Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 29 iunie în lume – Secretarul General al ONU a făcut apel la președintele american pentru a înlătura sancțiunile dure impuse asupra Iranului, autoritățile din Hong Kong au folosit noua Lege a Securității Naționale pentru a „decima” libertățile publice și dreptul la exprimare al populației, Kim Jong Un le-a reproșat oficialilor Partidului Muncitoresc că au pus siguranța națională și a populației în pericol

A fost 29 iunie în lume – Secretarul General al ONU a făcut apel la președintele american pentru a înlătura sancțiunile dure impuse asupra Iranului, autoritățile din Hong Kong au folosit noua Lege a Securității Naționale pentru a „decima” libertățile publice și dreptul la exprimare al populației, Kim Jong Un le-a reproșat oficialilor Partidului Muncitoresc că au pus siguranța națională și a populației în pericol

Material realizat de Mircea-Andrei Cuciureanu

Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a făcut apel la președintele american, Joe Biden, pentru a înlătura sancțiunile dure impuse asupra Iranului, aceste acțiuni având ca scop revenirea la Acordul Nuclear din 2015, relatează Reuters. Fostul președinte, Donald J. Trump, a abandonat pactul în 2018 și a implementat măsuri dure la nivelul Iranului, fapt ce a dus la o poziție agresivă a Republicii Islamice, în ceea ce privește prelucrarea și îmbogățirea uraniului. Guterres a declarat că: „fac apel la adresa Statelor Unite pentru a ridica sau înlătura sancțiunile menționate în planul de redresare”, în același timp organizându-se demersuri importante și pentru revenirea Iranul la respectarea acordului. Secretarul General a mai adăugat: „continui să cred că revenirea completă la acord rămâne cea mai bună modalitate prin care asigurăm că programul nuclear al Republicii Islamice Iran rămâne complet pașnic”.

Autoritățile din Hong Kong au folosit noua Lege a Securității Naționale pentru a „decima” libertățile publice și dreptul la exprimare al populației, conform unui raport al Amnesty International, informează Al Jazeera. Cu un an în urmă oficialii din Hong Kong și de la Beijing au adoptat această lege, menită să calmeze spiritele din cadrul societății din republica autonomă și să o omogenizeze cu societatea chineză. Aceasta legislație condamnă actele de subversiune, complot împotriva statului și orice mijloc de secesiune, iar pedeapsa prevăzută este, de cele mai multe ori, sentința la închisoare pe viață. Conform raportului publicat de Amnesty International, aproximativ 118 persoane au fost arestate doar pentru că își exercitau dreptul la liberă exprimare. Dintre aceștia, majoritatea sunt activiști ai mișcării pro-democratice și lideri politici ai fostului regim.

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, le-a reproșat oficialilor Partidului Muncitoresc că au pus siguranța națională și a populației în pericol, prin slaba implementare a măsurilor împotriva pandemiei de COVID-19, informează Reuters. Statul peninsular nu a declarat în mod oficial niciun caz de coronavirus pe teritoriul acestuia, cu toate acestea liderul autoritar a mustrat public lideri ai partidului. Acesta a declarat că prin neglijența executivului partidului Coreea de Nord se confruntă cu „o criză de proporții”, nespecificând public natura acesteia. În cadrul acestei ședințe de partid numeroși membrii au fost înlocuiți. Măsurile adoptate de Coreea de Nord pentru combaterea pandemiei, până acum, constau în închiderea granițelor și implementarea restricțiilor de circulație între anumite ore. Liderul coreean a mai adăugat că: „obiectivul principal al strategiei adoptate de Coreea de Nord este să prevenim ca virusul să pătrundă în țară, în același timp îmbunătățind tratamentul împotriva acestuia și achiziționând doze de vaccin”.

Forțele rebele din regiunea Tigray continuă să câștige teren în conflictul armat cu forțele guvernului, reușind să recaptureze capitala Mekelle, raportează BBC. Guvernul a cerut un armistițiu, la opt luni de la începerea conflictului, însă trupele rebele refuză să se oprească cât timp „inamicul” nu este alungat din Tigray. Războiul dintre Frontul de Eliberare Populară din Tigray și forțele armate ale statului a împins 350.000 de oameni către foamete, a strămutat aproximativ două milioane de persoane, în timp ce mii de locuitori și-au pierdut viețile. Bucuria a fost clară pe străzile capitalei Mekelle după recuperarea orașului de către rebeli. Purtătorul de cuvânt al acestora, Getachew Reda, a declarat că următoarea mișcare constă în „distrugerea inamicilor”, prin atacul asupra bazelor militare din Eritreea și regiunea etiopiană Amhara. 

Zeci de oameni au murit în Canada în urma unui val de căldură ce a adus temperaturi record în statul nord-american, raportează BBC. Cea mai ridicată temperatură în istoria statului a fost înregistrată marți, în orașul Lytton, din British Columbia, mercurul din termometre ridicându-se la 49.5 grade Celsius. Experții de climă au declarat că aceste temperaturi sunt cauzate din cauza presiunii atmosferice extrem de ridicate. Forțele de ordine din Vancouver au declarat că aproximativ 65 de persoane au decedat din cauza temperaturilor, majoritatea fiind cetățeni seniori. Se preconizează că astfel de evenimente climatice au de-a face, în mod direct, cu schimbările de mediu, însă nu se poate discuta despre efectele încălzirii globale analizând un caz restrâns de schimbări extreme de vreme.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …