Home / A fost azi în lume / 2022 / Au fost 25 și 26 iunie în lume- Curtea Supremă a SUA a abrogat dreptul constituțional la avort, forțele ruse au preluat controlul asupra orașului Sievierodonețk, iar Iranul s-a arătat favorabil reluării negocierilor privind acordul nuclear

Au fost 25 și 26 iunie în lume- Curtea Supremă a SUA a abrogat dreptul constituțional la avort, forțele ruse au preluat controlul asupra orașului Sievierodonețk, iar Iranul s-a arătat favorabil reluării negocierilor privind acordul nuclear

Material realizat de Mircea Cuciureanu

Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii a eliminat dreptul constituțional al femeilor la avort, la 50 de ani de la consfințirea acestuia în urma deciziei din cadrul procesului Roe versus Wade, raportează BBC. Este așteptat ca în aproximativ jumătate din statele din SUA să fie introduse noi restricții, în timp ce în 13 state există deja mecanisme de închidere a clinicilor pentru avort la 30 de zile după adoptarea deciziei la nivel federal. Președintele Joe Biden a catalogat această mișcare drept o „eroare tragică”, în timp ce manifestările stradale pe întreg teritoriul Statelor Unite iau amploare. În orașul Little Rock, din Arkansas, o clinică a fost închisă complet în momentul publicării verdictului final pe internet, asistentele medicale fiind nevoite să anunțe pacientele că programările acestora nu mai pot fi onorate. „Indiferent cât de tare ne pregătim pentru vești rele, când se întâmplă cu adevărat, este o reală tragedie. Este devastator să trebuiască să sunăm paciente să le spunem că verdictul din Roe versus Wade a fost anulat”, a declarat Ashli Hunt, asistentă la clinica din Little Rock. 

Forțele ruse au preluat controlul complet asupra orașului Sievierodonețk, relatează BBC. După săptămâni de bombardament constant, orașul a fost cucerit, astfel Moscova obținând controlul asupra unei mari părți din regiunea Luhansk. Mai mulți civili s-au adăpostit în Uzina Chimică Azot, însă singurul culoar de evacuare rămas este prin teritorii cucerite de ruși. Forțele ucrainene au confirmat retragerea atât din Sievierodonețk, cât și din suburbiile învecinate Voronove și Borivske, pentru a pregăti defensiva în Lisichansk. La momentul de față, Rusia a obținut aproape controlul total asupra regiunii industriale Donbas, continuând ofensiva și în nord-estul Ucrainei prin proiectile lansate dinspre Belarus, și cu bombardamente puternice asupra Kievului.

Ministrul de externe al Iranului, Hossein Amirabdollahian, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că Teheranul este de acord să reia negocierile indirecte cu Statele Unite ale Americii pentru revenirea la acordul nuclear din 2015, conform Al Jazeera. Decizia succedă o întâlnire îndelungată între Amirabdollahian și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, în capitala statului din Asia de Sud-Vest. Ministrul de externe a declarat că „orice implicație ce va afecta negativ economia Iranului nu va putea fi acceptată [ca parte din acord]”. Borrell a adăugat că revenirea la acordul nuclear va fi o mutare benefică pentru toată planeta, întărind angajamentul Uniunii Europene pentru intermedierea discuțiilor. Acesta a mai menționat faptul că și-ar dori să revină în Iran după revenirea la acord, identificând o șansă bună pentru consolidarea relațiilor dintre UE și Teheran.

Liderii G7 au discutat posibilitatea interzicerii importurilor de aur rusesc în cadrul summit-ului de la Schloss Elmau, din Bavaria, relatează Reuters. Patru lideri și-au confirmat angajamentul față de acest plan de acțiune, cei ai Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii, Canadei și Japoniei, însă, după spusele președintelui Consiliului European, Charles Michel, încă nu a fost atins un consens. Până în acest moment, punctele focale ale discuției au fost legate de războiul din Ucraina, mai exact despre menținerea coaliției de susținere a Kievului și combaterea creșterii prețurilor alimentelor și combustibililor. Germania a propus plafonarea prețurilor de vânzare a biocombustibililor, însă Canada și Statele Unite, cel mai mare producător din lume, au opus rezistență. Boris Johnson a subliniat importanța unui plan de susținere a Ucrainei pe termen lung, astfel încât „în mod realist, va exista o oboseală în rândul populației și al politicienilor” față de acest conflict. Michel a mai adăugat că liderii celor mai performante șapte democrații împărtășesc același obiectiv, indiferent de diferențele în abordare, „de a tăia oxigenul din mașina de război a Rusiei”.      

Poliția din Istanbul a restricționat accesul a sute de oameni de la Bulevardul central Istiklal, astfel prevenind organizarea paradei Pride, conform Reuters. Cu toate că homosexualitatea nu este considerată o infracțiune în Turcia, guvernul condus de Partidul Justiţiei şi Dezvoltării, formațiune politică de extremă dreapta condusă de președintele Recep Tayyip Erdoğan, adoptă o poziție din ce în ce mai agresivă față de comunitatea LGBTQ+. Funcționarea transportului public în apropierea Bulevardului Istiklal și a Pieței Taksim a fost suspendată, în timp ce poliția a restricționat accesul tuturor posibililor participanți la paradă. Intervenția forțelor de ordine a rezultat în peste 200 de arestări, printre care și jurnaliști. Câteva grupuri restrânse de oameni s-au adunat pentru a protesta împotriva acțiunilor liderilor turci, scandând „discriminarea este crima, nu curcubeul”.

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 16 și 17 noiembrie în lume – Joe Biden a aprobat utilizarea de către armata ucraineană a rachetelor americane ATACMS, Finlanda găzduiește primul exercițiu major de artilerie al NATO de la aderarea sa la alianță, În regiunea separatistă Abhazia protestatarii au continuat să ocupe clădirea parlamentului

Material realizat de Andrei Rus și Irina Dudu Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, …