Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 8 martie în lume – SUA încep un proces privind traficul de droguri care-l vizează pe președintele Hondurasului, fostul președinte al Braziliei, Lula da Silva, a fost exonerat de Curtea Supremă, iar UE pregătește sancțiuni împotriva juntei militare din Myanmar

A fost 8 martie în lume – SUA încep un proces privind traficul de droguri care-l vizează pe președintele Hondurasului, fostul președinte al Braziliei, Lula da Silva, a fost exonerat de Curtea Supremă, iar UE pregătește sancțiuni împotriva juntei militare din Myanmar

Material realizat de Dora Timar și Andrei Popa

Fostul șef al Biroului extern din Marea Britanie a declarat că datoria pentru Iran va fi plătită, decizie ce ar putea determina eliberarea cetățenei cu dublă naționalitate, Nazanin Zaghari-Ratcliffe, informează The Guardian. Nazanin Zaghari-Ratcliffe a fost arestată în 2016 pentru 5 ani sub pretextul creării unui complot pentru răsturnarea guvernului iranian, după ce a plecat în Tehran pentru a instrui jurnaliști britanici. Zvonurile răspândite în mass-media au sugerat pe parcursul anilor că atât Nazanin Zaghari-Ratcliffe, cât și alți cetățeni cu dublă naționalitate britanică și iraniană sunt ținuți ostatici până când guvernul Marii Britanii plătește datoria față de Iran, datorie cumulată după ce guvernul britanic nu a oferit armele promise către conducătorul Iranului în 1979.  Lord McDonald, fost șef al biroului extern și actual secretar permanent în cadrul aceluiași birou, a declarat că oficialii din Marea Britanie sunt pregătiți să plătească datoria de 400 milioane de lire către Iran prin intermediul plăților umanitare. Deși Nazanin Zaghari-Ratcliffe și-a consumat sentința, aceasta urmează să fie închisă în continuare, conform declarațiilor oficialilor din Iran. McDonald a declarat în cadrul interviului de la BBC că datoria față de Iran și eliberarea cetățenilor cu dublă naționalitate nu au o legătură directă. Acesta a adăugat că puterea din Iran este divizată între diferite grupări, una dintre acestea intitulată “Gardienii revoluționari” controlând în mod particular cazul lui Nazanin. Soțul lui Nazanin și copilul lor, alături de alți cetățeni au participat la un protest în fața ambasadei Iranului din Londra, cerând eliberarea jurnalistei.

Prințul Harry și soția sa Meghan Markle au acuzat familia regală din Marea Britanie de rasism față de fiul celor doi, conform Al Jazeera. Ducesa de Sussex, Meghan Markle, a declarat că au existat îngrijorări în familia regală cu privire la nuanța pielii fiului lor, Archie, înainte ca acesta să se nască, rasismul fiind motivul pentru care Archie nu a primit titlul de prinț sau orice formă de securitate fizică sau financiară. Meghan Markle a adăugat că din cauza presiunii care exista în familia regală, a ajuns în depresie și a dorit să urmeze un tratament psihiatric, acțiune ce i-a fost interzisă de către consilierii din cadrul Casei Regale. Cei doi au refuzat să declare cu exactitate identitatea membrilor familiei care au făcut comentarii rasiste în timpul când aceștia locuiau în Marea Britanie, și au acuzat instituția regală și conduita rigidă, neadaptată societății contemporane. Oficialii de la Palatul Buckingham nu au făcut încă o declarație pentru a răspunde acuzațiilor, dar au anunțat că în prezent există o investigație cu privire la interviu. Prințul Harry și ducesa Meghan Markle au renunțat la responsabilitățile regale și au ales să locuiască în California anul trecut.

Ordinul președintelui Filipinelor, Rodrigo Duterte, care permitea uciderea rebelilor care se opun regimului său, a fost legal, potrivit unul anunț al purtătorului de cuvânt al liderului de la Manila, relatează Reuters. Din anul 2016, de când Rodrigo Duterte a devenit președintele țării, acesta a încercat în mai multe rânduri să amenințe grupările rebele din țară. Organizațiile pentru drepturile omului au declarat că persoanele ucise au fost activiști, și au acuzat guvernul că nu poate să distingă diferențele dintre rebeli înarmați, activiști combatanți și apărători ai drepturilor omului. Locotenentul general Antonio Parlade a declarat că descinderea asupra grupării rebelilor a fost o operațiune legală, autoritățile primind mandate pentru căutarea de arme și muniție. Harry Roque, purtătorul de cuvânt al președintelui, a declarat că ordinul președintelui “ucideți, ucideți, ucideți” a fost legal pentru că a fost direcționat către rebelii înarmați, adăugând că guvernul o să investigheze incidentul. Activiștii au declarat că perchezițiile au fost cauzate de o fostă operațiune a poliției, din cauza căreia mii de oameni au fost uciși sub semnătura președintelui, în care toate victimele au avut arme și au opus rezistență arestului.

Procesul în care președintele din Honduras a fost acuzat de trafic de droguri a început, procurorii din Statele Unite ale Americii declarând că Juan Orlando Hernandez a acceptat mită din partea traficanților, conform Al Jazeera. Procesul lui Geovanny Fuentes Ramirez, un traficant de droguri care a fost arestat în 2020 în Miami pentru încercarea de a face contrabandă cu cocaină, caz în care este implicat și președintele din Honduras, Juan Orlando Hernandez, a început în Districtul de Sud din New York. Procurorii din SUA au declarat că președintele Hernandez a acceptat milioane de dolari sub formă de mită din partea traficanților de droguri, acuzație pe care președintele a negat-o în mod repetat, declarând că verdictul este bazat pe testimonialele unor criminali care au cooperat cu autoritățile din SUA pentru a se răzbuna pe el sau pentru a-și reduce sentințele. Investigația poate afecta relațiile bilaterale dintre cele două țări și ar putea complica eforturile administrației Biden de a investi 4 miliarde de dolari în America Centrală, inclusiv în Honduras. Luna trecută, mii de cetățeni din Honduras au încercat să emigreze în SUA din cauza violenței, corupției guvernului și sărăciei.

Fostul președinte al Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a fost exonerat de acuzațiile de corupție de către Curtea Supremă de Justiție, acesta având astfel posibilitatea de a candida pentru alegerile prezidențiale în 2022, informează BBC. Fostul președinte a fost închis pentru 18 luni după o investigație în care mai mulți politicieni și lideri de business au fost implicați într-un scandal uriaș de mită. În 2019, condamnarea fostului președinte a fost extinsă la 12 ani de închisoare pentru acceptarea mitei sub formă de renovări la o casă de la țară, dar Curtea Supremă de Justiție a decis că acesta nu poate să fie închis până când procesul nu este încheiat. Luiz Inacio Lula a negat toate acuzațiile, declarând că acestea au apărut pentru a preveni candidatura sa la alegerile prezidențiale din 2018. Curtea Supremă de Justiție a decis atât anularea condamnării, cât și restaurarea drepturilor politice. Lula a fost președinte în perioada 2003-2010 și a rămas în continuare popular în viziunea votanților, candidatura sa pentru anul 2022 fiind așteptată de către susținători.

Liderul opoziției din Senegal a fost eliberat pe cauțiune și pus sub control judiciar în urma protestelor a mii de cetățeni,  într-un proces în care este acuzat pentru viol, informează Al Jazeera. Liderul opoziției din Senegal, Ousmane Sonko, a fost eliberat pe cauțiune într-un proces în care este acuzat pentru viol, în urma protestului a mii de cetățeni care reclamă arestarea ca fiind orchestrată politic. Sonko a salutat mișcările de protest împotriva guvernului și a invitat mai mulți cetățeni să se alăture într-un protest care trebuie să fie pașnic. Liderul opoziției l-a acuzat pe actualul președinte al Senegalului, Macky Sall, pentru orchestrarea întregului proces înspre a elimina orice adversar politic pentru următoarele alegeri prezidențiale care vor avea loc în 2024. De la arestarea de săptămâna trecută a liderului opoziției, demonstrațiile din Senegal s-au desfășurat cu mai multe confruntări între protestatari și forțele de ordine, în urma cărora 8 persoane au fost ucise, iar aproximativ 250 au fost rănite.  

Uniunea Europeană a pregătit un set larg de sancțiuni care va vor afecta afacerile conduse de liderii militari din Myanmar, acuzați pentru lovitura de stat din 1 februarie, conform Reuters. Uniunea Europeană a pregătit un set de sancțiuni împotriva afacerilor care produc venituri sau sprijină financiar forțele militare din Myanmar.  Măsurile au fost dezvăluite de către mai mulți diplomați ai Uniunii Europene și se regăsesc pe două documente interne care urmează să fie votate în plenul miniștrilor afacerilor externe de la nivelul Uniunii Europene în data de 22 martie. Până acum blocul comunitar a impus un embargo al armelor în 2018 asupra Myanmarului și a sancționat mai mulți lideri militari, însă măsurile pregătite pentru votul din 22 martie sunt singura intervenție oficială a Uniunii Europene pentru lovitura de stat din 1 februarie. 

Guvernul canadian a anunțat cu ocazia zilei internaționale a femeii formarea unui grup de lucru, exclusiv din femei, pentru asigurarea egalității de gen în redresarea economică, relatează Aljazeera. Cabinetul lui Justin Trudeau a prezentat crearea unui grup de lucru format exclusiv din femei care va consilia echipa responsabilă cu planul de redresare economică astfel încât egalitatea de gen să fie asigurată pe toate planurile. Ministrul de finanțe, Chrystina Freeland, și ministrul pentru prosperitatea clasei de mijloc, Mona Fortier, au anunțat într-un comunicat de presă că grupul de lucru va valorifica vocile experților de pe tot teritoriul Canadei înspre a ajuta guvernul la crearea unui plan de redresare a economiei care va răspunde la toate problemele acute ale egalității de gen apărute în ultima perioadă din cauza pandemiei Covid-19. 

Statele Unite ale Americii se declară alarmate de problemele de securitate pe care le întâmpină Arabia Saudită în urma atacului grupului Houthi asupra facilităților petroliere, conform Reuters. Într-un comunicat de presă, ambasada SUA din Riad s-a declarat alarmată asupra problemelor de securitate apărute în urma atacului de duminică a grupului Houthis, provenit din Yemen, asupra unui centru strategic al Arabiei Saudite pentru exporturile de petrol. Secretarul pentru presă al Casei Albe, Jen Psaki, a anunțat că Washingtonul pregătește un plan prin care va spori sprijinul acordat Arabiei Saudite pentru protejarea împotriva amenințărilor din Yemen și țările învecinate. Atacurile în număr mai mare ale grupului Houthis au alarmat SUA, a mai declarat Psaki, acțiuni care nu iau în serios încercarea SUA de a stabili pacea în zonă.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 aprilie în lume – Ministra norvegiană a Sănătății și Serviciilor Sociale, Ingvild Kjerkol, a demisionat după ce teza sa de masterat a fost retrasă pentru plagiat, Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind presupusa interferență rusă în viitoarele alegeri europarlamentare și Parlamentul bulgar a confirmat un guvern interimar pentru a conduce țara până la alegerile din iunie.

Material realizat de Mihai Turcu. Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind …