Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 13 ianuarie în lume – A început a doua procedură de destituire a președintelui SUA, o premieră în istoria țării, cel mai mare proces anti-mafia din ultimele decenii a început în Italia, iar cel puțin 80 de civili au fost uciși într-un nou masacru în Etiopia
Cel mai mare proces anti-mafia din ultimele decenii a început miercuri, în Italia

A fost 13 ianuarie în lume – A început a doua procedură de destituire a președintelui SUA, o premieră în istoria țării, cel mai mare proces anti-mafia din ultimele decenii a început în Italia, iar cel puțin 80 de civili au fost uciși într-un nou masacru în Etiopia

Material realizat de Miruna Toma și Ioana Mănăilă

Donald Trump a devenit miercuri primul președinte din istoria Statelor Unite ale Americii care a fost  incriminat de către corpul legislativ de două ori,  în timp ce 10 dintre membrii republicani s-au alăturat democraților în Camera Reprezentanților pentru a-l acuza de incitarea unei insurecții violente asupra Capitoliului, relatează Reuters. Votul în Camera controlată de democrați a fost de 232 la 197 și a survenit în urma atacului fără precedent asupra democrației americane, deși este puțin probabil ca aceste acuzații să conducă la demiterea lui Trump înainte ca mandatul său de patru ani să se încheie, iar noul președinte ales să fie preia funcția pe 20 ianuarie. Liderul majoritar republican al Senatului, Mitch McConnell, a respins cererile democratice pentru un proces rapid de punere sub acuzare, declarând că nu există nicio modalitate ca procesul să fie încheiat înainte ca Trump să părăsească funcția. În schimb, chiar dacă nu se va mai afla la Casa Albă, o condamnare adresată lui Trump din partea Senatului ar putea duce la considerarea posibilității de a-i interzice acestuia să mai candideze din nou pentru funcția de președinte al Statelor Unite. Camera Reprezentanților a adoptat un singur articol de punere sub acuzare – o acuzație oficială – în care îl acuza pe Trump de „incitare la insurecție”, concentrându-se pe un discursul instigator pe care fostul președinte l-a ținut cu o săptămână mai devreme în fața a mii de susținători, cu puțin timp înainte ca aceștia să asalteze Capitoliul.

Google a anunțat că va întrerupe toate reclamele politice pe toate platformele sale, începând cu data de 14 ianuarie, până după inaugurarea președintelui ales Joe Biden, citează Reuters. După evenimentele violente de săptămâna trecută din Statele Unite ale Americii, de la Capitoliu, Google a decis să întrerupă reclamele politice până în 21 ianuarie. În urma unui e-mail adresat agenților de publicitate, suspendarea reclamelor politice a fost aprobată pe baza „evenimentelor fără precedent de săptămâna trecută și înaintea viitoarei inaugurări prezidențiale.” În e-mail a fost prezentat motivul, explicând că ”suntem extrem de vigilenți cu privire la aplicarea oricărui anunț care ar putea fi interpretat în mod rezonabil ca trecând această linie.” Pe 10 decembrie, Google a ridicat interdicția temporară a reclamelor legate de alegeri, care intrase în vigoare după închiderea urnelor la alegerile prezidențiale din SUA, cu scopul de a limita dezinformarea și alte abuzuri pe platformele sale.

Cel mai important proces împotriva mafiei italiene din ultimele decenii, în cadrul căruia 355 de persoane din grupul Ndrangheta, cel mai puternic grup mafiot din Italia, sunt acuzate în urma unei anchete de amploare a autorităților, a început miercuri, relatează BBC.  Cel mai mare proces de acest fel din anii 1980 s-a deschis miercuri și se așteaptă să dureze mai mult de doi ani. Procesul va avea loc într-o clădire special amenajată, transformată într-o sală de judecată pentru o capacitate mare de persoane, în orașul Lamezia Terme, din regiunea Calabria, provincia sudică italiană de unde gruparea ’Ndrangheta își are originea. La proces se așteaptă peste 900 de martori pentru a depune mărturie cu privire la crime, trafic de droguri și spălare de bani, gruparea mafiotă fiind acuzată de controlarea fluxului de cocaină adus în Europa din America de Sud. Spre deosebire de precedentul mare proces împotriva mafiei, în care mai multe grupări și familii implicate au fost inculpate, cel actual se concentrează pe familia Mancuso, care are un rol important în grupul ’Ndrangheta. Agenția de știri AFP a anunțat că în timpul unei ședințe recente au fost necesare mai mult de trei ore pentru a citi numele inculpaților, incluzând politicieni, ofițeri de poliție, funcționari publici, precum și membri complici ai grupului. Șeful clanului se presupune a fi Luigi Mancuso, în vârstă de 66 de ani, poreclit „unchiul”. Printre suspecți se află și Giancarlo Pittelli, avocat și fost senator pentru partidul Forza Italia, al fostului premier Silvio Berlusconi.

