Home / A fost azi în lume / 2021 / A FOST 9 MARTIE IN LUME-Parlamentul European a votat pentru revocarea imunității fostului președinte al Cataloniei, Rusia dă în judecată 5 platforme de social media, iar autoritățile din Myanmar restrâng libertatea presei

A FOST 9 MARTIE IN LUME-Parlamentul European a votat pentru revocarea imunității fostului președinte al Cataloniei, Rusia dă în judecată 5 platforme de social media, iar autoritățile din Myanmar restrâng libertatea presei

Material realizat de Theodora Cristea si Mircea Cuciureanu

Parlamentul European a votat pentru revocarea imunității fostului președinte al regiunii Catalonia, Carles Puigdemont, și a altor doi foști membri ai cabinetului, această acțiune constituind primul pas către extrădarea foștilor oficiali în Spania, unde vor fi judecați pentru organizarea referendumului pentru independență din 2017, raportează Al Jazeera. Carles Puigdemont și Toni Comin, fostul ministru al sănătății din Catalonia, au devenit membrii ai Parlamentului European în 2019, iar Clara Ponsati, fosta ministră a educației din regiune, a devenit membră la începutul anului 2020. La timpul ridicării imunității, foștii lideri se aflau în azil politic în Belgia și, în cazul Clarei Ponsati, în Scoția. Spania solicită extrădarea lui Carles Puigdemont, pentru a fi judecat în cazul referendumului din 2017, prin care Catalonia își propunea sa realizeze secesiunea unilaterală de Spania, însă, pană acum, statul belgian a refuzat cooperarea.  

Rusia a dat în judecată 5 platforme de social media pentru lipsă de cooperare în a șterge postările ce îndemnau tinerii și copiii să participe la protestele împotriva președintelui Vladimir Putin, proteste stârnite de arestarea liderului opoziției, Alexei Navalnîi, conform Interfax, citat de Reuters. Facebook, Twitter și Google sunt acuzate în câte trei dosare, iar fiecare poate duce la câte o amendă de aproximativ 54 de mii de dolari. Platformele TikTok și Telegram sunt, de asemenea, vizate în acest dosar care a fost provocat de amploarea protestelor împotriva pedepsei acordate lui Alexei Navalnîi. Fostul lider al opoziției a fost condamnat la 30 de luni de închisoare, pentru presupuse încălcări ale termenilor de eliberare într-un dosar de delapidare, iar tabăra acestuia susține că sancțiunea a fost motivată politic.


Acțiunile din Xinjiang ale guvernului Chinez încalcă toate dispozițiile Convenției Națiunilor Unite privind Genocidul, indicând către posibila dorință a Partidului Comunist Chinez de a anihila populația Uyghur, potrivit unui raport independent al Institutului Newlines de Strategie și Politică, relatat de CNN. 50 de experți au luat parte la cercetarea și redactarea raportului de aproximativ 25 de mii de pagini, acesta marcând prima încercare a unui ONG de a dezvălui situația din regiunea separatistă chineză. Ministrul de externe Wang Yi neagă orice acuzație și susține că singurele măsuri adoptate sunt crearea de tabere pentru evitarea răspândirii extremismului religios. China este un membru permanent, cu drept de veto, al Consiliului de Securitate ONU, astfel audierea la Curtea Penală Internațională este incertă.

Spitalele din Paris și regiunile alăturate au redus tratarea pacienților fără Covid cu 40% din cauza nevoii urgente de spațiu la terapie intensivă, reportează BBC. Decizia vine ca urmare a două săptămâni în care media de admitere a noilor pacienți la terapie intensivă a fost de 35 de pacienți noi pe zi. Luni, doar 83 din cele 1,050 de locuri din regiune mai erau disponibile. Franța a încercat să își accelereze campania lentă de vaccinare, dar eforturile le sunt eclipsate de rate ridicate de infecție.  Ministrul Sănătăți a declarat că ar lua în considerare un lockdown pentru Paris doar ,,în ultima instanță”, în cazul în care spitalele ar deveni copleșite.  


Forțele militare din Myanmar au anulat permisele a cinci publicații de media care au reportat extensiv  pe tema protestelor organizate împotriva loviturii de stat ce au avut loc în ultimele săptămâni, conform The Guardian. Revocarea permiselor celor cinci publicații independente este o lovitură majoră împotriva libertății presei în țară. Publicațiilor Mizzima, Democratic Voice of Burma (DVB), Khit Thit Media, Myanmar Now și 7Day News le-a fost ordonat să își înceteze operațiunile într-un anunț din cadrul transmisiunii de stat MRTV, conform căruia cele cinci nu mai aveau dreptul ,,să difuzeze, să scrie sau să ofere informații prin intermediul a orice tip de platforma media ori folosind orice tip de tehnologie”. Luni seara, înainte de anunț, poliția a făcut o razie a sediului Myanmar Now, confiscând calculatoare, o parte din serverul redacției de știri și alte echipamente. Un reprezentanta declarat ca birourile fusesera evacuate pe 28 ianuarie ca o masura de precautie și erau libere la acel moment. Până acum, aproape 1,800 de oameni au fost retinuti in Myanmar ca urmare a protestelor, printre care zeci de jurnaliști. 


