Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 14 ianuarie în lume – Papa Francisc și Papa Emerit Benedict au primit vaccinul anti-covid, Uganda oprește accesul la internet în ziua alegerilor prezidențiale, iar europarlamentarii se pregătesc să discute propunerea Greciei pentru pașapoartele de vaccinare
Posterele electorale ale principalilor candidați în alegerile prezidențiale din Uganda domină străzile capitalei Kampala. Sursa foto: www.qz.com

A fost 14 ianuarie în lume – Papa Francisc și Papa Emerit Benedict au primit vaccinul anti-covid, Uganda oprește accesul la internet în ziua alegerilor prezidențiale, iar europarlamentarii se pregătesc să discute propunerea Greciei pentru pașapoartele de vaccinare

Material realizat de Oana Florea și Dora Timar

Directorul umanitar al Națiunilor Unite, Mark Lowcock, a cerut Statelor Unite ale Americii să anuleze decizia de a-i numi pe rebelii Houthi din Yemen un grup terorist, avertizând că această numire ar putea duce  la o foamete pe  scară largă cum nu s-a mai întâlnit în ultimii 40 de ani, informează Al Jazeera. Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că  grupul Houthi, sprijinit de Iran, reprezintă o „organizație teroristă străină” și a informat că desemnarea va intra în vigoare în 19 ianuarie, în ultima zi de mandat a președintelui Donald Trump. Organizațiile umanitare și lideri ai republicanilor americani au avertizat că măsura ar putea avea un efect umanitar devastator asupra națiunii care se confruntă deja cu riscul foametei. Lowcock a subliniat ideea că eticheta de organizație teroristă atribuită grupului Houthi va face companiile să se retragă din Yemen și a avertizat că foametea nu va fi prevenită de licențele pe care Statele Unite au spus că le vor introduce pentru  a sprijini ajutorul umanitar și importurile. Conform lui Lowcock, Yemenul importă 90% din alimentele sale, agențiile de ajutorare fiind astfel incapabile să înlocuiască sistemul comercial de importuri.

Turcia a început vaccinarea în masă cu vaccinul chinezesc CoronaVac în ciuda controverselor cu privire la eficacitatea acestuia, relatează Al Jazeera. Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, a primit prima doză din vaccinul chinezesc în direct la televizor și a fost urmat de președintele Erdogan, care a primit vaccinul într-un spital din Ankara.  Studiile preliminare la care au participat peste 7000 de voluntari din Turcia au arătat că vaccinul CoronaVac are o eficacitate de 91,25%, în timp ce ultimele date din Brazilia au sugerat că vaccinul are o eficacitate în jur de 50%, situându-se puțin peste punctul de referință pe care Organizația Mondială a Sănătății l-a stabilit pentru uzul general al vaccinurilor. Un al treilea studiu din Indonezia a arătat o rată de succes de 65,3% crescând preocuparea cu privire la transparența producătorilor chinezi. Cu toate acestea, compania farmaceutică din Beijing a declarat că utilizarea vaccinului este sigură, iar profesorul Recep Demirha, medic șef la un spital din Istanbul, care a primit prima doză din vaccinul chinezesc  a asigurat publicul cu privire la siguranța acestuia. 

Doi membri ai echipei Organizației Mondiale a Sănătății care investighează originile coronavirusului au primit interdicția de a zbura în China dupa ce au testați pozitiv cu anticorpi IgM, conform CNN. Echipa internațională formată din 13 oameni de știință urma să ajungă joi în orașul Wuhan unde au fost înregistrate primele cazuri de coronavirus, dar doi membri ai echipei rămân în Singapore după ce au fost testați pozitiv cu anticorpi IgM. Anticorpii IgM sunt printre primele semne ale infecției cu coronavirus, dar pot apărea și la persoanele care au fost vaccinate sau infectate anterior cu coronavirus. La conferința de presă de joi, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a declarat că China va respecta cu strictețe reglementările și cerințele necesare prevenirii epidemiei, fiind de asemenea dispusă să ofere sprijinul necesar experților OMS care reunesc eforturile internaționale de urmărire a originii virusului. Întrebat despre cei doi oameni de știință care au interdicția de a intra în China, Zhao nu a comentat situația îndemnându-i pe reporteri să se adreseze  ”autorităților competente”. Aceasta este a doua întârziere a  echipei OMS care era așteptată să ajungă în China la începutul acestei luni, fapt care a atras o serie de reproșuri din partea reprezentanților Națiunilor Unite.

Internetul din Uganda a fost blocat, iar securitatea a fost întărită în contextul numărării voturilor din cadrul unui scrutin al alegerilor prezidențiale extrem de controversat, relatează BBC.  Președintele actual al Ugandei aflat la al cincilea mandat, Yoweri Museveni, candidează împotriva lui  Robert Kyagulanyi, un cântăreț de 38 de ani.  Robert Kyagualnyi  cunoscut sub numele de scenă Bobi Wine se declară reprezentantul generației tinere, partidul său Platforma Națională pentru Unitate (NUP) militând pentru îmbunătățirea accesului la sănătate, educație, apă potabilă și justiție. Unele secții de votare au fost închise pentru aproximativ două ore, fapt care a înfuriat alegătorii, iar 26 de persoane dintr-o coaliție a grupurilor societății civile au fost arestate pentru că ar fi organizat un centru ilegal de numărare a voturilor. Președintele actual a transmis marți un avertisment dur declarând că forțele de securitate sunt pregătite să se ocupe de cei care vor încerca ”să deranjeze pacea”. Campania electorală a fost una violentă, zeci de persoane au fost ucise de către forțele de securitate, iar Bobi Wine și alții 10 candidați ai opoziției au fost arestați în repetate rânduri.  

Propunerea pentru pașapoarte de vaccinare care le va permite celor care au vaccinul anticoronavirus să călătorească fără restricții în Europa va fi dezbătută de liderii europeni în contextul unei întruniri care vizează măsurile comune împotriva noii variante de Covid-19, informează The Guardian. Propunerea este susținută de prim-ministrul grec, Kyriakos Mitsotakis, dar unele state cheie au îndoieli, Germania  declarând că se ferește de orice sistem care îi discriminează pe care care nu au primit vaccinul. Economia Greciei se bazează în mare măsură pe turism, iar Mitsotakis i-a scris președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a-i cere sprijinul susținând că inițiativa va încuraja oamenii să se vaccineze. Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, și-a exprimat scepticismul cu privire la un potențial pașaport de vaccinare declarând că „nu ne putem permite să acordăm prioritate sau să pedepsim anumite grupuri sau țări.”

Majoritatea persoanelor care au fost infectate cu virusul COVID-19 sunt imunizate pentru o perioadă de cel puțin 5 luni, informează BBC. Un studiu demarat de către oamenii de știință de la Institutul de Sănătate Publică din Anglia arată că infecțiile anterioare cu virusul COVID-19 sunt corelate cu un risc de 83% mai mic de a fi infectat din nou cu virusul pe o perioadă de aproximativ 5 luni. Experții avertizează că această imunitate nu este permanentă și reacționează diferit în funcție de organismul persoanei, iar oamenii indiferent dacă au fost sau nu infectați anterior cu virusul, sunt încurajați să respecte în continuare regulile de protecție. Cercetătoarea studiului, Susan Hopkins, a declarat că rezultatele sunt încurajatoare privind imunitatea, dar a avertizat asupra protecției, precizând că există posibilitatea de infecție după o perioadă, dar simptomele ar fi mai puțin severe. Hopkins a declarat că posibilitatea de a transmite virusul este la fel de mare indiferent de simptome, de aceea a recomandat oamenilor să stea în casă și să se protejeze.

Principalul politician al opoziției din Rusia, Alexei Navalnîi, a anunțat că se va întoarce în țară după ce a fost otrăvit, conform CNN. Alexei Navalnîi a fost grav otrăvit în august anul trecut cu toxina Noviciok, viața sa fiind pusă în pericol. De atunci, bărbatul se află în Germania, după ce a fost internat o perioadă într-un spital din Berlin și a primit tratament continuu pentru a putea să își revină. Principalii suspecți, oficialii de la Kremlin, au negat în mod repetat orice fel de implicare. Conform unor investigații ale CNN, serviciile secrete din Rusia l-au urmărit pe Navalny atât prin telefon, cât și prin localitățile unde a călătorit încă din 2017. Navalnîi a declarat prin platforma Instagram că acesta se simte mult mai bine și se va întoarce în Rusia duminică, deși are un dosar penal deschis în țară pe care acesta l-a caracterizat drept “dosar politic”.

Papa Francisc și Papa Benedict, fostul papă al Vaticanului, s-au vaccinat împotriva virusului COVID-19, informează Reuters. Programul de vaccinare din Vatican a început miercuri și vizează în primul rând persoanele vulnerabile. Oficialii de la Vatican au declarat joi că ambii papi au primit prima doză de vaccin împotriva virusului. Cei doi sunt în categoria vulnerabilă datorită vârstei, 84 respectiv 93 de ani, dar papa Francisc ar putea fi mai vulnerabil din cauza plămânului extirpat în tinerețe, din cauza unei boli. Tot acesta a încurajat oamenii să se vaccineze “Este o alegere etică pentru că în joc este sănătatea ta, viața ta, dar și viața altora”.

Oficialii din Grecia au anunțat că vor trimite 1.450 de imigranți înapoi în Turcia, conform Reuters. Ministrul Imigrării din Grecia a declarat joi că își dorește să trimită cele 1.450 de persoane care se află în centre de refugiați din Lesbos și insulele din Marea  Egee înapoi în Turcia, anunțând oficialii din Ankara să își respecte înțelegerea de azil cu Uniunea Europeană. Decizia este cu atât mai importantă încât cele două state NATO au conflicte nerezolvate cu privință la teritoriul din insulele din Marea Egee. Sute de mii de imigranți și refugiați au folosit porturile din Grecia ca punct de intrare în Europa, până la înțelegerea dintre Uniunea Europeană și Ankara, în care autoritățile din Turcia și-au asumat primirea imigranților în țară.

India redeschide faimosul lac din Ladakh pentru turiști, aflat la granița cu China, deși există tensiuni între cele două țări cu privire la teritoriu, relatează Al Jazeera. Ambele țări consideră teritoriul din Ladakh, aflat la graniță, drept proprietatea lor, iar tensiunile au atins un punct culminant în urma unor ciocniri violente dintre soldații indieni și cei chinezi, care s-au soldat cu cel puțin 20 de morți în tabăra indiană și un număr necunoscut de victime în cea chineză. Decizia de a redeschide faimosul lac, este privită drept încurajatoare de către localnici, care speră să atragă turiști în sezonul de escaladare a muntelui Himalaya. “Sunt niște vești foarte bune pentru că Lacul Pangong este unul dintre cele mai vizitate atracții turistice din Ladakh. Va ajuta cu siguranță industria turismului”, a declarat un consilier local din regiune. Relația dintre autoritățile din China și India continuă să fie tensionată, avertizează Ministrul de Externe Subrahamanyam Jaishankar.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …