Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 19 august în lume – Coreea de Nord a respins oferta de sprijin economic din partea Coreei de Sud, oficialii cubanezi au anunțat că vor trimite medici în în regiunea Calabria din sudul Italiei, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au confirmat că vor participa la summitul G20 din Bali

A fost 19 august în lume – Coreea de Nord a respins oferta de sprijin economic din partea Coreei de Sud, oficialii cubanezi au anunțat că vor trimite medici în în regiunea Calabria din sudul Italiei, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au confirmat că vor participa la summitul G20 din Bali

Material realizat de Maria Pițigoi

Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong-un, a respins oferta de sprijin economic a liderilor sud-coreeni în schimbul denuclearizării, relatează CNN. Într-un discurs susținut recent, președintele Yoon Suk Yeol a declarat că guvernul său ar putea oferi ajutor treptat Nordului prin implementarea unui program alimentar extins sau prin modernizarea unor rute comerciale și spitale, cerând în schimb ca oficialii nord-coreeni să înceteze să mai dezvolte arme nucleare și să ia măsuri în vederea denuclearizării. Kim Yo Jong a fost primul înalt oficial din Nord care a comentat în mod direct planul lui Yoon, considerând că este absurd și că demonstrează că liderul de la Seul este „simplu și încă infantil”. Coreea de Nord a efectuat un val fără precedent de teste de arme în acest an, incluzând și lansarea unei rachete balistice intercontinentale pentru prima dată din 2017. Oficiali ai Statelor Unite ale Americii și ai Coreei de Sud au avertizat în mod repetat că Nordul se pregătește să efectueze un al șaptelea test nuclear.

Oficialii cubanezi au anunțat că vor trimite circa 500 de medici în regiunea Calabria din sudul Italiei, ca parte a unui program amplu care trimite personal medical în țările aflate în nevoie, informează Reuters. Calabria se confruntă cu o lipsă a personalului, ca urmare a unei crize în domeniul asistenței medicale la nivel național. De-a lungul timpului, medicii cubanezi au fost trimiși atât în zone afectate de dezastre naturale și focare de boli, cât și în misiuni de rutină în schimbul banilor sau bunurilor. Aproximativ 40 de țări de pe cinci continente, inclusiv Italia, au primit medici cubanezi în timpul pandemiei de COVID-19.

Membrii grupării Al-Shabaab au preluat controlul asupra unui hotel din capitala Somaliei, Mogadiscio, într-un atac soldat cu victime, raportează BBC. Potrivit polițiștilor, atacatorii au detonat două explozibile în fața hotelului, înainte de a intra în clădire și de a deschide focul. Hotelul Hayat este considerat a fi o locație populară în rândul parlamentarilor și a altor oficiali guvernamentali. Gruparea jihadistă aflată în legătură cu Al-Qaida, care de aproximativ 15 ani conduce o insurgență împotriva guvernului federal al Somaliei, a revendicat responsabilitatea pentru atac. Luptătorii Al-Shabaab au fost alungați din capitală în 2011 de o forță a Uniunii Africane, dar grupul continuă să controleze zonele rurale și are capacitatea de a lansa atacuri mortale asupra civililor și militarilor. La începutul acestei luni, noul prim-ministru al Somaliei, Hamza Abdi Barre, a anunțat numirea fostului lider adjunct și purtător de cuvânt al grupului, Mukhtar Robow, ca ministru al afacerilor religioase.

Michelle O’Bonsawin a fost nominalizată la Curtea Supremă a Canadei, putând deveni prima persoană indigenă care să ocupe această funcție, conform Deutsche Welle. „Nominalizarea ei este rezultatul unui proces de selecție deschis, nepărtinitor. Sunt încrezător că judecătorul O’Bonsawin va aduce cunoștințe și contribuții neprețuite celei mai înalte instanțe a țării noastre”, a declarat prim-ministrul canadian, Justin Trudeau. Alegerea ei reprezintă un alt moment istoric pentru Canada, după ce anul trecut Mahmud Jamal a devenit prima persoană de culoare care a ocupat un loc în tribunal. Tot anul trecut, lidera Primelor Națiuni, Mary Simon, a fost numită drept al 30-lea guvernator general al țării, devenind prima persoană indigenă care a ocupat vreodată postul.

Președintele chinez Xi Jinping și omologul său rus, Vladimir Putin, au confirmat că vor participa la summitul G20 de pe insula Bali din luna noiembrie, anunță Al Jazeera. Summitul va marca prima dată când Putin, Xi Jinping și președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, se vor întâlni în persoană de când Rusia a invadat Ucraina în februarie, fapt ce a dus la declanșarea sancțiunilor din partea țărilor occidentale, inclusiv a membrilor G20, Japonia și Coreea de Sud. O călătorie către Bali ar fi semnificativă, fiind prima călătorie a lui Xi Jinping în afara Chinei de la începutul pandemiei, izbucnită în prima parte a anului 2020. În calitate de șef al G20 anul acesta, președintele Indoneziei s-a confruntat cu presiuni din partea țărilor occidentale pentru a retrage invitația lui Putin din cauza invaziei Ucrainei, pe care el a numit-o „operație militară specială”. Liderul ucrainean Vladimir Zelenski a fost, de asemenea, invitat la summitul de la Bali.

Despre Ana Miruna Toma

Vezi și

A fost 24 noiembrie în lume – Liderul opoziției, Anwar Ibrahim, a fost numit prim-ministrul Malaeziei, Un nou raport a dezvăluit că în Burkina Faso un milion de elevi nu pot merge la școală din cauza atacurilor jihadiste, iar Duma de Stat din Rusia a adoptat o nouă lege care interzice „propaganda LGBT”

Material realizat de Gabriela Bujenița și Maria Trușcă Douăsprezece persoane au fost supuse pedepsei prin …