Home / A fost azi în lume / 2022 / Au fost 20 și 21 august în lume- Olaf Scholz înregistrează un nivel record de neîncredere a populației, fiica unui important aliat al lui Vladimir Putin a fost ucisă, iar Emiratele Arabe Unite au decis reîntoarcerea ambasadorului în Iran
Sursă: Olaf Scholz/Facebook

Au fost 20 și 21 august în lume- Olaf Scholz înregistrează un nivel record de neîncredere a populației, fiica unui important aliat al lui Vladimir Putin a fost ucisă, iar Emiratele Arabe Unite au decis reîntoarcerea ambasadorului în Iran

Material realizat de Mircea Andrei Cuciureanu și Doina Bulearcă

Cancelarul german, Olaf Scholz, a stabilit un record negativ în ceea ce privește nivelul de satisfacție al populației cu abilitățile sale de conducere a coaliției de guvernare, relatează Reuters. Aproximativ 62% dintre germani sunt de părere că Scholz nu își face treaba așa cum ar trebui, un număr record ce a crescut cu 23% din luna martie a acestui an. Totodată, susținerea partidului Social Democrat (SPD) a scăzut la doar 19%, atât sub nivelul opoziției conservatoare, cât și al membrilor minoritari din coaliția de guvernare, al Verzilor. Olaf Scholz și „coaliția semafor” pe care o conduce s-au confruntat cu o perioadă tumultoasă de la preluarea puterii, având de-a face cu gestionarea războiului din Ucraina, crizei energetice și, cel mai recent, a secetei. Cei mai vocali critici ai cancelarului l-au acuzat de lipsă de incisivitate în luarea deciziilor. Acest studiu a fost derulat de Insa și publicat în ziarul săptămânal “Bild am Sonntag”.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a confirmat decizia de a onora invitația președintelui algerian, Abdelmadjid Tebboune, informează Reuters. Vizita liderului de la Paris va avea loc de pe 25 până pe 27 august și are ca scop principal atât remedierea relațiilor dintre Franța și Algeria, cât și demararea unui posibil parteneriat între statul nord-african și membrii Uniunii Europene. Odată cu sancțiunile impuse Rusiei, statele europene caută alternative pentru importul de gaz, iar rezervele naturale impresionante ale Algeriei se află la centrul unui posibil parteneriat. Relațiile dintre Macron și Tebboune au avut de suferit anul trecut în urma unor declarații ale liderului de la Palatul Élysée, legate de trecutul statului nord-african. Acestea au dus la o întreagă dispută diplomatică despre perioadă colonială, însă invitația lui Tebboune și ceea ce se prefigurează a fi a doua vizită a liderului francez în Algeria reprezintă mari pași către refacerea relațiilor dintre cei doi lideri.

Fiica unuia dintre cei mai importanți aliați lui Putin, Daria Dugina, a fost ucisă într-un atentat cu bombă, conform BBC. Dugina, în vârstă de 29 de ani, pleca de la un festival de „artă tradițională” de lângă Moscova unde tatăl ei, Alexander Dugin, a ținut o prelegere. Conform informațiilor oferite de brigada de criminalistică, sub mașina condusă de Dugina se afla un dispozitiv exploziv care ar fi fost detonat la puțină vreme de la punerea în mișcare a vehiculului. Există ipoteza conform căreia ținta atacului ar fi fost Dugin, însă acesta a decis după festival ca el și fiica sa să se deplaseze cu mijloace diferite, din motive de siguranță. Atât Alexander Dugin, care este supranumit „creierul lui Putin” și „ghidul spiritual” al invaziei din Ucraina, cât și fiica sa, au jucat până acum un rol important în promovarea și justificarea războiului din Ucraina în rândul populației ruse.   

 Sora și aliatul politic al lui Kim Jong-un, Kim Yo-jong, a declarat că oferta primită din partea Seulului pentru denuclearizare „atinge culmile absurdității” și infirmă posibilitatea oricărei forme de cooperare dintre cele două state, raportează BBC. Kim Yo-jong a mai adăugat că „nimeni nu-și amanetează destinul pentru grâne”, refuzând complet ideea ajutorului economic primit din partea Coreei de Sud în schimbul opririi dezvoltării și testelor cu armamentului nuclear. Yo-jong a folosit cuvinte dure, catalogându-l pe președintele de la Seul drept „simplu și copilăros”. Ca replică, biroul prezidențial al lui Yoon Suk-yeol a adăugat că în ciuda remarcilor „nepoliticoase”, oferta Coreei de Sud rămâne valabilă, iar cabinetul de la Seul va continua să militeze pentru cooperare cu vecinii peninsulari. Acest plan a fost prezentat inițial în mai 2022, însă cea mai recentă propunere a președintelui sud coreean este percepută drept „îndrăzneață” și este menită să ridice nivelul de trai al nord coreenilor, în schimbul denuclearizării.   

