Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 13 decembrie în lume – Premierul israelian s-a întâlnit cu liderul de facto al Emiratelor Arabe Unite, Parlamentul Bulgariei a votat în mod oficial alegerea lui Kiril Petkov drept următorul prim-ministru al țării, Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au decis să aplice sancțiuni împotriva contractorului militar privat rus Wagner
Sursă: Haim Zach/Israeli Government, via Reuters

A fost 13 decembrie în lume – Premierul israelian s-a întâlnit cu liderul de facto al Emiratelor Arabe Unite, Parlamentul Bulgariei a votat în mod oficial alegerea lui Kiril Petkov drept următorul prim-ministru al țării, Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au decis să aplice sancțiuni împotriva contractorului militar privat rus Wagner

Material realizat de Loredana Florescu și Delia Afilipoaie

Premierul israelian, Naftali Bennett, s-a întâlnit luni cu liderul de facto al Emiratelor Arabe Unite, prințul moștenitor Mohammed bin Zayed, în timpul primei vizite oficiale a unui lider israelian în statul din zona Golfului, conform The New York Times. Întâlnirea de patru ore a arătat consolidarea legăturilor dintre Israel și lumea arabă. Israelul a fost mult timp ostracizat de majoritatea guvernelor arabe până în toamna trecută, când oficialii israelieni au început să stabilească relații diplomatice formale cu patru țări arabe, inclusiv Emiratele Arabe Unite. Întâlnirea a evidențiat, de asemenea, prioritățile geopolitice în schimbare pentru unii lideri din Orientul Mijlociu, pentru care combaterea posibilei amenințări a unui Iran nuclear este acum o prioritate mai mare decât găsirea unei soluții imediate a conflictului israeliano-palestinian.

Parlamentul Bulgariei a votat în mod oficial alegerea lui Kiril Petkov drept următorul prim-ministru al țării, punând capăt crizei politice de opt luni, informează Euronews. Anterior, Petkov, antreprenor și absolvent Harvard, a fost ministru al economiei în guvernul interimar al Bulgariei. Parlamentarii l-au ales pe liderul partidului Continuăm Schimbarea (PP), fondat de trei luni, cu o majoritate de 134 de voturi din 240, în timpul sesiunii de luni. Într-un vot separat, parlamentarii au aprobat și noul guvern al țării, condus de centriști – o coaliție formată din partidul anticorupție Continuăm Schimbarea (PP), al lui Petkov, și alte trei grupări politice: Partidul Socialist, Bulgaria Democratică (centru-dreapta, anticorupţie) şi “Există un astfel de popor” (populism de centru-stânga), în prezent deținând 134 din voturi.

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au decis luni să aplice sancțiuni împotriva contractorului militar privat rus Wagner, precum și a opt persoane fizice și trei entități legate de grup, anunță Politico. Sancțiunile includ interdicții de călătorie și înghețare a activelor. Printre persoanele vizate se află și Dimitriy Utkin, care este descris în anunțul legal al sancțiunilor drept un fost ofițer de informații militare ruse (GRU) și fondatorul Grupului Wagner, care este considerat responsabil pentru coordonarea și planificarea operațiunilor de desfășurare a mercenarilor Grupului Wagner în Ucraina. Wagner a atras prima dată atenția internațională în 2014, când a susținut separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei. De atunci, a fost implicat și în alte zone de conflict, inclusiv în Siria, Sudan, Mozambic și Republica Centrafricană.

Sursă: Shutterstock

Cel puțin o persoană a murit în Regatul Unit al Marii Britanii după ce a contractat varianta Omicron a COVID-19, conform Reuters. Prim-ministrul Boris Johnson a confirmat luni, în urma unui anunț, primul deces confirmat public la nivel global din cauza tulpinii care se răspândește rapid. De când primele cazuri de Omicron au fost detectate pe 27 noiembrie în Marea Britanie, Johnson a impus restricții mai dure și a avertizat că noua mutație ar putea depăși apărarea imunitară a celor inoculați cu două vaccinuri. Oficialii britanici nu au oferit detalii despre deces, în afară de faptul că persoana decedată fusese diagnosticată în spital. În plus, nu există informații dacă pacientul fusese vaccinat sau avea alte probleme de sănătate.

Președintele din Kosovo, Vjosa Osmani, a reacţionat la declarațiile politicienilor sârbi cu privire la contestarea masacrului din 1999 din Recak, unde trupele sârbe au ucis 45 de albanezi kosovari, raportează Euractiv. Ministrul Afacerilor Interne al Serbiei, Aleksander Vulin, a numit masacrul „o minciună uriașă, un fals teribil, o mare insultă la adresa întregii umanități”. Osmani a publicat o declarație în care a numit negarea crimelor comise de Serbia o „crimă repetată” în sine. Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană au condamnat, de asemenea, remarcile lui Vulin, precizând că masacrul din Recak este bine documentat. Pe lângă Recak, Serbia neagă și genocidul de la Srebrenița, în care trupele sârbe au ucis peste 8.000 de bărbați și băieți în 12 zile.

Macedonia de Nord a fost adăugată oficial la sistemul de poliție aeriană al NATO, informează Euractiv. Intrarea Macedoniei de Nord în sistem a fost inaugurată cu o ceremonie care a presupus interceptarea unui Learjet macedonean de către avioanele F-16 ale Forțelor Aeriene Elene. Luptătorii au escortat nava macedoneană la aeroportul din Skopje și au asigurat o aterizare în siguranță. Comandantul Centrului de Operațiuni Aeriene Combinate al NATO din Spania, generalul De La Cruz, a declarat că Poliția aeriană NATO este o parte vitală a apărării colective, care servește drept coloană vertebrală pentru Alianță.

Sursă: Mass communication specialist First Class Brett Dodge

Forțele speciale kurde, susținute de armata americană, au ucis cinci luptători suspectați de cooperarea cu Statul Islamic într-o operațiune aeriană în provincia Deir Az Zor din estul Siriei, potrivit Al Jazeera. Forțele Democratice Siriene (SDF), o alianță de luptători kurzi și arabi susținută de Statele Unite ale Americii, care controlează regiunea semi-autonomă kurdă din nord-estul Siriei, a declarat luni într-un comunicat că raidul a avut loc în apropiere de satul al-Busaira. Cu sprijinul coaliției conduse de SUA, raidul a vizat o ascunzătoare folosită de „o celulă periculoasă teroristă” a grupului armat ISIL/Statul Islamic (ISIS), a declarat SDF într-un comunicat. Gruparea ISIL, care a capturat zone vaste din Siria și Irak în 2014, a încetat să existe ca unitate teritorială în 2019, cu ajutorul unei coaliții militare internaționale.

Ambasada Rusiei din Jakarta a anunțat vizita consilierului de securitate Nikolai Patrușev cu doar puțin timp înainte de aterizarea secretarului de stat american, Antony Blinken, în Indonezia, declară ABC News. Oficialul rus se va afla în capitala Indoneziei pentru aceleași două zile ca și principalul diplomat american, astfel încât întâlnirile lui Patrușev vor coincide cu un discurs major pe care Blinken intenționează să-l țină marți despre strategia administrației Biden pentru regiunea indo-pacifică. Nu există nicio supoziție cum că cei doi s-ar putea întâlni la Jakarta sau că vreunul dintre ei ar recunoaște prezența celuilalt în Indonezia, sediul Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est și actor cheie în domeniul securității regionale.

Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, anunță a anunțat investiții private în valoare 1.2 miliarde de dolari în obligațiuni, în America Centrală, conform NBC. În timp ce caută abordarea potrivită pentru ceea ce Casa Albă numește „cauzele fundamentale” ale migrației în Statele Unite, vicepreședintele anunță că încurajează alte companii să-și continue investițiile în regiune. Printre noile inițiative anunțate luni se numără îndemnul către Nespresso de a sprijini cultivarea boabelor de cafea în Honduras și El Salvador, inițiativa Microsoft de a conecta milioane de oameni la internet și un angajament de 100 de milioane de dolari față de regiune de către Mastercard pentru a promova plățile digitale și e-commerce (comerțul digital).

Sursă: Jacquelyn Martin / AP

Un adolescent rus a detonat un dispozitiv exploziv la o școală ortodoxă din apropierea unei mănăstiri din afara Moscovei, rănind mai multe persoane, anunță BBC. Ministerul de Interne al Rusiei a spus că un tânăr de 18 ani, absolvent al școlii din Serpuhov, a încercat să folosească explozibilul pentru a-și pune capăt vieții. Presa locală relatează că adolescentul care a declanșat armamentul se află în  stare critică la spital. Potrivit corespondenților BBC, el a fost identificat ca fiind Vladislav Struzhenkov. Procurorii din regiunea Moscovei au deschis o anchetă pentru tentativă de crimă, dar motivul atacului nu a fost confirmat oficial. Guvernatorul regiunii Moscova, Andrei Vorobyev, nu a precizat câți elevi au fost răniți, dar a spus că niciunul nu este în pericol de moarte.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …