Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 2 februarie în lume – Critici aduse Israelului după recunoașterea statului Kosovo, savanții confirmă eficacitatea vaccinului rus Sputnik V, iar SUA anunță distribuirea a 1 milion de doze de vaccin anti-covid în farmacii

A fost 2 februarie în lume – Critici aduse Israelului după recunoașterea statului Kosovo, savanții confirmă eficacitatea vaccinului rus Sputnik V, iar SUA anunță distribuirea a 1 milion de doze de vaccin anti-covid în farmacii

Material realizat de Oana Florea și Dora Timar

Doi agenți FBI au fost uciși și alți trei răniți în timpul unui schimb de focuri în Florida, informează BBC. Oficialii americani au declarat că focurile de armă au avut loc în orașul Sunrise în contextul investigării unui caz de abuz asupra copiilor. Conform FBI, doi agenți au fost transportați în stare stabilă la spital, în timp ce informațiile despre starea celui de-al treilea agent rănit nu au fost făcute publice.  Identitatea celor doi agenți uciși este încă necunoscută și potrivit Miami Herald, suspectul în cauză s-a sinucis prin împușcare. În conformitate cu politica Biroului Federal de Investigații, incidentul este investigat de către Divizia de Inspecție a FBI, procesul desfășurându-se cât mai repede cu putință. Departamentul de poliție din Sunrise a închis mai multe drumuri din zonă și le-a cerut locuitorilor din apropiere să nu-și părăsească casele din cauza anchetei aflate în desfășurare.

Oamenii de știință au informat că vaccinul rus, Sputnik V, are eficacitate de 92% în lupta împotriva COVID-19, relatează Reuters. Experții au declarat că rezultatele studiului avansat arată că lumea are încă o armă eficientă pentru a lupta împotriva pandemiei, justificând într-o oarecare măsură decizia Moscovei de a lansa vaccinul înainte ca datele oficiale să fie publicate. Ian Jones, profesor al Universității din Reading, și Polly Roy, profesor la London School of Hygiene and Tropical Medicine, au declarat că vaccinul Sputnik V a fost criticat din cauza lipsei transparenței și au adăugat că rezultatele raportate arată că principiul științific al vaccinării este demonstrat. Rezultatele, obținute de Institutul Gamaleya din Moscova, care a dezvoltat și testat vaccinul, sunt în concordanță cu datele raportate în etapele anterioare ale studiului desfășurat începând cu luna septembrie, cercetătorii declarând că datele provin de la 19 886 voluntari. 

Un nou raport al Biroului Națiunilor Unite pentru Drepturilor Omului arată că tortura și munca forțată sunt practicate în închisorile din Coreea de Nord, ceea ce echivalează cu posibile crime împotriva umanității, informează Al Jazeera. Având la bază interviuri ale foștilor deținuți, raportul a reafirmat concluziile anchetei ONU din 2014 care a constatat existența unor lagăre politice conduse de forțele de securitate. Agenția a declarat că aproape toate persoanele intervievate care au fost reținute au descris că au fost bătute în timpul interogatoriilor ca și pedeapsă pentru infracțiuni minore. Michelle Bachelet, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, a îndemnat comunitatea internațională ”să acorde prioritate justiției și să ia măsuri imediate pentru a preveni încălcarea gravă a drepturilor omului.”  Coreea de Nord neagă existența unor lagăre politice, iar în luna iulie a anului trecut a denunțat Regatul Unit care a anunțat sancțiuni împotriva a două organizații care promovează munca forțată și tortura.

Peste 70 de case au fost distruse  în urma unui incendiu de vegetație din orașul Perth din vestul Australiei, informează  CBC.  Autoritățile au transmis că incendiul a distrus peste 9000 de hectare de pădure și teren agricol, iar comisarul pentru Pompieri și Servicii de Urgență, Darren Klemm, a informat că este de așteptat ca   incendiul, activ de trei zile deja, să continue cel puțin încă patru zile. Departamentul de Pompieri și Servicii de Urgență a declarat că aproximativ 250 de pompieri s-au luptat cu focul haotic, șase dintre aceștia suferind răni minore. Premierul de stat, Mark McGowan, a  informat că un tanc aerian va zbura deasupra coastei de est  pentru a lupta împotriva incendiului. Cauzele incendiului sunt necunoscute, dar incendiile de vegetație sunt frecvente în timpul verii în emisfera sudică. Incendiile de tufișuri sunt imprevizibile, iar condițiile meteorologice  se schimbă rapid, oamenii fiind îndemnați să rămână vigilenți.

Liderul opoziției din Uganda, Bobi Wine,  a declarat că aproximativ 3.000 dintre susținătorii săi au fost răpiți sau reținuți de agenții de stat în contextul protestelor izbucnite în noiembrie din cauza arestării sale din timpul campaniei electorale prezidențiale, relatează Reuters. Poliția a informat că investighează toate cazurile  de  dispariție, anterior declarând că a arestat aproximativ  600 de persoane, protestatarii fiind acuzați de jafuri și revolte. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Ofwono Opondo, și purtătorul de cuvânt al președintelui Yoweri Museveni, Don Wanyama, nu au răspuns  când au fost solicitați telefonic pentru a comenta acuzațiile. Reprezentanții Platformei Unității Naționale (NUP), au declarat într-o conferință de presă că  susținătorii opoziției au fost duși de personalul securității de stat în locații necunoscute, iar Secretarul General al NUP adăugat că estimarea partidului s-a bazat pe rapoartele venite de la rudele și prietenii celor dispăruți. Conform acestuia, majoritatea disparițiilor au avut loc în centrul Ugandeii, unde Bobi Wine are un sprijin puternic.

Decizia guvernului din Israel de recunoaștere a independenței statului Kosovo a fost aspru criticată de către miniștrii de externe din Serbia și Turcia, conform Al Jazeera. Ministrul de externe al Serbiei, Nikola Selakovic a anunțat că este consternat cu privire la decizia conducerii din Israel de a recunoaște independența statului Kosovo, fostă provincie din Serbia, declarând: “am investit eforturi serioase în relația noastră cu Israel din ultimii ani și nu suntem fericiți cu această decizie”. Reacția a venit la o zi după ce reprezentanții din Israel și Kosovo au stabilit legături diplomatice sub o înțelegere mediată de Statele Unite ale Americii, marcând victoria țării spre recunoașterea globală a independenței pe care cetățenii din Kosovo au declarat-o încă din 2008, după războiul din perioada 1996-1999 între Kosovo și Serbia. În schimbul recunoașterii independenței din partea Israelului, oficialii din Kosovo au plănuit înființarea unei ambasade în Ierusalim. Planul creării unei ambasade a atras critici din partea ministerului de externe din Turcia, purtătorul de cuvânt declarând că acest plan încalcă legile internaționale prin prisma faptului că pune presiune pe conflictul dintre Palestina și Israel, singurele ambasade deschise în Israel fiind cele ale SUA și Guatemala. Majoritatea țărilor occidentale au recunoscut existența statului Kosovo cu excepția aliaților cheie ai guvernului din Serbia, Rusia și China, care au împiedicat procesul de independență să ajungă la Națiunile Unite.

Aleksei Navalnîi a fost condamnat la închisoare pentru 3 ani și jumătate, pe fondul continuării protestelor din Rusia, conform BBC. Un tribunal din Moscova l-a condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare pe Aleksei Navalnîi sub pretextul încălcării condițiilor unei pedepse cu suspendare. În sala de judecată, Navalnîi a declarat că președintele Vladimir Putin este cel care a ordonat otrăvirea sa în luna august a anului trecut. Susținătorii lui au început imediat după declarație un protest în fața tribunalului, dar acesta a fost oprit de intervenția jandarmeriei care a arestat aproximativ 300 de persoane. Decizia de condamnare a tribunalului a condus la o serie de reacții puternice internaționale. Consiliul Europei, prin comisarul pentru drepturile omului Dunja Mijatovic, a declarat că această decizie încalcă drepturile persoanelor și a semnalat subminarea cetățenilor din Rusia. Secretarul de stat din SUA, Antony Blinken, a cerut eliberarea imediată și necondiționată a opozantului politic de la Kremlin, și a anunțat că va lucra alături de ceilalți aliați internaționali pentru a trage la răspundere deciziile guvernului rus cu privire la modul în care își tratează cetățenii și drepturile acestora.

Administrația președintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, va furniza 1 milion de doze de vaccin la aproximativ 6.500 de farmacii din țară, relatează Al Jazeera. În planul administrației de sporire a procesului de vaccinare a populației din Statele Unite, purtătorii de cuvânt de la Casa Albă au declarat că se vor furniza doze de vaccin pentru a evita apariția unor alte mutații mai serioase ale virusului în țară. Coordonatorul din SUA pentru coronavirus, Jeff Zients, a anunțat că 6.500 de farmacii din țară vor primi doze de vaccin, iar producția farmaceutică a acestora este așteptată să accelereze datorită numărului mare de doze cerute și a ofertei pe care companiile partenere au primit-o. Jeff Zients a declarat că furnizarea vaccinurilor către farmacii face parte din planul strategic național al președintelui, având ca prioritate comunitățile minoritare din SUA care au suferit din cauza numărului mare de infecții și decese în urma contactării coronavirusului.

Cel puțin 12 copii din India au ajuns în spital după ce au băut dezinfectant de mâini în loc de vaccinul oral anti poliomielitic, informează CNN. Incidentul s-a întâmplat la un centru de sănătate în Yavatmal, în timpul unei campanii de vaccinare antipoliomielită. Acesta a fost descoperit după ce copiii s-au plâns de stări de greață și disconfort. A fost deschisă o anchetă împotriva angajaților de la centrul de sănătate, inclusiv a unui doctor care a fost prezent în timpul incidentului. Poliovirusul a cauzat o epidemie gravă în India în urmă cu 10 ani, neexistând tratament, singura soluție pentru prevenirea infecției fiind vaccinarea, dar în 2014 Organizația Mondială a Sănătății a atestat India ca fiind eliberată de poliovirus după 3 ani fără un caz endemic. Eradicarea poliovirusului din India a fost una dintre cele mai mari realizări ale organizațiilor internaționale de sănătate, dar programele de vaccinare și supravegherea reapariției cazurilor sunt necesare a continua pentru a preveni o nouă epidemie.

Guvernul Tanzaniei, care a fost criticat pentru modul de abordare al pandemiei, nu are niciun plan de furnizare a vaccinului împotriva virusului COVID-19, informează BBC. Președintele Tanzaniei, John Magufuli a avertizat oficialii din guvern împotriva cumpărării vaccinurilor sub pretextul că acestea ar putea fi riscant pentru oameni, fără a oferi dovezi în acest sens. Guvernul Tanzaniei nu a publicat date despre cazurile de infecții cu COVID-19 în țară încă din luna mai, fiiind una dintre singurele țări care nu au comunicat datele oficiale lunar. Organizația Mondială a Sănătății a solicitat luna trecută guvernului din Tanzania să ia în considerare imunizarea populației. Ministrul Sănătății, Dorothy Gwajima, a declarat că “pentru moment, guvernul nu are niciun plan de a primi vaccinurile distribuite în alte țări împotriva coronavirusului”. Ministrul a adăugat că cetățenii ar trebui să își ia precauții și să folosească medicina tradițională în combaterea virusului, deși eficacitatea acestor proceduri împotriva virusului nu a fost confirmată de comunitatea științifică.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi

Material realizat de Mihai Turcu.  Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru …