Material realizat de Radu Ioan Mocanu și Doina Bulearcă
Peste un milion de ucraineni au rămas fără curent electric în urma unui bombardament rusesc ce a vizat infrastructura energetică a țării, informează Reuters. În urma unui atac rusesc ce a avariat două centrale energetice, orașul port Odesa a rămas fără energie electrică. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a anunțat gravitatea situației și timpul de efectuare a reparațiilor necesare. De asemenea, a anunțat că statul norvegian va trimite un ajutor de 100 de milioane de dolari pentru refacerea infrastructurii energetice. Guvernul ucrainean a catalogat atacurile asupra punctelor energetice ca fiind „crime de război”, având în vedere efectele nefaste asupra vieții civililor. Procurorul general al Ucrainei a anunțat folosirea dronelor fabricate în Iran în desfășurarea atacului, fapt negat de regimul de la Teheran.
Guvernul statului Chile a anunțat măsuri de siguranță în urma erupției unui vulcan din zona munților Anzi, relatează BBC. Vulcanul Lascar din munții Anzi a erupt, lansând o coloană de cenușă și blocuri solide de magmă, de o lungime de 6.000 de metrii. Deși nu au fost raportate incidente în urma erupției, Institutul Național de Geologie și Servicii Miniere a anunțat trecerea de la codul verde la codul galben, însemnând că vulcanul este instabil. Autoritățile locale au delimitat un perimetru de cinci kilometri pătrați în care accesul populației este interzis, măsură luată cu scopul de a preveni diferite accidente.
Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a anunțat susținerea pentru un loc permanent al Uniunii Africane în grupul economic G20, notează Al Jazeera. Între 13 și 15 decembrie, liderul de la Casa Albă urmează să găzduiască aproximativ 50 de șefi de stat de pe continentul african în cadrul summitului SUA-Africa unde se va discuta intrarea Uniunii Africane în grupul G20. Această susținere vine și ca urmarea a promisiunii lui Biden de a extinde și Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, pentru o mai bună reprezentare a Africii. Uniunea Africană a fost sprijinită de administrația Biden, având relații cordiale cu conducătorul uniunii, președintele Senegalului.
Guvernul Statelor Unite ale Americii l-a acuzat pe cetățeanul libian Abu Magila Masud pentru rolul cheie avut în atentatul de la Lockerbie, anunță BBC. Atentatul de la Lockerbie a avut loc în anul 1988 și a constat în detonarea unei bombe aflate la bordul unei aeronave Boeing 747, care a ucis 270 de persoane, fiind cel mai mare atentat terorist comis pe teritoriu britanic. Luna trecută, Masud a fost răpit de o grupare paramilitară locală din Libia, fapt ce a ridicat speculații conform cărora ar putea fi înmânat autorităților americane. Un purtător de cuvânt a declarat pentru agenția de presă Reuters că Masud v-a apărea în fața unui tribunal federal din Washington.
Nava spațială Orion s-a întors pe Pământ după zborul de test spre Lună, fapt ce marchează finalul primei etape din programul spațial Artemis, relatează Reuters. Capsula Orion a pătruns prin atmosfera planetei Pământ, aterizând în Oceanul Pacific, după misiunea spațială care a avut scopul de a înconjura Luna. Capsula a fost recuperată de forțele marine americane și urmează să fie transportată în orașul San Diego, al statului California. În misiunea de 25 de zile, capsula a ajuns pe lună și a atins o distanță de 434.500 de kilometri de Pământ, fiind cea mai mare distanță atinsă de capsulă în timpul misiunii.
Forțele armate ale Statelor Unite ale Americii au anunțat asasinarea a doi membri ISIL, raportează Al Jazeera. Cei doi membri ai ISIL, specificați în comunicatul Forțelor Armate Americane, sunt raportați a fi fost eliminați în urma „unui raid aerian de succes în estul Siriei la ora 2:57 AM (23:37 GMT)” și au fost identificați a fi două figur oficiale ale celulei teroriste ISIL. Nu au fost raportate victime civile în urma raidului aerian întreprins de către forțele aeriene americane. Conform comunicatului oficial al SUA, „decesul acestor oficiali le întrerupe abilitatea celulelor teroriste de a efectua atacuri cu rol de destabilizare în Orientul Mijlociu.”
Protestatarii sârbi au continuat manifestațiile stradale din Kosovo, onform Euronews. Protestatari ai minorității sârbe au blocat drumuri duminică, după schimburi de foc nocturne cu forțele de ordine. Protestele au pornit după arestarea unui ofițer de poliție sârb, suspectat de a fi fost implicat în atacuri asupra forțelor de poliție din Kosovo. Protestatarii sârbi au ridicat sâmbătă două baricade la granița nordică a statului, conform rapoartelor forțelor de ordine. Altercațiile au pornit după ce administrația din capitala Pristina au convocat alegeri în teritoriul nordic al țării pentru data de 18 decembrie.