema este 7 februarie.
Compania Amazon va concedia peste 18.000 de angajați, justificând nevoia de a reduce costurile, scrie BBC. Cei mai afectați de această decizie vor fi lucrătorii comerciali și departamentul de resurse umane. Andy Jassy, directorul executiv al Amazon, a declarat că decizia nu a fost luată cu ușurință și este conștient de impactul pe care aceasta îl va avea. Compania Amazon a înregistrat scăderi semnificative în ultima perioadă ca efect al creșterii costului vieții. Printre proiectele la care gigantul tehnologic va renunța se numără și faimosul „Alexa”, tehnologia de asistență virtuală bazată pe un sintetizator de vorbire. Alte mari companii au anunțat de asemenea reduceri de personal în ultima perioadă, directorul executiv Meta comunicând concedierea a până la 13% din forța de muncă, iar Elon Musk reducând până la jumătate din personalul platformei de socializare Twitter.
Liderii din Iran au decis închiderea unui institut francez de cercetare din Teheran ca semn de protest împotriva caricaturilor apărute în revista Charlie Hebdo, relatează Politico. Caricaturile, publicate în cadrul unui concurs lansat de Charlie Hebdo luna trecută, au fost menite să aducă un omagiu femeilor iraniene care au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva poliției morale, în contextul uciderii lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, în custodia poliției, a declarat marți directorul editorial al Charlie Hebdo la postul de radio francez. Ministerul iranian de externe a emis un comunicat în care anunța că închiderea institutului francez reprezintă doar începutul „revizuirii legăturilor culturale cu Franța”. Ministrul francez de externe a criticat poziția Iranului cu privire la această decizie afirmând faptul că „Iranul urmează o politică greșită”.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat o încetare a focului timp de 36 de ore, conform AP News. Ordinul șefului de stat rus dat forțelor armate survine în contextul Crăciunului ortodox de rit vechi care urmează a fi celebrat în acest weekend atât de ruși, cât și de ucraineni. În ordinul emis de președinte, acesta declara „Datorită faptului că un număr mare de cetățeni ortodocși trăiesc în zonele de luptă, facem un apel către ucraineni pentru a declara încetarea focului și a le oferi cetățenilor posibilitatea de a participa la slujbe în Ajunul Crăciunului, precum și în ziua nașterii lui Hristos”. Ordinul nu specifica dacă se va aplica atât operațiunilor ofensive, cât și celor defensive, nefiind clar modul în care rușii vor acționa în cazul unui atac. Liderii occidentali, inclusiv președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, au etichetat decizia președintelui rus ca fiind făcută în spirit demagogic, autoritățile ruse refuzând în mai multe instanțe sistarea focului cu ocazia Crăciunului sărbătorit pe 25 decembrie, precum și alte planuri de pace propuse de omologii ucraineni în ultimele două luni. Putin a acționat după ce Patriarhul Chiril I al Moscovei a propus un armistițiu în perioada Crăciunului, sărbătorit după calendarul iulian pe data de 7 ianuarie.
Autoritățile israeliene l-au eliberat din închisoare pe prizonierul palestinian Karim Younis după ce a ispășit o pedeapsă de 40 de ani, relatează BBC. Karim Younis, în vârstă de 66 de ani, a fost condamnat în 1983 la pedeapsa cu închisoarea pentru răpirea și uciderea soldatului israelian Avi Bromberg. Karim a fost întâmpinat ca un erou în satul său natal Ara, aflat în partea de nord a Israelului. Președintele Palestinei, Mahmoud Abbas, afirmând că Younis reprezintă „un simbol al poporului palestinian”. De cealaltă parte, oficialii israelieni solicită retragerea cetățeniei acestuia pentru acte de terorism împotriva poporului. Karim Younis face parte din comunitatea de arabi din Israel, majoritatea fiind descendenți ai palestinienilor care au rămas în cadrul statului nou înființat după războiul de independență din 1948.
Un tribunal federal din Statele Unite ale Americii l-a condamnat la șase ani de închisoare pentru spălare de bani pe fostul ministru de interne bolivian, Arturo Murillo, informează Al Jazeera. Murillo a pledat vinovat pentru primirea a aproximativ 530.000 de dolari mită de la o companie din Florida, în schimbul obținerii unui contract avantajos cu Ministerul apărării din Bolivia. Un alt fost oficial bolivian și trei americani, implicați în acest dosar, au fost condamnați anul trecut în SUA, după ce și-au recunoscut vinovăția. Arturo Murillo a fost ministru pe perioada mandatului președintelui bolivian, Jeanine Anez, între 2019 și 2020, care a preluat puterea după ce Evo Morales a demisionat și a părăsit țara.
Președintele Statelor Unite ale Americii a anunțat că intenționează să accepte până la 30.000 de migranți pe lună din Cuba, Nicaragua, Haiti și Venezuela, informează Al Jazeera. Conform acestui program umanitar, cetățenilor din cele patru țări li se va acorda un permis de muncă valabil timp de doi ani, cu condiția să aibă „sponsori” financiari în SUA și să nu aibă antecedente penale. Cu toate acestea, migranții care vor încerca să treacă ilegal frontiera nu vor putea beneficia de acest program și vor fi expulzați din țară. Într-un comunicat de presă președintele american, Joe Biden, a transmis următorul mesaj: ,,dacă încercați să părăsiți ilegal Cuba, Nicaragua sau Haiti, nu o faceți, nu vă prezentați la graniță, rămâneți acolo unde sunteți și aplicați legal de acolo.” Organizația Amnesty International a salutat acest program ce permite cetățenilor din cele patru țări să ajungă legal în SUA, dar a condamnat acțiunile de expulzare care s-au intensificat în ultima perioadă la graniță.
În Belarus a început procesul activistului pentru drepturile omului, laureat al Premiului Nobel pentru pace, Ales Bialiatski, informează BBC. Ales Bialiatski, în vârstă de 60 de ani, a fost arestat în urma protestelor antiguvernamentale din 2021. Potrivit Centrului pentru drepturile omului „Viasna” (Primăvara), fondat de către însuși Bialiatski, el este acuzat de finanțarea ilegală a opoziției și riscă până la 12 ani de închisoare. Bialiatski a înființat Centrul „Viasna” în 1996, ca răspuns la reprimarea brutală a protestelor de stradă din acel an de către președintele Belarusului, Alexander Lukașenko. Organizația a sprijinit protestatarii arestați și familiile acestora și a cercetat modul în care autoritățile au torturat prizonierii politici. Jurnalista belarusă, Hanna Lubiakova, a declarat că organizația a fost vizată de autoritățile din Minsk pentru că a ajutat victimele represiunii să plătească amenzi și avocați, iar Bialiatski însuși a fost „fața organizației”.
Fiul traficantului de droguri Joaquin ,,El Chapo” Guzman din Mexic a fost arestat, informează BBC. Ovidio Guzman-Lopez, presupus a fi liderul fostului cartel de droguri al tatălui său, a fost arestat în orașul Culiacan, capitala statului Sinaloa. Membrii bandei nemulțumiți de arestarea lui Guzman-Lopez au blocat traficul rutier, au incendiat vehicule și au atacat aeroportul local. În consecință, două avioane au fost lovite de focuri de armă și peste 100 de zboruri au fost anulate. Ministrul apărării, Luis Cresencio Sandoval, a declarat că Ovidio Guzmán-López – supranumit „Șoarecele” – este acuzat de conducerea celebrului cartel de la Sinaloa al tatălui său. Joaquin „El Chapo” Guzman, a fost condamnat la detențiune pe viață în SUA, după ce a fost găsit vinovat în 2019 de trafic de droguri și spălare de bani.