Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 16 august în lume – Liderii estonieni au anunțat eliminarea completă a monumentelor epocii sovietice din spațiile publice, O navă militară chineză a acostat în portul Hambantota din Sri Lanka, alimentând tensiunile dintre India și China, iar Autoritățile din Finlanda au limitat acordarea vizelor turistice cetățenilor ruși
Sursă foto: CNN

A fost 16 august în lume – Liderii estonieni au anunțat eliminarea completă a monumentelor epocii sovietice din spațiile publice, O navă militară chineză a acostat în portul Hambantota din Sri Lanka, alimentând tensiunile dintre India și China, iar Autoritățile din Finlanda au limitat acordarea vizelor turistice cetățenilor ruși

Material realizat de Maria Pițigoi și Meda Dragomir 

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat oficialii americani de alimentarea tensiunilor din Asia, descriind vizita în Taiwan a președintei Camerei Reprezentanților din Statele Unite ale Americii drept o „provocare bine planificată”, relatează Reuters. Potrivit liderului de la Kremlin, vizita a fost „parte a unei strategii intenționate și conștiente a SUA de a destabiliza și a semăna haosul în regiune și în lume”. În cadrul aceleiași declarații, Putin a făcut referire și la pactul de securitate AUKUS dintre Australia, Marea Britanie și Statele Unite ca dovadă a încercărilor occidentale de a construi o alianță similară cu NATO în regiunea Asia-Pacific.

Liderii estonieni au anunțat eliminarea în totalitate a monumentelor din epoca sovietică din spațiile publice, raportează Euronews. „Ca simboluri ale represiunilor și ocupației sovietice, acestea au devenit o sursă de tensiuni sociale tot mai mari”, a declarat premierul Kaja Kallas, adăugând că Rusia nu va avea ocazia de a „folosi trecutul pentru a perturba pacea în Estonia”. Inițial, decizia oficialilor viza doar eliminarea monumentelor din orașul Narva, unde peste 80% dintre localnici sunt etnici ruși, stârnind nemulțumiri în rândul acestora. O hotărâre similară din 2007, care a constat în mutarea așa-numitei statui Soldatul de Bronz din Tallinn, a dus la două nopți de revolte, în timpul cărora un protestatar rus a fost ucis.

O navă militară chineză a acostat în portul Hambantota din Sri Lanka, alimentând tensiunile dintre India și China, potrivit CNN. Membrii echipajului de pe Yuan Wang 5 ceruseră permisiunea de a andoca săptămâna trecută, însă oficialii indieni s-au opus de teamă că statul chinez ar putea folosi portul, în apropierea principalei rute maritime Asia-Europa, ca bază militară. Liderii de la Beijing susțin că nava este folosită pentru cercetări științifice, în timp ce oficiali ai Departamentului de Apărare al SUA susțin că nava se află sub comanda Armatei Populare de Eliberare (PLA) și este capabilă să urmărească sateliți și lansări de rachete. Sri Lanka reprezintă centrul de transbordare ideal pentru importurile și exporturile chineze, fiind totodată un punct strategic pentru India. Atât statul chinez, cât și cel indian au sprijinit financiar țara care se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimele decenii.

Oficiali ai firmei canadiene Brazilia Potash, care intenționează să construiască cea mai mare mină de potasiu din America Latină în pădurea tropicală amazoniană, au anunțat că sunt dispuși să angajeze indigeni Mura, potrivit Reuters. Aceștia din urmă s-au opus proiectului, temându-se de posibilele urmări pe care le-ar putea avea asupra comunității lor. Companiei i s-a acordat o licență de instalare de către autoritățile statului Amazonas, dar a fost suspendată ulterior de o instanță pentru că firma nu consultase comunitatea Mura, de al cărei sprijin depinde acum. Brazilia este al doilea cel mai mare consumator de potasiu din lume, după China, iar consumul anual este în prezent de aproximativ 11 milioane de tone. Proiectul din Autazes, Brazilia, ar reduce dependența agriculturii braziliene de importuri pentru 95% din necesarul de potasiu.

Mii de oameni s-au adunat pentru comemorarea persoanelor ucise în august 2012, în orașul sud-african Marikana, ca urmare a celui mai grav act de violență al poliției de la sfârșitul apartheidului, potrivit Al Jazeera. Mai mulți lucrători ai minei de platină s-au adunat pe un deal din apropierea minei pentru a solicita salarii și locuințe mai bune. Reprezentanții poliției au ucis 34 de persoane și au rănit alte 78 de persoane. Adunați pe un mic deal la aproximativ 100 de kilometri nord-vest de Johannesburg, unde au avut loc împușcăturile, minerii au cântat cântece triste, unii dintre ei îmbrăcați în verde și negru, culorile Asociației Minerilor și Sindicatului Construcțiilor care au condus greva. Videoclipurile cu poliția deschizând focul asupra minerilor au fost difuzate în întreaga lume, stârnind indignare și conducând la o comisie de anchetă care să investigheze acțiunile poliției, care, potrivit unor oficiali ai Direcției Independente de Investigații a Poliției, continuă.