Deborah Lyons, Expertul ONU desemnat pentru Afganistan, a ajuns marți la Doha, în Qatar, unde au loc negocierile pentru rezolvarea conflictului din Afganistan, la acestea participând reprezentanți ai guvernului afgan, talibani și expertul desemnat de SUA, Zalmay Khalilzad, precizează Reuters, prin surse. Din pricina stagnării discuțiilor în ultimele săptămâni, a intensificării conflictului pe teritoriul Afganistanului și a nerespectării armistițiului negociat anul trecut, SUA amenință retragerea la 1 mai a tuturor celor 2 500 de trupe armate de pe teritoriul statului din Asia de Est. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a reconfirmat prin acțiunile sale poziția Statelor Unite, cea de a susține misiunea de pace a ONU prin trimiterea unui delegat atât în țările vecine zonei de conflict, cât și la negocierile de pace.


Guvernul Statelor Unite a luat decizia să ofere migranților din Venezuela statut protejat temporar, raportează BBC. Cu această decizie, mii de oameni vor putea rămâne în Statele Unite să muncească legal, începând din 8 Martie 2021, ordinul fiind în efect timp de 18 luni. Este estimat că aproximativ 5.4 milioane de oameni au emigrat din Venezuela în ultimii ani, fugind de crize economice și politice; sistemul de sănătate s-a prabusit, opoziția guvernului a fost maltratată și întemnițată, iar rata de inflație a continuat să crească. Decizia de a oferi statut protejat temporar migranților din Venezuela a fost una dintre promisiunile de campanie a Președintelui Joe Biden. Conform dispozițiilor, cetățenii venezuelani din Statele Unite au 180 de zile să aplice pentru acest statut, iar dacă îndeplinesc condițiile vor primi carte de muncă și vor avea dreptul să rămână în țară. 


Italia și Rusia au încheiat un acord conform căruia vaccinul Sputnik V împotriva Covid-19 ar putea fi produs în Uniunea Europeană, anunță Reuters. Pactul confirmat de către RDIF și Camera de Comerț italiano-rusească necesită aprobarea regulatorilor italieni pentru a putea porni producția vaccinului, dar Kirill Dmitriev, șeful RDIF, a declarat ca mai multe acorduri au fost semnate cu unități de producție și în Spania, Germania și Franța. Planul este ca producția să înceapă în iunie și să producă aproximativ 10 milioane de doze până la finalul anului. Unele companii pot continua dezvoltarea vaccinurilor în Europa fără aprobarea Agenției Europene a Medicamentului (EMA), Sputnik V fiind unul dintre ele. Vaccinul are o eficiență de circa 92%, conform unui studiu al stagiului avansat de testare publicat în jurnalul medical ,,The Lancet” luna trecută. Sputnik V a fost deja aprobat sau este în procesul de aprobare în alte trei state europene: Ungaria, Slovacia și Republica Cehă. 


Statul australian Victoria a anunțat începerea primei investigații la nivel național cu privire la impactul colonizării asupra comunității indigene, anunță BBC. Spre deosebire de alte state care fac parte din Comunitatea Britanică, Australia nu a examinat niciodată formal impactul pe care politicile coloniale din trecut le-au avut împotriva comunităților indigene, începând cu colonizarea pământului australian în 1788 – guvernul a declarat că o astfel de examinare ,,a fost datorată timp de 233 de ani”. Modelată după exemplul oferit de Nelson Mandela în Africa de Sud, și alte anchete care au avut loc în Canada și Noua Zeelandă, Comisia de Justitie Yoo-rrook va începe mai târziu anul acesta și va avea puterea unei comisii regale (cea mai înaltă formă de anchetare publică australiană), cu rezultate așteptate începând de anul viitor. Investigația va urmări și ,,nedreptăți actuale” împotriva australienilor indigeni, în domeniul politic, social, cultural și economic.


Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 15 noiembrie în lume – Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, au avut prima conversație directă din ultimii doi ani, Rusia va întrerupe livrările de gaz prin Ucraina către Austria, Două avioane de luptă au fost trimise să intercepteze un avion de recunoaștere rusesc care zbura în apropierea spațiului aerian britanic

Material realizat de Andrei Rus   Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, …