Material realizat de Ioana Mănăilă și Adrian Călugăru
Autoritățile israeliene au anunțat că vor transfera 5000 de doze de vaccin anti-covid pentru imunizarea lucrătorilor sanitari palestinieni din prima linie, în urma presiunilor Organizației Națiunilor Unite, informează BBC. Chiar dacă Israelul are unul dintre cele mai avansate programe de vaccinare la nivel global, palestinienii din teritoriile ocupate din Cisiordania și Fâșia Gaza nu au primit până acum nicio doză de vaccin. În acest context, Organizația Națiunilor Unite a făcut presiuni asupra liderilor israelieni, despre care afirmă că sunt responsabili și pentru imunizarea locuitorilor din aceste zone. Până acum, în Israel au fost înregistrat circa 640.000 de cazuri de infectare și doar 4.700 de decese asimilate COVID-19, potrivit unui studiu al Universității Johns Hopkins. Potrivit aceleiași surse, în teritoriile palestiniene au fost înregistrate aproape 160.000 de cazuri și 1833 de decese. În schimb, circa 1,7 milioane de israelieni, reprezentând circa 20% din populația țării, au primit deja ambele doze ale vaccinului Pfizer, în timp ce alte 3 milioane de cetățeni au primit prima doză.
Forțele de ordine din Rusia au blocat centrul mai multor orașe din țară, în tentativa autorităților de la Kremlin de a diminua amploarea revoltelor în sprijinul activistului Alexei Navalnîi, pe fondul celor mai puternice proteste antiguvernamentale din ultimul deceniu, relatează The Guardian. Suporterii opozantului rus au ieșit din nou pe străzi, pentru al doilea weekend consecutiv, în ciuda unei vremi potrivnice, extrem de friguroase, dar și a perspectivei de a fi arestați. Cel puțin 5100 de persoane, printre care și Iulia Navalnâia, soția opozantului rus, au fost reținute de forțele de ordine, provocând inclusiv reacția liderilor occidentali, care au cerut eliberarea persoanelor arestate arbitrar de forțele de ordine. Mai mult, un bărbat a fost transportat la spital în stare critică, după ce s-a autoincendiat ca formă de protest împotriva regimului de la Kremlin.
Secretarul general al Partidului Comunist din Vietnam, Nguyen Phu Trong, a fost reales duminică, pentru un al treilea mandat, fiind considerat unul dintre cei mai puternici și longevivi lideri ai țării, informează Reuters. Vietnamul nu are un conducător suprem și este condus oficial de patru persoane: șeful Partidului Comunist, un președinte, un prim-ministru și președintele Adunării Naționale. Trong, în vârstă de 76 de ani, este cunoscut pentru inițiativa sa de reprimare a corupției, în timp ce Partidul Comunist din Vietnam este criticat de grupurile pentru drepturile omului pentru reprimarea disidenței. De la ultimul congres al partidului, din anul 2016, acesta a condus o represiune împotriva corupției, zeci de oficiali fiind închiși. Trong a acaparat o putere tot mai crescută la conducerea Vietnamului în detrimentul fostului prim-ministru Nguyen Tan Dung, în condițiile în care o mare parte dintre aliații acestuia au fost arestați, existând acuze că eliminarea adversarilor a fost motivată mai degrabă din considerente politice decât cele motivate de combaterea corupției. Totodată, cu această ocazie, oficialii vietnamezi au agreat să acorde o derogare de la reguli, permițându-i lui Trong să candideze, în condițiile în care persoanele care depășesc vârsta de 65 de ani sunt pensionate.
Locuitorii din Hong Kong pot solicita, începând de duminică, o nouă viză care oferă posibilitatea de a deveni cetățeni britanici, în urma represiunii Chinei împotriva disidenței, relatează Al Jazeera și The Guardian. Persoanele care au un pașaport britanic național (BNO) pot solicita o viză prin care pot să locuiască și să lucreze în Marea Britanie. După 5 ani, aceștia pot obține cetățenia. În decursul anului trecut, Beijingul a impus o lege de securitate națională pentru Hong Kong, fostă colonie britanică, pentru a opri protestele pentru democrație. Marea Britanie a declarat că această lege încalcă termenii acordurilor în care Hong Kong a revenit în administrarea Chinei, în 1997. Premierul Boris Johnson a declarat ”au fost onorate legăturile de istorie și prietenie cu oamenii din Hong Kong și am acționat pentru libertate și autonomie”.
Fostul președinte american Donald Trump a angajat o nouă echipă de avocați pentru a-și pregăti apărarea în procesul de destituire din Senatul Statelor Unite ale Americii, care urmează să înceapă în următoarea săptămână, relatează The Guardian. Decizia lui Trump a survenit după ce echipa sa inițială de avocați a hotărât să se retragă din cauza disensiunilor privind modul în care urmează să fie pregătită pledoaria fostului șef de la Casa Albă. Avocații David Schoen și Bruce Castor vor conduce echipa care va susține apărarea lui Trump, potrivit anunțului făcut de acesta. Procesul intentat fostului președinte american are la bază acuzațiile aduse pentru incitarea suporterilor acestuia, care au luat cu asalt clădirea Capitoliului, în data de 6 ianuarie, provocând o insurecție soldată cu moartea a 5 persoane, în încercarea de a bloca formalizarea victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidențiale. Camera inferioară a Congresului – Camera Reprezentanților – a votat trimiterea în judecată a lui Trump, iar cazul a ajuns la Senat, care trebuie să voteze cu o majoritate de două treimi pentru a certifica hotărârea. Decizia are o miză politică, în ciuda faptului că mandatul lui Donald Trump a încetat, deoarece votul senatorilor poate aduce o interdicție pentru ca fostul președinte să mai poată candida din nou pentru orice funcție de demnitar al SUA.
Fostul ambasador al Coreei de Nord în Kuweit, Ryu Hyeon-woo, a declarat că liderul Kim Jong-un nu va renunța vreodată la arsenalul său nuclear, dar că acesta poate fi dispus să negocieze un plan de reducere a arsenalului de armament în schimbul ridicării parțiale a unor sancțiuni internaționale care paralizează economia țării, informează CNN. Fostul ambasador, care a fugit în Coreea de Sud de mai bine de un an, a acordat primul interviu de la acest eveniment pentru sursa citată, afirmând că ”puterea nucleară a Coreei de Nord este legată direct cu stabilitatea regimului”. De asemenea, Heyon-woo a subliniat că însuși liderul suprem nord-coreean consideră că armele nucleare sunt un element-cheie în supraviețuirea sa politică. Diplomatul nord-coreean se alătură altor oficiali de rang înalt care au dezertat din structurile regimului de la Phenian în ultimii ani, după ce același lucru l-au făcut ambasadorul din Italia, respectiv ambasadorul adjunct din Regatul Unit.
Sute de oameni au protestat în Franța, sâmbătă, împotriva construirii unui depozit ce aparține de firma Amazon, formând un lanț uman, cu baloane multicolore plutind până la 18 metri, pentru a arăta dimensiunea proiectului, conform Al Jazeera. În mai multe orașe franceze s-au adunat grupuri de persoane ale unor organizații anti-capitaliste și pentru protecția mediului, care au protestat împotriva firmei de comerț electronic, Amazon. Lanțul uman a fost format între 800 și 1000 de persoane. Purtătorul de cuvânt al grupului activist al cetățenilor francezi, Attac, Raphael Pradeau, a declarat că ”au trecut doi ani de când cetățenii din Fournes și din împrejurimi au luptat împotriva instalării unui depozit gigant Amazon”. Acesta a menționat că, în ciuda faptului că opozanții au fost singuri la început, aceștia au reușit să blocheze proiectul în urma unui recurs în justiție. Militanții consideră construirea clădirii ca fiind un factor primordial în urbanizarea terenurilor agricole, un proces considerat semnificativ pentru schimbările climatice și pierderii biodiversității.
Papa Francisc a instituit duminică o „Zi mondială pentru bunici și bătrâni” în cadrul Bisericii Romano-Catolice, fiind marcată în a patra duminică a lunii iulie a fiecărui an în comunitățile catolice din întreaga lume, informează Reuters. Papa Francisc a făcut anunțul surpriză prin care va marca în fiecare an o zi dedicată pentru a onora și sublinia importanța lor pentru societate. Papa Francisc, în vârstă de 84 de ani, a cerut adesea societății să prețuiască persoanele în vârstă ca sursă de înțelepciune și experiență, deoarece mereu au fost dați la o parte pe motiv că nu sunt productivi. Biserica Catolică a adoptat deja mai multe zile comemorative în calendarul anual, precum Ziua Mondială a Păcii, Ziua Mondială a Tineretului și Ziua Mondială a Săracilor.
Ministerul Apărării din Berlin a declarat că armata Germaniei va trimite personal medical și echipamente în Portugalia, în urma epuizării spațiului din unitățile de terapie intensivă a spitalelor, din cauza creșterii infecțiilor cu coronavirus, informează Reuters. Portugalia a declarat sâmbătă că mai sunt doar șapte paturi libere din cele 850 de paturi rezervate pentru cazurile de COVID-19. Aceasta a cerut ajutor guvernului german. Un purtător de cuvânt al ministerului apărării a declarat că vor sprijini Portugalia cu echipamente și personal medical. Revista germană Spiegel a declarat că armata intenționează să trimită 27 de medici și paramedici în Portugalia . Deși nu s-au oferit încă detalii, aceștia intenționează să acorde sprijin timp de trei săptămâni.