Home / A fost azi în lume / A fost 4 ianuarie în lume – Prima persoană transsexuală, condamnată la moarte pentru crimă de gradul întâi, a fost executată în Statele Unite ale Americii, guvernul din Columbia a renunțat la armistițiul anunțat anterior cu rebelii din Armata Națională de Eliberare (ELN), iar guvernul belgian a declarat epidemie de gripă
Sursă foto: Al Jazeera

A fost 4 ianuarie în lume – Prima persoană transsexuală, condamnată la moarte pentru crimă de gradul întâi, a fost executată în Statele Unite ale Americii, guvernul din Columbia a renunțat la armistițiul anunțat anterior cu rebelii din Armata Națională de Eliberare (ELN), iar guvernul belgian a declarat epidemie de gripă

Material realizat de Romina Manolescu și Emilia Popescul

Prima persoană transsexuală, condamnată la moarte pentru crimă de gradul întâi, a fost executată în Statele Unite ale Americii, după ce i-a fost respinsă cererea de clemență, informează Al Jazeera. Amber McLaughlin, în vârstă de 49 de ani, a fost condamnată pentru urmărirea și uciderea unei foste prietene în St Louis, în 2003. Aceasta a început tranziția în urmă cu aproximativ trei ani la închisoarea de stat din Potosi. Cererea de clemență a adus în discuție problemele traumatice ale lui McLaughlin din copilărie, precum și cele legate de sănătatea sa mintală, pe care juriul nu le-a auzit niciodată în timpul procesului, motiv pentru care cererea a fost respinsă de către guvernatorul republican Mike Parson. McLaughlin a avut alături un consilier spiritual, în timp ce doza fatală de pentobarbital i-a fost injectată. Într-o declarație scrisă, McLaughlin a regretat faptele sale, menționând  Sunt o persoană iubitoare și grijulie”. O bază de date a Centrului de informații privind pedeapsa cu moartea a arătat că 1.558 de persoane au fost executate de la reintroducerea acestei practici în anii 1970. De asemenea, reprezentanții centrului au declarat că nu există cazuri anterioare cunoscute de execuție a unui deținut transsexual.    

Reprezentanții Bisericii Anglicane și-au exprimat consternarea” față de un atac asupra unui cimitir istoric din apropierea orașului Ierusalim, informeză BBC. Mai mult de 30 de morminte din cimitirul protestant de pe Muntele Sion au fost profanate, crucile fiind rupte și pietrele de mormânt răsturnate și distruse. Extremiștii evrei au fost acuzați pentru actul de vandalism – Am observat că discursurile instigatoare la ură sunt în creștere”, a declarat arhiepiscopul anglican, Hosam Naoum. Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, cel mai înalt cleric din Biserica Anglicană, a catalogat profanarea mormintelor drept „un act blasfemator” și și-a exprimat speranța ca responsabilii să fie aduși rapid în fața instanțelor de judecată. Poliția israeliană a declarat că a vizitat cimitirul pentru a constata pagubele și investighează incidentul. Cimitirul a fost înființat în 1848, pe un teren cumpărat de episcopul Gobat și este îngrijit de comunitățile luterane și anglicane. Printre cei înmormântați în cimitir se numără oameni de știință, politicieni, membri ai forțelor armate și clerici, dintre care mulți au fost figuri proeminente în orașul sfânt.

Autoritățile din Iran au eliberat o actriță care a fost arestată luna trecută după ce și-a exprimat solidaritatea față de protestatarii antiguvernamentali, relatează BBC. Vedeta în vârstă de 38 de ani, Taraneh Aliddosti, a fost eliberată pe cauțiune după ce a fost acuzată că a postat „conținut ofensator”, în urma publicării unei fotografii pe social media în care a apărut fără hijab și a condamnat prima execuție a unui protestatar. Agenția iraniană de știri IRNA a informat că actrița a fost arestată pentru că nu a furnizat „niciun document în conformitate cu afirmațiile sale”. Alidoosti a fost considerată una dintre cele mai de succes actrițe din Iran. Aceasta a jucat în The Salesman”, peliculă care a câștigat un premiu Oscar în 2016 pentru cel mai bun film internațional de lung metraj. Taraneh Alidoosti și-a întrerupt cariera pentru a sprijini familiile protestatarilor uciși în timpul evenimentelor din ultimele luni și a promis anterior că va rămâne în Iran cu orice preț. 

Comisia Europeană a declarat că majoritatea statelor din Uniunea Europeană sunt în favoarea introducerii testelor de COVID-19 pentru călătorii din China, informează Al Jazeera. Comisia a înaintat o serie de propuneri, inclusiv o recomandare privind purtarea măștii la zborurile din China, monitorizarea apelor reziduale pentru aeronavele care sosesc din China, supravegherea genomică în aeroporturi, precum și creșterea vigilenței UE în ceea ce privește testarea și vaccinarea cetățenilor. Aceste măsuri (…) ar trebui să fie efectuate într-un mod organizat pentru a asigura eficacitatea lor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene. Măsurile propuse vin ca urmare a faptului că Beijingul intenționează să ridice restricțiile de călătorie asupra cetățenilor săi, în pofida valului recent de infecții. Această abordare a UE față de China o fost o urmare a reuniunii Comitetului pentru securitate sanitară, un organism consultativ al UE format din experți în domeniul sănătății din cele 27 de state membre, prezidată de Comisie.