China se confruntă cu cele mai grave probleme legate de drepturile omului, după masacrul din Piața Tiananmen, din anul 1989, potrivit concluziilor unui raport făcut de organizația Human Rights Watch, informează The Guardian. Astfel, în raport sunt menționate anumite evenimente care au agravat situația legată de drepturile omului: persecuțiile minorităților etnice din Xinjiang, Mongolia și Tibet, represiunea împotriva Hong Kong-ului, cât și încercările de acoperire a focarului de coronavirus din provincia Wuhan. Conform raportului privind abuzurile la nivel mondial, acestă perioada din China se consideră a fi cea mai gravă de la masacrul din 1989 care a pus capăt mișcării democratice din Piața Tiananmen. Focarul de infecții cu coronavirus raportat în Wuhan, inițial acoperit de autorități, și pedepsirea medicilor denunțătorilor , inclusiv Li Wenliang, și jurnaliști precum Zhang Zhan, care a raportat restricțiile impuse de autorități în Wuhan și despre supravegherea și hărțuirea familiilor victimelor, au reprezentat un pretext potrivit în anul 2020 prin pentru autoritarismul guvernului chinez.

Comisia națională pentru drepturile omului din Etiopia a declarat miercuri că peste 80 de civili, inclusiv copii în vârstă de doar doi ani, au fost uciși în cadrul ultimului atac care a afectat vestul țării, relatează Al Jazeera. Aaron Maasho, purtător de cuvânt și consilier principal al Comisiei pentru drepturile omului din Etiopia (EHRC), a declarat pentru Al Jazeera că masacrul a avut loc marți între orele 5:00 și 7:00 în regiunea Benishangul-Gumuz, care se învecinează cu Sudanul și Sudanul de Sud. De asemenea, potrivit surselor, nicio informație despre identitatea atacatorilor nu a fost făcută public încă, astfel încât vinovații nu sunt cunoscuți. “Putem confirma că autorii atacului nu au fost încă reținuți de autorități”, a mărturisit Aaron Maasho. Atacul a avut loc în zona Metekel din Benishangul-Gumuz, care a fost supusă unor acțiuni recurente de violență în ultimele luni, în urma cărora au fost descoperite sute de persoane decedate. Cel puțin 207 persoane au fost ucise într-un singur atac, numai pe 23 decembrie. Maasho a afirmat că „mii de oameni” și-au schimbat domiciliul și au părăsit zona în cauză, ca efect al violenței continue din Metekel.

Blocul de centru-dreapta al opoziției din Italia a cerut premierului Giuseppe Conte să demisioneze miercuri, după ce un partid cu o influență mult mai restrânsă, Italia Viva, și-a retras miniștrii din componența cabinetului, împingând coaliția de guvernământ spre un posibil colaps, conform Euronews. În cadrul unei declarații comune, oficialii formațiunilor politice Liga, Frații Italiei și Forza Italia, au declarat că cea mai bună modalitate pentru a garanta o guvernare stabilă în acest moment ar fi reprezentată de organizarea alegerilor anticipate. Nicola Zingaretti, șeful coaliției co-guvernante de Partidul Democrat (PD), a catalogat demersul partidului Italia Viva ca fiind o „greșeală gravă”, afirmând că această inițiativă este contrară intereselor statului italian. Matteo Renzi a înființat partidul Italia Viva în septembrie 2019 după ce a demisionat din Partidul Democrat de centru-stânga și a jucat un rol esențial în formarea celui de-al doilea guvern de coaliție al premierului Guiseppe Conte. Italia Viva are un sprijin public foarte redus – fiind cotat în prezent în sondaje cu circa 3%, însă este un partener de coaliție minoritar datorită celor 30 de parlamentari din camera inferioară și celor 18 din camera superioară. Coaliția a cuprins în alcătuirea sa mișcarea populistă de stânga ,,Cinci Stele (MS5)”, Partidul Democrat de centru-stânga, Italia Viva și grupul parlamentar de stânga ,,Liber și Egal”.

Curtea supremă a Statelor Unite ale Americii a anunțat restabilirea restricțiilor privind medicamentele ce provoacă avortul, femeile care doresc medicamentul fiind obligate să meargă la spital sau la o clinică pentru a-l procura, informează The Guardian.  Curtea Supremă a SUA a reintrodus această obligație, înlocuind un ordin din iulie 2020 care permitea livrarea la domiciliu a medicamentului în timpul pandemiei de coronavirus. Theodore Chuang, judecător de district din Maryland, a declarat că din cauza riscurilor pentru sănătate pe care le prezintă Covid-19, cerințele în format fizic „pun un obstacol substanțial în calea femeilor care solicită un medicament pentru avort”. În luna mai, grupuri care reprezintă numeroși medici, inclusiv Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi, au dat în judecată FDA, Administrația pentru Alimente și Medicamente, declarând că pacienții vor fi puși la un risc mai mare de a contacta Covid-19.

Procurorii ruși au lansat o anchetă după ce o maimuță îmbrăcată în uniformă nazistă a efectuat un număr de dresaj în cadrul unui circ de stat, conform publicației BBC. În timpul spectacolului au fost prezentate, de asemenea, și capre înfășurate în steaguri naziste cu semnul zvasticii, potrivit site-ului rus de știri, Znak. Acest spectacol a fost special cerut de către Biserica Ortodoxă Rusă, care ulterior a apărat reprezentația din cadrul spectacolului și a afirmat că aceasta a reprezentat de fapt „un simbol nu doar al victoriei asupra fascismului, ci și al respingerii și al condamnării globale a idealurilor Germaniei naziste”. Deși legea rusă interzice afișarea publică a simbolurilor naziste, Biserica insistă că este aceste acțiuni sunt acoperite prin intermediul unei dispense semnate de președintele Vladimir Putin în martie 2020. Scutirea permite afișarea simbolurilor naziste cu condiția ca acestea „să creeze o atitudine negativă față de ideologia nazistă”.

Agenția Americană pentru Protecția Frontierelor și a Vămii a declarat miercuri că Statele Unite au impus o interdicție locală privind atât importul tomatelor, cât și a produselor din bumbac ce provin din regiunea Xinjiang din vestul Chinei, informează Al Jazeera. Decizia a fost luată după ce au ieșit la iveală acuzații conform cărora acestea sunt realizate prin munca forțată a musulmanilor uiguri, aflați în custodia statului chinez. Interdicția se aplică și produselor realizate de alte țări cu materii prime din această zonă. În ultimul an, SUA a importat produse din bumbac în valoare de 9 miliarde de dolari și produse derivate din tomate în valoare de 10 milioane de dolari. Această decizie reprezintă ultima hotărâre luată de administrația Trump și pare să îngreuneze misiunea președintelui ales, Joe Biden, de a îmbunătăți relațiile cu China după preluarea puterii începând din data de 20 ianuarie. Interdicția zonală a fost precedată de una asupra celui mai mare producător de produse din bumbac din China, XPCC. Interdicțiile vor avea un impact semnificativ, în Xinjiang producându-se aproximativ 20% din totalul de produse din bumbac chinezești. Guvernul chinez neagă acuzațiile Națiunilor Unite cu privire la folosirea muncii forțate, invocând faptul că există centre de pregătire vocațională menite să reducă mișcarea extremistă.

Președintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, a declarat la o conferință de presă că ar putea anula contractele cu închisorile private dacă nu se va ajunge la noi termeni, conform Reuters. În urma declarațiilor făcute despre contractele cu închisorile private, președintele declară că acestea reprezintă o formă gravă de privatizare, suma care trebuie plătită fiind ridicată. Lopez Obrador a spus că „trebuie să discutăm cu furnizorii acestor servicii, astfel încât să se ajungă la un acord, deoarece considerăm că sunt abuzive contractele.” Dacă nu se ajunge la noi termeni, președintele mexican a anunțat că va întocmi o plângere pentru anularea contractelor.

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 13 și 14 aprilie în lume – Oficialii Israelului au anunțat că liderii Iranului au lansat mai multe drone spre teritoriul statului și au închis spațiul său aerian, Fostul diplomat american, Victor Manuel Rocha, care a spionat pentru Cuba a fost condamnat la 15 ani de închisoare și Un oficial chinez s-a întâlnit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un la Phenian.

Material realizat de Alexandra Filip. Oficialii Israelului au anunțat că liderii Iranului au lansat mai …