Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 1 decembrie în lume – Spania a luat măsuri în vederea consolidării securității naționale după descoperirea a cinci scrisori în care au fost introduse dispozitive explozive, Președintele sud-african, Cyril Ramaphosa, a fost acuzat în cadrul scandalului „Farmgate”, iar Statele Unite ale Americii și Franța au promis că vor menține sprijinul pentru Ucraina
Sursa foto: CNN
Sursa foto: CNN

A fost 1 decembrie în lume – Spania a luat măsuri în vederea consolidării securității naționale după descoperirea a cinci scrisori în care au fost introduse dispozitive explozive, Președintele sud-african, Cyril Ramaphosa, a fost acuzat în cadrul scandalului „Farmgate”, iar Statele Unite ale Americii și Franța au promis că vor menține sprijinul pentru Ucraina

Material realizat de Gabriela Bujeniță și Maria Trușcă 

 

Președintele sud-african, Cyril Ramaphosa, a fost acuzat de mușamalizarea unui furt și riscă să fie demis din funcție din cauza scandalului ,,Farmgate”, relatează BBC. Președintele a fost acuzat de acoperirea unui furt în valoare de 4 milioane de dolari de la ferma sa din 2020. Într-un raport asupra investigației, fostul șef al serviciilor de spionaj din Africa de Sud, Arthur Fraser, a susținut că Ramaphosa a plătit hoții în schimbul tăcerii și furtul nu a fost raportat la poliție. În apărarea sa, președintele a susținut că au fost furați doar 580.000 de dolari, bani ce proveneau din vânzarea de bivoli unui om de afaceri suedez și că furtul a fost raportat șefului securității prezidențiale. Concluziile comisiei de investigație au fost transmise Parlamentului, acesta urmând să le examineze și să decidă dacă va începe procedura de demitere a președintelui.

Hakeem Jeffries a fost ales în unanimitate noul lider al Partidului Democrat în Camera Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii, informează Reuters. Alegerea lui Jeffries a marcat sfârșitul „erei Nancy Pelosi” și ascensiunea unei generații tinere de lideri în Camera Reprezentanților. Ca parte a echipei lui Hakeem Jeffries au fost aleși Katherine Clark, 59 de ani, din Massachusetts, și californianul Pete Aguilar, în vârstă de 43 de ani. Într-o declarație destinată felicitării celor trei lideri, Nancy Pelosi a declarat că: ,,Împreună, această nouă generație de lideri, reflectă vitalitatea și diversitatea marii noastre națiuni – iar ei vor revigora scena politică prin noile lor idei și perspective”.

Membrii unei bande au ucis cel puțin 12 persoane și au incendiat mai multe case într-un oraș din apropierea Port-au-Prince, capitala Haiti, relatează Al Jazeera. Primarul orașului, Joseph Jeanson Guillaume, a declarat că poliția a obligat membrii bandei să plece din orașul Cabaret, la nord de capitala Port-au Prince, dar aceștia s-au întors și au atacat. În iulie 2021, președintele statului Haiti, Jovenel Moise, a fost asasinat, ceea ce a intensificat instabilitatea politică și criza economică. Drept consecință, bandele au dobândit mai mult control. Acestea controlează aproximativ 60% din teritoriul Port-au-Prince și recurg la violență pentru a insufla frică și pentru a pedepsi populația locală. Coordonatorul ONU pentru ajutor umanitar în Haiti, Ulrika Richardson, a declarat că în octombrie au fost înregistrate 195 de crime (aproximativ trei pe zi) și 102 de răpiri.

Curtea Supremă de Justiție a Statelor Unite ale Americii a refuzat să suspende hotărârea unui judecător din Texas care a declarat că anularea datoriilor de sute de miliarde de dolari din împrumuturi pentru studenți este ilegală, relatează Reuters. Decizia luată de judecătorul Mark Pittman împiedică democrații să avanseze cu planul lor de a anula datoriile milioanelor de studenți. În mod similar, președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a solicitat Curții Supreme a SUA suspendarea unei hotărâri a instanței din St. Louis prin care, la cererea a șase state conduse de către republicani, a interzis anularea împrumuturilor pentru studenți. Biden a anunțat în august că guvernul SUA îi va scuti de până la 10.000 de dolari din împrumuturi pe debitorii care câștigă mai puțin de 125.000 de dolari pe an sau de circa 250.000 de dolari în cazul cuplurilor căsătorite. Oficiul pentru Buget al Congresului a calculat în septembrie că programul de absolvire a datoriilor i-ar costa pe contribuabili aproximativ 400 de miliarde de dolari.

Statele Unite ale Americii și Franța au promis că vor menține sprijinul pentru Ucraina pe fondul războiului ,,brutal” al Rusiei, informează Al Jazeera. Într-o declarație ce subliniază discuțiile dintre președintele american, Joe Biden și omologul său francez, Emmanuel Macron la Casa Albă, cele două țări au criticat ,,războiul ilegal de agresiune al Rusiei” împotriva Ucrainei. De asemenea, au reiterat hotărârea fermă de a trage la răspundere Federația Rusă pentru atrocitățile și crimele de război comise de forțele armate și de mandatarii săi. Discuțiile de joi dintre Biden și Macron au avut loc în timp ce primarul Kievului, Vitali Klitschko, i-a îndemnat pe locuitorii capitalei ucrainene să se aprovizioneze cu apă, mâncare și îmbrăcăminte în cazul unei întreruperi totale a curentului electric.

Spania a luat măsuri în vederea consolidării securității naționale după descoperirea a cinci scrisori în care au fost introduse dispozitive explozive, informează The Guardian. Necesitatea creșterii nivelului de pază pentru clădirile guvernamentale și oficiale a apărut după ce, în ultimele 7 zile, au fost descoperite cinci scrisori care conțineau dispozitive. Dispozitivele au fost trimise prim-ministrului Pedro Sanchez, ministerului apărării, unei companii de arme care s-a ocupat de lansatoarele de rachete donate Kievului și unei baze aeriene militare din apropierea Madridului, precum și ambasadei Ucrainei în Spania. Secretarul de stat pentru securitate al Spaniei, Rafael Perez, a declarat: „Suntem la primele etape ale investigației noastre. Deși există semne că au venit de pe teritoriul spaniol, trebuie să fim prudenți.” Prima scrisoare de acest gen a explodat miercuri când  a fost deschisă de un angajat al ambasadei, provocându-i răni minore. Ultima astfel de scrisoare a fost detectată joi dimineață și a fost adresată ministrului apărării, Margarita Robles.

Guvernul nigerian a aprobat o nouă politică națională lingvistică prin care va impune utilizarea limbilor locale ca limbi oficiale de predare în școlile primare, relatează Al Jazeera. Școlile primare din Nigeria vor urma să predea în limbile locale, și nu în limba engleză. Politica, aprobată de Consiliul Executiv Federal, a fost anunțată miercuri de către Ministrul nigerian al Educației, Adamu Adamu. Acesta a declarat că „guvernul a fost de acord ca, de acum înainte, instruirea în școlile primare , în primii șase ani, să se facă în limba maternă.” Noua politică dorește promovarea și utilizarea celor 625 de limbi locale din Nigeria. Cu toate acestea, implementarea rămâne incertă, întregul material didactic suferind transformări.

Cetățenii francezi au început să predea armele și muniția deținute în mod nelicențiat poliției, informează Al Jazeera. Proprietarii francezi de arme au început, în această săptămână, să predea armele nelicențiate la punctele de colectare ale poliției din toată țara, ca parte a unei campanii de strângere a armelor de foc deținute fără licență, deseori obținute prin moștenire. Puști, pistoale, muniții, cuțite și grenade au fost predate la cele 300 de puncte de colectare instituite în Franța de la începutul campaniei Ministerului de Interne din 25 noiembrie. Cei care aduc arme nu riscă să primească pedepse. De asemenea, aceștia pot opta dacă să le înregistreze, sau să le lase în custodia poliției. Până miercuri au fost predate 65.000 arme de foc și 1,6 milioane de gloanțe și alte proiectile.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Africa (CDC) a anunțat că întregul continent african va primi 50.000 de vaccinuri împotriva Mpox, relatează Al Jazeera. Continentul african urmează să primească primul său lot de vaccinuri antipox, 50.000 de doze în total, în urma unei donații din partea Coreei de Sud, potrivit Centrului African pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Dozele vor fi administrate lucrătorilor din domeniul sănătății și persoanelor care locuiesc în zonele cele mai afectate. Cu toate acestea, momentul sosirii dozelor rămâne incert. Conform statisticilor, au fost înregistrate circa 202 decese cauzate de infectarea cu Mpox pe întregul continent, cu o rată a mortalității de 19,3% în 13 țări. Termenul „mpox” va fi folosit în locul denumirii „variola maimuței” pentru a evita rasismul și stigmatizarea care decurg din numele existent, după cum a decis luni, Organizația Mondială a Sănătății.

Un membru al Parlamentului din Senegal a lovit o deputată în timp ce aceasta susținea o prezentare, scrie Reuters. Cearta violentă a izbucnit în Parlamentul Senegalului după ce un parlamentar din opoziție a pălmuit o colegă de sex feminin, pe fondul animozitații crescânde dintre politicienii partidelor aflate la conducere și a celor din opoziție. În timpul unei prezentări a bugetului, parlamentarul din opoziție, Massata Samb, s-a apropiat și a pălmuit-o pe Amy Ndiaye Gniby, membră a coaliției Benno Bokk Yakaar (BBY), declanșând o serie de acte violente. Gniby a aruncat, ca răspuns, un scaun către Samb, înainte ca un alt parlamentar să o imobilizeze pe podea. Sesiunea a fost suspendată, deoarece parlamentarii au făcut schimb de lovituri, acuzații și insulte.

Despre Ana Miruna Toma

Vezi și

Au fost 10 și 11 februarie în lume – Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a avertizat că remarcile lui Trump ar putea amenința securitatea atât a Statelor Unite, cât și a Uniunii Europene, Președintele Ungariei, Katalin Novak, a demisionat, Serviciul de informații al Ucrainei a confirmat că forțele rusești utilizează Starlink

Material realizat de Alexandra Filip Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a avertizat că remarcile …