O fostă proprietară a unei case funerare din Colorado a fost condamnată la 20 ani de închisoare pentru fraudă, după disecarea a 560 de cadavre și comercializarea de părți ale corpului fără permisiune, relatează Reuters. Megan Hess, în vârstă de 46 de ani, și mama acesteia, Shirley Koch, în vârstă de 69 de ani, au pledat vinovate pentru fraudă în luna iulie. Cele două au operat o casă funerară, Sunset Mesa, și o entitate responsabilă de părțile corpului celor decedați, Donor Services, din aceeași clădire din Montrose, Colorado. În dosarul lor, procurorii au subliniat „natura macabră” a strategiei lui Hess și au descris-o ca fiind unul dintre cele mai semnificative cazuri de acest tip din istoria recentă a Statelor Unite ale Americii. Avocatul lui Hess a declarat că a fost defăimată pe nedrept ca fiindvrăjitoare” și monstru”, deși este o persoană al cărei comportament poate fi motivat de o leziune cerebrală avută la vârsta de 18 de ani. Procurorii au declarat, de asemenea, că Hess încasa câte 1.000 de dolari pentru incinerări care nu au avut loc niciodată și că oferea altor familii incinerări gratuite în schimbul unor donații corporale. Potrivit acestora, Megan Hess a înșelat peste 200 de familii, care au primit cenușă incinerată din coșuri amestecate cu rămășițele diferitelor cadavre.

Guvernul din Columbia a renunțat la armistițiul anunțat anterior cu rebelii din Armata Națională de Eliberare (ELN), relatează Aljazeera. Președintele Gustavo Petro a declarat în ajunul anului nou că un armistițiu temporar a fost încheiat cu cele mai mari cinci grupuri armate ale țării, inclusiv ELN, din 1 ianuarie până pe 30 iunie. Însă ELN, care a încheiat luna trecută o primă rundă de negocieri cu guvernul lui Petro, a declarat într-un comunicat de presă că „nu a discutat nicio propunere de încetare a focului bilateral” cu Bogota și, „prin urmare, nu există un astfel de acord”. Ministrul de Interne, Alfonso Prada, a declarat în timpul unei conferințe de presă că ELN a ridicat de mai multe ori importanța unei încetări bilaterale a focului, fapt care a condus la acest armistițiu, însă ca urmare a poziției asumate public de către reprezentanții ELN, acordul a fost suspendat. Președintele, însă, continuă să-și urmeze planul de „pace totală”, încercând să pună capăt celor aproape șase decenii de conflict armat, care a ucis cel puțin 450.000 de persoane doar din 1985 până în 2018. 

Oficialii statului australian Victoria au aprobat sacrificarea cu 50.000 de canguri mai mulți decât anul trecut, conform The Guardian. A fost aprobat un plan ce constă în creșterea a numărului de canguri uciși legal în Victoria cu o treime, într-o mișcare criticată de susținătorii bunăstării animalelor. Departamentul pentru Energie, Mediu și Politici climatice a publicat un raport privind programul comercial de recoltare a cangurilor și eliberarea de permise care conferă „autoritatea de control al faunei sălbatice”. Raportul a recomandat ca numărul de canguri gri sacrificați pentru recoltarea cărnii să crească cu 30% față de anul trecut, în timp ce numărul de permise de vânătoare a fost aproximat să crească cu 19%. Reprezentantul nou ales al Partidului Justiției animalelor, Georgie Purcell, a declarat: „Nu știm câți canguri au fost pierduți în urma inundațiilor fără precedent din Victoria, și totuși guvernul a aprobat o creștere (a numărului de canguri sacrificați) de 27%”. 

Secretarul Ministerului de Interne din Filipine, Benjamin Abalos Jr., a cerut tuturor generalilor și colonelilor din poliție cu drepturi depline să-și prezinte demisia pentru „a curăța” instituțiile statului de orice legătură cu traficul de droguri, relatează AP News. Agenția filipineză pentru combaterea drogurilor a fost supusă unor raiduri, arestări și concedieri în ultimele luni. În jur de 300 de ofițeri sunt anchetați la recomandarea șefului poliției naționale, care va prezenta, de asemenea, demisia sa din curtoazie, a declarat Benjamin Abalos Jr. într-o conferință de presă. „Se pare că există o mare problemă în rândul forțelor noastre de poliție. Se pare că există generali și colonei implicați în traficul de droguri”, a mai menționat acesta. „Trebuie să eliminăm corupția din rândurile autorităților. Avem nevoie de încrederea oamenilor.” Oficialul a anunțat, de asemenea, formarea unei comisii pentru a revizui înregistrările oficialilor poliției pentru a determina dacă sunt implicați în comerțul ilegal cu droguri.

Guvernul belgian a declarat epidemie de gripă, conform Politico. Institutul național de sănătate publică din Belgia, Sciensano, a declarat oficial o epidemie de gripă, numărul cazurilor ajungând la un nivel similar cu numărul celor de COVID-19. „Gripa a revenit deja de ceva timp în țara noastră, dar acum toate criteriile sunt îndeplinite pentru a putea vorbi despre o epidemie”, a declarat purtătorul de cuvânt al institutului, explicând că o „creștere clară” a numărului de cazuri de gripă a fost observată în rândul medicilor generaliști, precum și în testele de laborator și spitalizări. Sezonul gripei europene a început mai devreme anul acesta: numărul internărilor în spitale din cauza gripei a crescut încă din octombrie. Alte țări, precum Germania și Slovacia, au declarat deja o epidemie și se așteaptă ca mai multe țări să facă acest lucru.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 aprilie în lume – Ministra norvegiană a Sănătății și Serviciilor Sociale, Ingvild Kjerkol, a demisionat după ce teza sa de masterat a fost retrasă pentru plagiat, Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind presupusa interferență rusă în viitoarele alegeri europarlamentare și Parlamentul bulgar a confirmat un guvern interimar pentru a conduce țara până la alegerile din iunie.

Material realizat de Mihai Turcu. Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind …