Home / A fost azi în lume / A fost 2 ianuarie în lume – Doi europarlamentari suspectați în cazul Qatargate riscă să își piardă imunitatea, Pak Jong Chon, cel mai puternic oficial militar după liderul Kim Jong Un, a fost demis iar Șefa Fondului Monetar Internațional a declarat că 2023 va fi un an dificil din punct de vedere economic
Sursa: AFP PHOTO/KCNA

A fost 2 ianuarie în lume – Doi europarlamentari suspectați în cazul Qatargate riscă să își piardă imunitatea, Pak Jong Chon, cel mai puternic oficial militar după liderul Kim Jong Un, a fost demis iar Șefa Fondului Monetar Internațional a declarat că 2023 va fi un an dificil din punct de vedere economic

Material realizat de Andra Așibreiner și Ștefania Guțu.

Armata israeliană a ucis doi cetățeni palestinieni în timpului unui raid asupra unui sat din nordul Cisiordaniei ocupate, relatează Al Jazeera. Ministrul Sănătății din Palestina a declarat că Mohammad Samer Hoshiyeh, în vârstă de 22 de ani, și Fouad Mohammad Abed, în vârstă de 25 de ani, au fost împușcați în satul Kufr Dan din nordul Cisiordaniei. În timpul raidului au mai fost rănite cel puțin trei persoane. Confruntările armate au izbucnit duminică noaptea, după ce forțele israeliene au percheziționate Kufr Dan pentru a demola casele a doi palestinieni uciși într-un schimb de focuri. 

 

Anchetatorii belgieni au cerut Parlamentului European să ridice imunitatea altor doi eurodeputați suspectați în scandalul de corupție legat de luarea de mită din partea Qatarului și Marocului, informează Politico. Potrivit unui oficial al Uniunii Europene, europarlamentarul belgian Marc Tarabella și Andrea Cozzolino, europarlamentar italian, sunt în pericol să își piardă imunitatea. Ambii au dat declarații sub rezerva anonimatului pentru a nu periclita procedura legală. De când a izbucnit scandalul, Cozzolino a demisionat temporar din funcția de președinte al unei delegații pentru relațiile cu țările din Maghreb, și de asemenea, a renunțat la rolul său de coordonator al grupului pentru elaborarea rezoluțiilor privind abuzurile drepturilor omului din afara UE.

 

Oficialii ruși au declarat că zeci de trupe rusești au fost ucise într-una dintre cele mai mortale lovituri din războiul din Ucraina, relatează Reuters.  Ministrul Apărării din Rusia a anunțat că 63 de soldați au fost uciși în explozia care a distrus o baracă temporară dintr-un fost colegiu profesional din Maklivka, oraș geamăn al capitalei regionale ocupate de ruși, Donețk. Conform surselor, locuința a fost lovită de patru rachete lansatoare HIMARS fabricate în SUA. Oficialii de la Kiev  au declarat că numărul morților din Rusia este de sute, deși oficialii pro-ruși numesc acest lucru o exagerare. 

 

Presa de stat din Coreea de Nord a declarat că Pak Jong Chon, cel mai puternic oficial militar după liderul Kim Jong Un, a fost demis, informează Reuters.  Pak, vicepreședintele Comisiei Militare Centrale a Partidului Muncitorilor și secretar al Comitetului Central a Partidului, a fost înlocuit cu Ri Yong Gil la reuniunea anuală a comitetului. Nu a fost declarat nici un motiv pentru modificare. Phenianul își reînnoiește în mod regulat conducerea, iar adunarea de la sfârșitul anului a fost adesea folosită pentru a anunța modificările de personal și deciziile politice majore. Televiziunea de stat l-a arătat pe Pak stând în primul rând al podiumului cu capul plecat, în timp ce alți membri ridicau mâinile pentru a vota problemele. 

 

Oficialii statului Missouri se pregătesc pentru a executa prima persoană transgender din Statele Unite ale Americii, informează Al Jazeera.  Amber McLaughlin va deveni prima femeie transgender care va fi executată prin injectare din Statele Unite ale Americii. Executarea sa se face pe fondul acuzațiilor de ucidere a unei foste iubite în 2003. Cererea de clemență ar trebui să fie aprobată de guvernatorul republican al statului Missouri, Mike Parson. Petiția se concentrează pe mai multe probleme traumatizante din copilăria lui McLaughlin. Purtătorul de cuvânt al lui Parson, Kelli Jones, a declarat că procesul de revizuire pentru cererea de clemență este în curs.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Federația Rusă intenționează să inițieze mai multe atacuri cu dronă în încercarea de a demoraliza Ucraina, relatează BBC.
Conform declarațiilor președintelui, Rusia plănuiește să lanseze mai multe atacuri cu drone Shahed de fabricație iraniană împotriva Ucrainei, lucru care vine ca rezultat la atacul inițiat de Ucraina în care au murit mai mulți soldați ruși în orașul ocupat Donețk. În ultima perioadă, atacurile rusești cu dronă împotriva Ucrainei au crescut, principalele ținte ale soldaților vizând centralele electrice din întreaga țară. De asemenea, în respectivul discurs, Volodimir Zelenski a afirmat faptul că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât peste 80 drone de fabricație iraniană în primele zile ale anului 2023.

 

Ministrul de Externe al Spaniei, José Manuel Albares, a declarat că guvernul său este pregătit pentru orice scenariu în ceea ce privește relația cu Regatul Unit în privința Gibraltarului, relatează The Guardian. Încă din octombrie 2021, oficialii spanioli și britanici au avut mai multe întrevederi pentru a discuta poziția Gibraltarului, teritoriu intens disputat între cele două țări, după ce, în anul 2020, a fost semnat un acord care susținea ideea încorporării teritoriului britanic în spațiul Schengen. După mai multe runde eșuate de negocieri pentru a încheia un tratat, guvernul spaniol a declarat că rămâne angajat în încheierea unui acord, însă „are datoria de a se pregăti pentru un scenariu în care nu va exista niciun tratat în același timp”. Totodată, ministrul de externe al Marii Britanii, James Cleverly, a declarat că „Marea Britanie rămâne fermă în sprijinul pentru Gibraltar și nu va fi de acord cu nimic care să compromită suveranitatea”.  

Peste 100.000 de migranți au debarcat în Italia în anul 2022, informează Prensa Latina. Potrivit unui raport oficial al Ministerului de Interne italian, cei mai mulți migranți au provenit din țări precum Egipt, Tunisia, Bangladesh, Siria sau Afganistan. Raportul a arătat faptul că doar în luna august au fost înregistrați 16.822 de imigranți, iar acest număr a crescut în a doua jumătate a anului datorită intrării în vigoare a unui decret legislativ al guvernului care viza reducerea fluxului. Respectiva lege introduce reguli mai stricte privind migrația, cum ar fi faptul că navele de salvare pot tranzita și interveni numai pentru ajutor, sub supravegherea autorităților locale.

 

Șefa Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a declarat că anul 2023 va fi un an dificil din punct de vedere economic, informează The Guardian. Doamna Georgieva a declarat duminică, pentru programul de știri CBS, faptul că în anul 2023 se așteaptă ca o treime din economia mondială să fie în recesiune. Conform declarațiilor șefului FMI, situația economică din anul 2023 este datorată, în mare parte, scăderii economice înregistrate de Europa, Republica Populară Chineză și Statele Unite din ultima perioadă. Pe de altă parte, această situație vine în contextul războiului din Ucraina, precum și încetinirea creșterii economice a Chinei din cauza măsurilor sale stricte zero-Covid. Aceasta a declarat faptul că pentru prima dată în 40 de ani, există probabilitatea ca Republica Populară Chineză să înregistreze o creștere sub nivelul global. 

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 16 și 17 noiembrie în lume – Joe Biden a aprobat utilizarea de către armata ucraineană a rachetelor americane ATACMS, Finlanda găzduiește primul exercițiu major de artilerie al NATO de la aderarea sa la alianță, În regiunea separatistă Abhazia protestatarii au continuat să ocupe clădirea parlamentului

Material realizat de Andrei Rus și Irina Dudu Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, …