Primul transport umanitar de cereale pentru țările din Africa a părăsit portul Pivdennyi din Ucraina, raportează Deutsche Welle. Prima navă cu transport de cereale, sub tutela ONU, a părăsit Ucraina marțea aceasta, alimentele urmând să ajungă în Etiopia. Conform ministerului infrastructurii, “Brave Commander”, nava de marfă sub pavilionul libanez, transportă aproximativ 23,000 de tone de cereale către portul Djibouti. Scăderea exporturilor de cereale în urma conflictului din Ucraina a contribuit la creșterea prețurilor în sectorul alimentar, stârnind temerile unei posibile crize alimentare în Africa și Orientul Mijlociu. Deși numeroase nave comerciale pline cu încărcături agricole au părăsit porturile din Ucraina în ultima perioadă, “Brave Commander” este primul transport umanitar organizat de către Programul Alimentar Mondial al ONU.

Autoritățile din Iran au transmis un “răspuns scris” cu privire la proiectul unui nou acord nuclear propus de Uniunea Europeană, relatează Deutsche Welle. Agenția de știri a Republicii Islamice, IRNA, a anunțat marțea aceasta că Iranul a trimis un “răspuns scris” către Uniunea Europeană cu privire la planurile pentru un viitor acord nuclear. IRNA nu a oferit niciun detaliu legat de conținutul răspunsului, dar a menționat că existau anumite divergențe cu privire la trei aspecte. “Există divergențe cu privire la trei subiecte, Statele Unite precizându-și verbal flexibilitatea cu privire la două dintre acestea, lucru care va trebui adăugat în acord”, a raportat IRNA. “A treia problemă este legată de garantarea continuității acordului, lucru care va depinde de așteptările realiste ale Statelor Unite”, au adăugat aceștia.

William Ruto a fost declarat câștigătorul alegerilor prezidențiale din Kenya, conform CNN. Comisia electorală din Kenya a anunțat la începutul săptămânii acesteia că fostul vicepreședinte, William Ruto, va deveni al cincilea președinte al țării de la declararea independenței față de Marea Britanie din 1963. Ruto a câștigat alegerile cu un procent de 50.49% din voturi, la limită față de contracandidatul său, membru al opoziției și fost prim-ministru, Raila Odinga. Partidul acestuia, cunoscut sub numele de Azimio la Umoja, prima coaliție înregistrată în Kenya, a câștigat, de asemenea, majoritatea locurilor din Senat, cu al doilea cel mai mare număr din Adunarea Națională.

Autoritățile din Finlanda au limitat acordarea vizelor turistice cetățenilor ruși, informează Al Jazeera. Guvernul din Finlanda a declarat că are în plan limitarea numărului de vize acordate cetățenilor ruși la 10% din volumul actual începând cu 1 Septembrie, ca urmare a nemulțumirilor create pe fondul războiului din Ucraina. “Vizele acordate turistilor nu vor fi întrerupte complet, dar numărul lor va fi redus în mod semnificativ”, a precizat ministrul de externe Pekka Haavisto. Acesta a menționat că această decizie a fost luată ca urmare a numărului mare de turiști ruși care foloseau aeroportul Vantaa din Helsinki drept o cale de acces pentru alte destinații de vacanță din Europa. Conform ministrului, acest lucru înseamnă că alte tipuri de vize, precum cele de lucru, studiu sau de afaceri, vor avea întâietate în fața autorităților.

Președintele Vladimir Putin a acuzat liderii Statelor Unite ale Americii de încercarea de a “prelungi” războiul din Ucraina, declară Al Jazeera. Conform acuzațiilor liderului rus aduse la adresa autorităților americane, Statele Unite încearcă să prelungească războiul din Ucraina ca o modalitate de a își asigura dominația globală. În timpul discursului său din cadrul unei conferințe de securitate organizate la Moscova marțea aceasta, Putin a precizat că Washingtonul “folosește oamenii din Ucraina drept ‘carne de tun’” și că aceștia “au nevoie de conflicte pentru a-și consolida dominația”. Începând cu luna februarie, Statele Unite au oferit ajutor în valoare de peste 50 de miliarde de dolari Ucrainei, susținând neîncetat Kievul în fața agresiunilor Rusiei, lucru care a nemulțumit autoritățile de la Kremlin.

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 28 și 29 decembrie în lume – Noua administrație siriană a început o campanie de securitate, vizând „rămășițele” regimului fostului președinte Bashar al-Assad, Guvernul iranian a anunțat că anul 2025 va fi unul „important” pentru problema sa nucleară, Fostul președinte american Jimmy Carter a decedat la vârsta de 100 de ani în Plains, Georgia, înconjurat de familie

Material realizat de Miruna Constantinescu și Irina Dudu Președintele ales al Statelor Unite ale Americii …