Home / A fost azi în lume / A fost 30 noiembrie în lume – Fostul președinte chinez Jiang Zemin a murit la 96 de ani, Joe Biden a anunțat alocarea mai multor fonduri pentru comunitățile amerindiene iar un tribunal din Tokyo a decis că interzicerea căsătoriilor între persoane de același sex este constituțională

A fost 30 noiembrie în lume – Fostul președinte chinez Jiang Zemin a murit la 96 de ani, Joe Biden a anunțat alocarea mai multor fonduri pentru comunitățile amerindiene iar un tribunal din Tokyo a decis că interzicerea căsătoriilor între persoane de același sex este constituțională

Material realizat de Emilia Popescul și Romina Manolescu.

Două orașe din China au anunțat ridicarea restricțiilor împotriva COVID-19 după ce numărul protestelor a crescut, relatează Reuters. Această decizie vine la o zi după ce protestatarii din orașul  Guangzhou s-au confruntat cu poliția în timpul unei manifestații. Demonstratarii protestau împotriva celor mai aspre restricții din timpul epidemiei de Coronavirus. Un oficial din Chongqing a declarat că persoanele care au intrat în contact direct cu o persoană testată pozitiv pentru Covid-19 pot sta în carantină la domiciliu dacă îndeplinesc anumite condiții. Protestele care s-au răspândit în weekend atât în Shanghai cât și în Beijing reprezintă acte de sfidare publică, lipsite de precedent de la venirea la putere în 2012 a președintelui Xi Jinping. 

 

Cel puțin 10 elevi de la o școală din nordul Afganistanului au decedat în urma unui atac cu explozibil, informează AP News. Un martor a declarat că explozia a avut loc în timpul rugăciunilor de după-masă. Documentul emis de autoritățile locale a menționat 16 persoane și-au pierdut viața și alte 22 au fost rănite. Nicio grupare nu și-a asumat răspunderea pentru atac. Statul Islamic(SI) din Afganistan a condus o campanie violentă împotriva regimului Taliban încă de la preluarea puterii în august 2021. SI a fost autorul mai multor atacuri ce au vizat mai ales minoritatea șiită a Afganistanului, cât și medrese(instituții de învățământ superior) și moschei sunite apropiate regimului. Cu toate că ambele grupări aderă la o ideologie extremistă, ele sunt rivale.

 

Fostul președinte chinez Jiang Zemin a murit la 96 de ani, relatează The Guardian. Presa locală a comunicat că moartea fostului lider a fost cauzată de leucemie și de cedarea mai multor organe. Acesta a murit într-un spital, în Shanghai, oraș ce a reprezentat sediul puterii lui. Poporul chinez a folosit de-a lungul timpului adunările publice de doliu dedicate foștilor lideri pentru a-și arăta nemulțumirea față de regimul actual. Unii cetățeni chinezi privesc cu nostalgie regimul Zemin, cu toate că acesta a fost caracterizat drept represiv, mai ales asupra grupului religios Falun Gong. Totodată, în timpul conducerii lui Zemin, China a depășit izolarea internațională, a cunoscut o economie care s-a dezvoltat rapid și o reducere a intervenției guvernului în viața privată a cetățenilor.

 

Președintele american Joe Biden a anunțat alocarea mai multor fonduri pentru comunitățile amerindiene, relatează Aljazeera. Inițiativa reprezintă o parte a angajamentului său de a „prioritiza și respecta relațiile dintre națiuni”. Un raport din 2020 al Biroului de Afaceri Indigene arată ,,o nevoie nesatisfăcută de resurse financiare”. În timpul summitului Națiunilor Indigene, Joe Biden a anunțat alocarea a 135 milioane de dolari pentru a facilita relocarea a 11 comunități din Maine, Louisiana, Arizona și Washington. Totodată, acesta a adăugat că va  discuta cu Congresul despre alocarea a 9.1 miliarde de dolari pentru finanțarea a Serviciului de Sănătate Indigen. 

 

Un plic a explodat la ambasada ucraineană din Madrid, informează Politico. Diplomat al Ucrainei, Oleg Nikolenko, a declarat ,,Ambasada Ucrainei în Spania a primit un plic. În timpul inspecției, acesta a explodat în mâinile comandantului. Acesta a suferit răni minore și nu este spitalizat, primind îngrijirea medicală necesară. Viața lui nu este amenințată.” Niciun alt angajat al ambasadei nu a fost rănit, iar forțele de ordine spaniole continuă ancheta. Dmytro Kuleba, Ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, a cerut creșterea securității la toate ambasadele, și a afirmând că acest atac nu va reuși nici să intimideze diplomații ucraineni, nici să îi oprească din combaterea agresiunii rusești.

 

Camera superioară a Adunării Federale din Rusia a votat  în unanimitate înăsprirea unei legi care interzice „propaganda LGBT”, informează BBC. Oficialii ruși au susținut că legea își propune să interzică promovarea relațiilor între persoane de același sex precum și eliminarea sugestiei că acestea pot fi considerate normale. De asemenea, legea condamnă prezentarea pedofiliei și schimbării de gen în reclame, cărți sau filme. Autoritățile au informat că persoanele care răspândesc „propaganda LGBT” sau încearcă să facă acest lucru vor fi amendate cu până la 400.000 de ruble (6.600 de dolari), persoanele juridice pot fi amendate cu până la 5 de milioane de ruble (82.100 de dolari), iar străinii pot fi arestați până la 15 de zile sau deportați, conform proiectului de lege. Legea a fost criticată în statele occidentale, inclusiv de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a declarat în 2017 că proiectul de lege al Rusiei este discriminatoriu, promovează homofobia și încalcă Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

 

Un tribunal din Tokyo a decis că interzicerea căsătoriilor între persoane de același sex este constituțională, relatează CNN. Japonia este singurul stat din G7 care nu permite căsătoria între persoane de același sex, constituția japoneză definind mariajul ca fiind bazat pe „consimțământul reciproc al ambelor sexe”. Cu toate acestea, conform hotărârii,, deși interdicția este constituțională, absența unui sistem juridic care să protejeze familiile de același sex este o încălcare a drepturilor omului. Partidul premierului Fumio Kishida nu a dezvăluit încă nicio intenție de revizuire a legislației. Decizia a venit la o zi după ce Senatul Statelor Unite ale Americii a adoptat o lege privind protejarea căsătoriei între persoane de același sex, în timp ce Singapore a ridicat restricțiile, limitând totuși perspectivele de legalizare a căsătoriei în acest sens. 

 

Producătorii de plastic au promis o mai mare transparență în ceea ce privește substanțele chimice utilizate în realizarea produselor lor, informează Reuters. Mici fragmente de plastic au fost găsite în probe de sânge și placente ale unor copii nenăscuți, conform studiilor recente. Oamenii de știință au declarat că încearcă să înțeleagă riscurile pentru sănătate ale acestui nou fenomen și că preocupările variază de la impactul asupra organelor umane, până la modul în care unii aditivi din plastic ar putea perturba sistemele hormonale. Directorul pentru politica globală în domeniul materialelor plastice din cadrul Consiliului American de Chimie, Stewart Harris, a susținut că este necesară mai multă transparență și mai multe informații în ceea ce privește aditivii. De asemenea, acesta a adăugat că un tratat propus de Organizația Națiunilor Unite pentru combaterea deșeurilor din plastic ar putea oferi măsuri globale pentru a spori gradul de informare asupra compoziției diferitelor produse și ambalaje pe care cetățenii la utilizează în viața de zi cu zi. 

 

Oficialii din San Francisco au votat ca aprobat o propunerea în urma căreia polițiștii ar putea folosi roboți potențial letali în situații de urgență, relatează Al Jazeera. Propunerea a fost modificată înainte de a fi adoptată, pentru a clarifica faptul că ofițerilor li se va permite să folosească roboții numai după ce au epuizat toate mijloacele alternative. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Poliție din San Francisco, Allison Maxie, a susținut că ofițerii vor utiliza roboții echipați cu încărcături explozive, cu scopul de a opri suspecții considerați violenți, înarmați sau periculoși, atunci când sunt în joc alte vieți. Acest tip de robot a fost folosit pentru prima dată în Statele Unite ale Americii în 2016, împotriva unui lunetist care a ucis cinci ofițeri într-o ambuscadă din Dallas.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 23 decembrie în lume – Președintele ucrainean, Volodimir Zelenskiy, l-a acuzat pe premierul slovac, Robert Fico, că sprijină indirect Rusia și pe Vladimir Putin, Premierul francez, François Bayrou, a anunțat numirea unui nou guvern pentru a încerca să pună capăt impasului politic, Autoritățile de la Kremlin au negat zvonurile apărute în presa internațională, conform cărora, soția fostului președinte sirian, Bashar al-Assad, ar fi depus cerere de divorț și ar intenționa să se întoarcă în Marea Britanie

Material realizat de Nicoleta Dumitru și Anca Badea    Președintele ucrainean, Volodimir Zelenskiy, l-a acuzat …