Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 22 decembrie în lume – Oficiali ai Turciei și Arabiei Saudite au condamnat decizia talibanilor de a interzice accesul femeilor afgane în învățământul universitar, instanța a decis prelungirea cu o lună a arestului preventiv al Evei Kaili, fosta vicepreședintă a Parlamentului European, iar Parlamentul scoțian a adoptat o serie de reforme care vor facilita schimbarea legală de gen
December 10, 2022.EU vice President Eva Kaili arrested amid Brussels corruption probe .Archive photo. (Credit Image: © Hase/ROPI via ZUMA Press)

A fost 22 decembrie în lume – Oficiali ai Turciei și Arabiei Saudite au condamnat decizia talibanilor de a interzice accesul femeilor afgane în învățământul universitar, instanța a decis prelungirea cu o lună a arestului preventiv al Evei Kaili, fosta vicepreședintă a Parlamentului European, iar Parlamentul scoțian a adoptat o serie de reforme care vor facilita schimbarea legală de gen

Material realizat de Gabriela Bujenița și Maria Trușcă

Forțele israeliene au împușcat mortal un fotbalist palestinian în timpul unei intervenții în orașul Nablus din Cisiordania, relatează Al Jazeera. Ahmad Atef Daraghama, în vârstă de 23 de ani, a fost ucis în timp ce mulțimea palestiniană a ieșit în stradă pentru a face față unui raid al israelienilor în situl religios Mormântul lui Iosif. Daraghama, originar din orașul Tubas, a fost un fotbalist profesionist ce a jucat în calitate de mijlocaș ofensiv la clubul de fotbal Thaqafi Tulkarm. Forțele israeliene au ucis peste 160 de palestinieni în Cisiordania în anul 2022, acesta fiind cel mai mare număr de decese din regiune înregistrat într-un singur an de la cea de-a doua Intifada. Scena unor conflicte violente regulate din partea forțelor israeliene e reprezentată de orașele Jenin și Nablus, unde rezistența armată palestiniană este în creștere.

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat că livrările de sisteme de rachete americane Patriot către Ucraina, anunțate în timpul vizitei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Washington, nu vor contribui la soluționarea conflictului și nici nu vor împiedica Moscova să-și atingă obiectivele, informează Al Jazeera. „În ceea ce privește Patriot, acesta e un sistem destul de vechi și nu funcționează la fel de bine ca S-300 al nostru”, a susținut liderul de la Kremlin, după ce un reporter i-a cerut să comenteze decizia Statelor Unite ale Americii de a furniza Ucrainei un sistem de rachete Patriot. MIM-104 Patriot este un sistem de rachete sol-aer (SAM) dezvoltat inițial pentru a intercepta aeronavele care zboară la altitudini mari. În 1980 fost modificat pentru a se concentra pe noua amenințare a rachetelor balistice tactice.

Noul premier, Benjamin Netanyahu, a format cel mai de dreapta cabinet din istoria Israelului, acesta incluzând mai multe partide ultra-religioase și de extremă dreapta, informează Al Jazeera. „Îl am”, a declarat Netanyahu pe Twitter în ebraică pentru a anunţa formarea guvernului alături de colegii săi. Partenerii lui Benjamin Netanyahu sunt cele două partide ultra-ortodoxe Shas şi Iudaismul Unificat al Torei (UJT), precum şi cele trei formaţiuni de extremă dreapta „Sionismul religios”, Forţa Evreiască şi Noam. Netanyahu a fost deja premierul Israelului, a avut un mandat între 1996 și 1999 și un mandat de doisprezece ani din 2009 până în 2021. Printre cele mai controversate mișcări ale sale este promisiunea de a numi drept ministru al Securității Naționale pe șeful partidului ultranaționalist evreiesc, Itamar Ben Gvir, care are o lungă istorie în utilizarea afirmațiilor discriminatorii față de palestinieni.

Mai mulți oficiali din Turcia și Arabia Saudită au condamnat decizia talibanilor de a interzice accesul femeilor afgane în învățământul universitar, relatează Al Jazeera. Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că interdicția nu este „nici islamică, nici umană”. În cadrul unei conferințe de presă, Cavusoglu i-a îndemnat pe talibani să anuleze decizia. „Există o explicație islamică? Religia noastră, islamul, nu este împotriva educației; dimpotrivă, încurajează educația și știința.” a afirmat Cavusoglu. De asemenea, reprezentanții ministerului saudit de externe și-au exprimat „uimirea și regretul” că femeilor afgane li s-a refuzat studiile universitare. Talibanii au reluat controlul asupra țării în august 2021, după ce au fost înlăturați de la putere de o coaliție militară condusă de SUA, cu două decenii mai devreme. Inițial, talibanii au promis o regulă mai moderată care respectă drepturile femeilor și minorităților, dar de atunci și-au implementat propria interpretare strictă a legii religioase.

Un tribunal din Argentina a condamnat la 15 ani de închisoare un fost polițist care a lucrat la unul dintre cele mai cunoscute centre de tortură din timpul guvernării militare a țării, informează BBC. Mario Sandoval, în vârstă de 69 de ani, a fost găsit vinovat de răpirea și torturarea studentului Hernán Abriata, care a dispărut în 1976. Sandoval a lucrat la Școala Superioară de Mecanică a Marinei (ESMA) cunoscută ca fiind cel mai mare centru de detenție clandestin din Argentina. El a fost acuzat că a participat la dispariția și torturarea a sute de activiști de stânga în timpul guvernării militare a Argentinei din 1976 până în 1983. După sfârșitul conducerii militare, Sandoval a fugit din Argentina și s-a stabilit în Franța, unde a devenit lector universitar la Institutul de Studii Latino-Americane de la Sorbona. Abia în 2008 a fost identificat drept fost polițist. După un lung proces de judecată, cea mai înaltă instanță din Franța a decis extrădarea sa în Argentina. 