Oficialii Emiratelor Arabe Unite au confirmat reîntoarcerea ambasadorului monarhiei federale în Iran, după mai bine de șase ani de la limitarea relațiilor diplomatice, informează Al Jazeera. Conform oficialilor de la Abu Dhabi, această decizie este menită să remedieze relațiile cu Iranul, astfel încât „să poată fi atinse atât interesele comune ale celor doi actori, cât și ale întregii regiuni”. Relațiile dintre cele două state au avut de suferit în urma unui protest violent ce a avut loc la misiunea diplomatică a Arabiei Saudite din Teheran. Protestatarii au intrat în sediul misiunii diplomatice în urma execuției filosofului șiit Nimr al-Nimr la Riad. Eforturile de reconciliere a relațiilor au fost demarate în 2019, în urma atacurilor houthi din Arabia Saudită și Golful Persic. Totodată, dialogul constructiv cu Iranul este un efort susținut la nivel de regiune, Riadul încercând normalizarea relațiilor, atât pentru stabilizarea regiunii, cât și pentru realinierea Teheranului la Planului Comun de Acțiune Cuprinzător și Măsuri Restrictive (acordul nuclear din 2015).                      

Asediul hotelului Hayat din Mogadishu a fost încheiat de forțele de ordine somaleze, soldându-se cu 21 de decese civile și 119 răniți, relatează Radio France International. Responsabilii pentru asediu fac parte din gruparea jihadistă al-Shabaab, atacul începând vineri seara. Atacatorii au folosit două mașini pline cu explozibil, ulterior intrând în hotel și continuând asediul folosind arme de foc. Asediul a durat aproximativ 30 de ore, forțele de ordine somaleze folosind armament greu pentru eliberarea hotelului și efectuând ulterior controale în clădire pentru explozibili. Hotelul este un cunoscut loc de adunare pentru membri ai legislativului din Mogadishu.

Oficiali ai poliției pakistaneze au adus acuzații de terorism împotriva fostului prim-ministru Imran Khan, relatează Euronews. Acuzațiile survin după ce Khan a susținut într-un discurs din turul său de campanie că va da în judecată ofițeri de poliție și o judecătoare, adăugând că un angajat apropiat de-al său a fost torturat în arest. Fostul premier, care a ajuns la putere în 2018 cu promisiunea de a schimba modul de conducere al țării, nu a răspuns încă acuzațiilor aduse. În aprilie 2022, Imran Khan a primit un vot de neîncredere în parlament, fiind acuzat de opoziție că  gestionarea problemelor economice a fost defectuoasă sub conducerea sa, pe măsura ce se înregistra o creștere a inflației.

 

Jurnaliști filipinezi au avertizat că libertatea presei va fi afectată și sub noul președinte Ferdinand “Bongbong” Marcos Jr., relatează Al Jazeera. Avertizările survin după ce în luna iunie, peste douăzeci de site-uri au fost blocate sub acuzația că ar avea legături cu „grupări terorist-comuniste”. Printre organizațiile media care au fost cenzurate de Comisia de Telecomunicații Națională se numără publicația online independentă Pinoy Weekly și cea mai longevivă publicație online, Bulatlat. Recent, reprezentanții Bulatlat au obținut o hotărâre judecătorească preliminară împotriva ordinului de cenzură adresat publicației. 

 

Oficialii japonezi au luat în calcul desfășurarea a 1000 de rachete de croazieră cu rază de acțiune crescută ca măsură defensivă împotriva unui atac chinez, relatează CNN. Raza de acțiune va fi mărită de la 100 de kilometri la 1000. Metoda de lansare va fi prin intermediul navelor sau avioanelor și vor fi staționate în jurul insulelor Namei de Sud, cu capacitatea de a ajunge pe coastele Coreei de Nord și Chinei. Deși conform constituției japoneze, capabilitățile militare trebuie folosite doar în scop de autoapărare, administrația de la Tokyo a mărit bugetul de apărare și a luat decizia de a desfășura arme care ajung pe sol străin după ce tensiunile din regiune au crescut. În perioada recentă, administrația de la Beijing a lansat rachete pe lângă Taiwan, în zona economică exclusivă a Japoniei. 

Reprezentanți ai ministerului de apărare al Rusiei au declarat că rachetele hipersonice Kinzhal au distrus un depou de muniție din regiunea ucraineană Odesa, relatează Deutsche Welle. Autoritățile ucrainene au declarat, în schimb, că au fost lovite de fapt trei obiective care țin de agricultură, alte două rachete au detonat deasupra mării și nu au fost victime. Altă declarație din partea ministerului rus de apărare susține că forțele armate au distrus două Howitzer M777 în poziție de luptă din zona Herson și un depozit de combustibil din regiunea Zaporizhzhia în care se crede că erau stocate peste 100 de tone de motorină. La acest moment, declarațiile nu au putut fi verificate.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …