Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 15 august în lume – Procurorii s-au opus eliberării detaliilor în cazul mandatului de percheziționare al lui Donald Trump, fostul premier al Australiei a fost acuzat că ar fi deținut în secret cinci poziții în minister iar William Ruto a fost declarat câștigător al alegerilor prezidențiale din Kenya

A fost 15 august în lume – Procurorii s-au opus eliberării detaliilor în cazul mandatului de percheziționare al lui Donald Trump, fostul premier al Australiei a fost acuzat că ar fi deținut în secret cinci poziții în minister iar William Ruto a fost declarat câștigător al alegerilor prezidențiale din Kenya

Material realizat de Lara Popescu.

Prim-ministrul Australiei, Anthony Albanese, a declarat că fostul premier Scott Morrison a deținut în secret cinci poziții în minister, conform BBC. Albanese a descris acțiunile predecesorului său ca fiind „o zdrobire fără precedent a democrației noastre.” Morrison se confruntă cu multiple solicitări de a demisiona din funcția de deputat în urma dezvăluirilor. În ciuda acestui fapt, fostul premier și-a apărat acțiunile, declarând că acestea au avut loc în timpul pandemiei și că „a acționat cu bună credință într-o situație de criză.” Conform surselor sale, Albanese susține că Morrison a devenit ministru pentru sănătate, finanțe, trezorerie, afaceri interne și resurse în ultimii doi ani, înainte de a pierde puterea în luna mai.

 

Cinci bărbați, dintre care trei din Marea Britanie, suspectați că ar fi mercenari care luptă cu forțele ucrainene împotriva Rusiei, au negat acuzațiile în fața unui tribunal rusesc din Donețk, informează BBC. John Harding, Dylan Healy și Andrew Hill au apărut în instanță în așa-numita Republică Populară Donețk. Harding, împreună cu suedezul Mathias Gustafsson și croatul Vjekoslav Prebeg, ar putea fi condamnați la moarte, conform presei rusești. Instanța din Donețk nu este recunoscută la nivel internațional. Acesta a condamnat recent doi britanici și un cetățean marocan la moarte, însă sentințele nu au fost încă executate. Potrivit agenției ruse de știri Tass, cei trei bărbați care se confruntă cu o posibilă condamnare la moarte au fost arestați în apropierea orașului Mariupol. Ei sunt acuzați de încercarea de a „prelua puterea prin forță” și de „a lua parte la conflictul armat ca mercenari.”

 

Procurorii s-au opus eliberării detaliilor în cazul mandatului de percheziționare al fostului președinte american Donald Trump, conform BBC. Departamentul de Justiție al Statelor Unite ale Americii a declarat că publicarea detaliilor despre mandatul folosit pentru a percheziționa reședința lui Donald Trump din Florida ar putea provoca „daune ireparabile” investigației lor. Agenții FBI au percheziționat Mar-a-Lago pentru a afla dacă Trump a manipulat în mod necorespunzător înregistrările guvernamentale atunci când a părăsit biroul. Aceasta a fost prima dată când o casă a unui fost președinte a fost percheziționată într-o anchetă penală.

 

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a refuzat să susțină cererile tot mai mari de interzicere la nivelul Uniunii Europene a acordării vizelor turistice rușilor, relatează Euronews. Vorbind în Oslo după o întâlnire cu liderii nordici, Scholz a declarat că „acesta nu este războiul poporului rus, este războiul lui Putin și trebuie să fim foarte clari pe această temă.” Acesta a adăugat că „este important să înțelegem că există o mulțime de oameni care fug din Rusia pentru că nu sunt de acord cu regimul rus.” În ultima lună, Finlanda și Estonia s-au numărat printre principalele voci care au solicitat o abordare la nivelul uniunii asupra problemei rușilor care exploatează o „lacună” de sancțiuni care le permite să călătorească pe uscat în UE, în timp ce sancțiunile i-ar împiedica altfel să zboare sau să ia trenul.

 

Președintele comisiei electorale din Kenya l-a declarat pe vicepreședintele William Ruto câștigător al alegerilor prezidențiale, conform Euronews. Rezultatul a fost un triumf pentru un candidat care a zdruncinat scena politică a națiunii din Africa de Est, făcând apel la eforturile economice ale kenyenilor în locul loialității lor etnice. Ruto a primit aproximativ 50,5% din voturi, pe locul al doilea clasându-se fostul premier al țării, Raila Odinga, cu aproape 49% din voturi. Anunțul rezultatului cursei prezidențiale a fost haotic și ar putea prefigura o contestație în instanță. Chiar înainte de declarație, patru dintre cei șapte comisari electorali au declarat reporterilor că nu pot susține „natura opacă” a pașilor finali ai procesului, fără a oferi detalii.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 24 noiembrie în lume – Compania farmaceutică daneză, Novo Nordisk a semnat un acord oficial cu președintele francez, iar Peste 2.000 de angajați Amazon din Germania au participat la o grevă de Black Friday

Material realizat de Turcu Mihai și Alexandra Filip Guvernul chinez a declarat că cetățenii europeni …