Instanța a decis prelungirea cu o lună a arestului preventiv al Evei Kaili, fosta vicepreședintă a Parlamentului European, informează Politico. În urma audierii în care avocații lui Kaili au cerut ca ea să fie eliberată din închisoare pe baza unei brățări electronice, instanța „a prelungit arestarea preventivă a Evei Kaili cu o lună”, potrivit unui comunicat de presă. Fosta vicepreședintă a Parlamentului European se află în arest de aproape două săptămâni, după ce a fost acuzată într-o anchetă extinsă asupra operațiunii de lobby a Qatarului la Bruxelles, în care au mai fost implicați și un fost europarlamentar, un asistent al Parlamentului și un șef de ONG. Kaili poate contesta decizia în termen de 24 de ore, iar cazul ei poate fi reevaluat în 15 zile. Avocatul ei grec, Michalis Dimitrakopoulos, a declarat că nu vor face recurs împotriva deciziei.

Parlamentul scoțian a adoptat o serie de reforme care vor facilita schimbarea legală de gen, conform Politico. Legislația controversată, cunoscută sub denumirea „Proiectul de lege pentru reforma recunoașterii genului”, a fost, în cele din urmă, adoptată, cu o majoritate „confortabilă”, după mai multe ședințe. Conform noii legi, persoanele transgender de până la 16 ani își vor putea schimba legal sexul printr-un sistem de autoidentificare, fără a fi necesar un diagnostic medical. Scoția este prima din cadrul Regatului Unit care va avea un proces de auto-identificare pentru schimbarea genului. Procesul este deja utilizat în alte 18 țări, inclusiv în Danemarca și Irlanda. Tensiunile din jurul modificărilor propuse au făcut ca Partidul Național Scoțian, care se află la conducerea guvernului scoțian, să se confrunte cu o opoziție puternică din partea unor grupuri de campanie și chiar a unora dintre proprii parlamentari. Guvernul Regatului Unit a amenințat că va bloca legislația „dacă este necesar”.

Un fost premier rus a fost rănit în timpul bombardamentelor din Donețk, informează Al Jazeera. Dimitri Rogozin, fost premier, care a condus și  agenția spațială a Rusiei , a declarat  că a fost lovit de schije deasupra omoplatului în urma atacului care a avut loc miercuri, în clădirea în care acesta se afla, situată la marginea orașului Donețk. Bărbatul în vârstă de 59 de ani, un susținător ferm al ofensivei Rusiei în Ucraina, a susținut într-o postare pe canalul său Telegram că va necesita o intervenție medicală în urma incidentului. „Am locuit în acest hotel în ultimele luni și timp de opt ani inamicul nu a bombardat niciodată acest loc. Cineva a scurs informații, iar în jurul orei 19:45 au fost mai multe lovituri de înaltă precizie, inclusiv în locul în care eram direct localizați”, a precizat Rogozin. Orașul Donețk, capitala regiunii extinse Donețk, este controlat din 2014 de separatiști susținuți de Kremlin, care au acuzat în repetate rânduri forțele ucrainene că bombardează centrul urban.

Armata statului Fiji a fost convocată să contribuie la restabilirea ordinii publice, în urma alegerilor controversate, relatează Reuters. După ce alegerile de săptămâna trecută au avut ca rezultat suspendarea parlamentului, tensiunile au început să crească între diferitele grupuri etnice. De aceea, armatei i-a fost solicitat să intervină în ajutorul poliției locale, conform declarațiilor prim-ministrului Frank Bainimarama. Politica statului Fiji a fost dominată de relațiile rasiale tensionate între majoritatea indigenă și minoritatea etnică indiană până la înfăptuirea reformei constituționale din 2013, care a eliminat sistemul de vot bazat pe originea rasială, acest sistem favorizând populația indigenă. Națiunea insulară din Pacific a încheiat un acord în octombrie cu Australia pentru o mai bună cooperare în domeniul apărării.

Cel mai cunoscut traficant de droguri din Asia, Tse Chi Lop, a fost extrădat în Australia, scrie BBC. Bărbatul în vârstă de 59 ani a fost arestat pe un aeroport olandez anul trecut de către Interpol. Tse Chi Lop este acuzat că a condus o operațiune de traficare de droguri în valoare de miliarde de dolari, care ar fi acoperit mai multe țari din Asia, din Japonia până în Noua Zeelandă. Poliția australiană a estimat că 70% din drogurile care intră în Australia sunt în strânsă legătură cu grupul condus de către Tse Chi Lop. Acuzațiile Australiei împotriva traficantului de origine asiatică se referă la o serie de operațiuni desfășurate între anii 2012 și 2013, în care o încărcătură de metamfetamină de 4,4 milioane de dolari australieni (2,45 milioane de lire sterline; 2,98 milioane de dolari) a fost traficată în țară. Tse Chi Lop riscă închisoare pe viață.

Despre Ana Miruna Toma

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …