Home / A fost azi în lume / 2021 / Au fost 11 și 12 decembrie în lume – Croația a îndeplinit toate criteriile pentru aderarea la spațiul Schengen, Proteste la Buenos Aires împotriva tentativei guvernului de a renegocia datoriile față de FMI, Premiul Saharov pentru libertate de gândire i-a fost acordat lui Alexei Navalnîi
Sursă: mtomicphotography/Pixabay

Au fost 11 și 12 decembrie în lume – Croația a îndeplinit toate criteriile pentru aderarea la spațiul Schengen, Proteste la Buenos Aires împotriva tentativei guvernului de a renegocia datoriile față de FMI, Premiul Saharov pentru libertate de gândire i-a fost acordat lui Alexei Navalnîi

Material realizat de Doina Bulearcă și Ilinca Bîrcă

Consiliul Uniunii Europene a agreat, joi, că toate criteriile pentru aderarea la spațiul Schengen au fost îndeplinite de către guvernul Croației, raportează Schengenvisainfo. Îndeplinirea acestor criterii este doar o precondiție pentru acceptarea statului în acquis-ul comunitar al zonei Schengen, ce conține la momentul actual 26 de state membre, dintre care 22 fac parte din Uniunea Europeană. Croația este unul dintre ultimele patru state ale Uniunii care, alături de Bulgaria, România și Cipru, nu au fost acceptate în Schengen.

Câteva mii de oameni s-au adunat în Buenos Aires pentru a protesta împotriva tentativei guvernului de a-și renegocia datoriile față de Fondul Monetar Internațional (FMI), anunță Al Jazeera. Guvernul Argentinei se află în mijlocul negocierilor cu FMI pentru a restructura 44 de miliarde de dolari pe care îi datorează fondului global. Împrumutul datează din 2018, când fostul președinte argentinian, Mauricio Macri, a semnat un acord de 57 de miliarde de dolari cu creditorul internațional de ultimă instanță, făcându-l cel mai mare împrumut din istoria FMI. Aproximativ 44 de miliarde de dolari au fost dispersați, dar actualul președinte, Alberto Fernandez, care a preluat mandatul în 2020, a refuzat restul sumei de bani alocate și și-a propus să renegocieze condițiile de rambursare a împrumutului. La acea vreme, guvernul și-a devalorizat moneda și a interzis retragerile de la bănci după ce datoria de 93 de miliarde de dolari nu a fost onorată, declanșând tulburări sociale larg răspândite pe măsură ce șomajul și sărăcia au crescut vertiginos.

Politicianului de opoziție rus, Alexei Navalnîi, i-a fost acordat premiul Saharov, pentru libertate de gândire, al anului 2021, conform Parlamentului European. Politicianul susținător al acțiunilor anti-corupție, Alexei Navalnîi, este în prezent încarcerat în Rusia și nu îl poate accepta personal. Premiul Saharov pentru libertate de gândire este numit în onoarea fizicianului soviet și dizident politic Andrei Saharov și este acordat în fiecare an de Parlamentul European. A fost creat în 1988 pentru a onora persoane și organizații care apără drepturile omului și libertățile fundamentale.

Sursă: Renew Europe

Ascensiunea economică a Chinei a fost un punct important de discuție pe agenda întâlnirii membrilor G7, relatează Reuters. Statele Unite ale Americii și ceilalți membri G7 caută un răspuns coerent la ascensiunea economică și militară chineză din ultimii 40 de ani. Miniștrii de externe au discutat și situația din Hong Kong, a regiunii Xinjiang și importanța păcii în strâmtoarea Taiwan-ului. De asemenea, au discutat și despre susținerea Lituaniei, în măsura în care guvernul chinez a scăzut legăturile diplomatice cu statul baltic și a suspendat serviciile consulare, după ce Biroul de Reprezentanță Taiwanez a fost deschis în Lituania pe 18 noiembrie.

Papa Francisc, în primele sale comentarii cu privire la tensiunile dintre Occident și Rusia, cauzate de prezența trupelor armate ale Kremlinului la granița Ucrainei, a cerut duminică un “dialog internațional serios” pentru a remedia tensiunile și a îndemnat ambele părți să evite un conflict armat, informează Reuters. „Armele nu sunt calea de urmat. Fie ca acest Crăciun să aducă pace în Ucraina”, le-a spus Papa miilor de oameni în Piața Sf. Petru pentru binecuvântarea și discursul de la amiază. Ucraina a acuzat Rusia că a acumulat zeci de mii de trupe în pregătirea unei posibile ofensive militare la scară largă. Rusia neagă plănuirea vreunui atac și acuză Ucraina și Statele Unite ale Americii de comportament destabilizator, declarând că are nevoie de garanții de securitate pentru propria sa protecție.

Filmului bosniac ‘Quo Vadis, Aida?’ i-a fost acordat cel mai important premiu al Festivalului European de Film, conform euronews. Filmul ecranizează ororile masacrului de la Srebrenița, care a avut loc în timpul ultimelor războaie balcanice, sub ochii trupelor de menținere a păcii ale Organizației Națiunilor Unite. Jasmilei Žbanić, care a scris, produs și regizat filmul, i-a fost acordat premiul pentru cel mai bun regizor.

Noua Caledonie a respins despărțirea de Franța într-un vot afectat de boicot, relatează The Guardian. Prezența la vot a fost de doar 40% după ce militanții pro-independență au îndemnat indigenii să nu participe. Locuitorii din teritoriul Pacificului din Noua Caledonie au votat cu o majoritate covârșitoare pentru a rămâne parte a Franței în cadrul unui referendum boicotat de grupurile pro-independență. La cel de-al treilea referendum pe această temă, decizia de a rămâne în Republica Franceză a fost adoptată cu o majoritate de  96.49% voturi “pro”, la 3.51% voturi “contra”, dar o prezență la vot de puțin peste 40% a sugerat că indigenii kanak nu au renunțat la dorința de independență. Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat după rezultat că teritoriul va rămâne francez și a anunțat negocieri privind viitorul statut al teritoriului.

Miniștrii de externe ai țărilor G7 au declarat duminică la Liverpool că statul rus va avea de înfruntat „consecințe masive și costuri severe” dacă va urmări agresiuni militare împotriva statului ucrainean, conform Politico. Aceștia au mai declarat că țările pe care le reprezintă sunt unite în „condamnarea consolidării militare a armatei ruse și a retoricii agresive la adresa Ucrainei. Apelăm la Rusia să aplaneze, să caute canale diplomatice și să își respecte angajamentele internaționale vis-a-vis de transparența activităților militare.”

Metamfetamina și heroina au jucat un rol important în “boom-ul” drogurilor în Afganistan, informează BBC. Metamfetaminele de „calitate de export” vor fi traficate în țări atât de îndepărtate precum Australia. Odată ajuns acolo, o cantitate de 100 kg va avea o valoare “stradală” de aproximativ 2 două milioane de lire sterline (2.6 milioane de dolari). Drogurile reprezintă oportunități de afacere importante în Afganistan, iar sub regimul condus de talibani comerțul este în plină expansiune. Țara a fost mult timp legată de heroina, dar în ultimii ani a apărut și ca un producător semnificativ de metamfetamină cristal. O sursă implicată în comerț spune că aproximativ 3.000 de kg de metamfetamină cristalină sunt acum fabricate în fiecare zi de peste 500 de „fabrici” improvizate într-un singur district de producție de droguri, izolat în sud-vestul țării.

Sursă: GETTY IMAGES

O explozie de gaz a declanșat prăbușirea mai multor clădiri din Sicilia, rezultând în moartea a trei oameni și dispariția a șase, anunță Deutsche Welle. Lucrătorii serviciilor de urgență i-au căutat printre ruine pe cei dispăruți, inclusiv doi copii și o femeie însărcinată. Explozia a fost cauzată de o scurgere de gaz metan dintr-o clădire din orașul sicilian Ravanusa, au anunțat serviciile italiene de urgență duminică dimineața. Explozia a afectat patru clădiri, potrivit unității de protecție civilă din Sicilia, DRPC Sicilia. Cu toate acestea, agenția de presă italiană ANSA a citat ulterior faptul că șase clădiri au fost lovite. Aproximativ 250 de salvatori, inclusiv voluntari de la protecția civilă, s-au alăturat operațiunii, ajutați de câini și drone aeriene.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi

Material realizat de Mihai Turcu.  Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru …