Material realizat de Oana Florea și Dora Timar
Armata etiopiană a ucis 42 de bărbați înarmați acuzați că au luat parte la un masacru în regiunea vestică Benishangul-Gumuz, relatează Al Jazeera. Comisia pentru drepturile omului din Etiopia a declarat că persoane înarmate au ucis peste 100 de locuitori într-un atac în satul Bekoji, iar oficialii regionali au informat că soldații au confiscat mai multe arme. Prim-ministrul etiopian, Abiy Ahmed a declarat că folosirea forței a fost necesară și a adăugat că masacrul civililor reprezintă un eveniment tragic. Organizația Amnesty Internațional, care a discutat cu cinci supraviețuitori, a declarat că membrii comunității etnice Gumuz au atacat casele etnicilor Amhara, Oromo și Shinasha, etnicii Gumuz considerând membrii celorlalte minorități ca fiind „coloniști.” Etiopia se confruntă cu focare de violență odată cu preluarea mandatului de către premierul Abiy în 2018, reformele democratice și economice slăbind controlul statului asupra rivalităților regionale. În cealaltă parte a țării, armata etiopiană luptă împotriva rebelilor din regiunea nordică Tigray de mai mult de 6 săptămâni, conflictul ducând la strămutarea a 950 000 de oameni.
Oficialii portughezi și-au exprimat indignarea față de masacrul a peste 500 de căprioare și mistreți dintr-o zonă de vânătoare din centrul țării, informează BBC. Ministrul Mediului, João Fernandes, a declarat că acțiunea celor 16 vânători spanioli pe teritoriul portughez a fost „josnică”, fiind o ”crimă împotriva mediului” care trebuie urmărită penal. Vânătoarea animalelor este permisă, dar se pare că în acest incident a murit majoritatea populației de căprioare din zonă. Se crede că uciderea a avut loc în 17 și 18 decembrie la o fermă din zona turistică de vânătoare Torrebela, aflată la aproximativ 40 de km de capitala Lisabona. Ferma este descrisă ca fiind îngrădită, ceea ce înseamnă că animalelor le era imposibil să scape din calea vânătorilor. De asemenea, Ministerul Mediului portughez a declarat într-un comunicat că sacrificarea animalelor nu are nimic de-a face cu vânătoarea care e înțeleasă ca o practică ce poate contribui la menținerea biodiversității și a ecosistemelor.
Comunitățile indigene din Canada au prioritate la vaccinul anti-COVID-19, dar distribuirea acestuia va fi una dificilă, relatează Reuters. Canada a aprobat miercuri vaccinul produs de Moderna și se așteaptă ca cele mai multe comunități indigene să îl folosească. Distribuirea vaccinurilor nu va fi ușoară, unele comunități sunt greu accesibile, fiind necesar transportul cu barca și livrări cu sănii de câini sau cu snowmobilul. Lucrurile devin și mai complicate deoarece vaccinul se administrează în doză dublă, iar unele comunități nu au infrastructura necesară. Autoritățile cer ajutorul Crucii Roșii, militarilor și stomatologilor pentru a administra vaccinul, iar Ottawa a declarat că populația indigenă are maximă prioritate din cauza accesului limitat la îngrijiri medicale. Inițial populația indigenă din Canada a evitat efectele grave ale pandemiei, dar în ultimele luni înfectările din aceste comunități au crescut semnificativ. Odată cu venirea la putere, prim-ministrul Justin Trudeau a promis reconcilierea și stabilirea unei relații cu comunitățile indigene care nu au reprezentat o prioritate pentru guvernele din trecut.
Tribunalul din Pakistan a ordonat eliberarea unui terorist responsabil pentru crima unui jurnalist din Statele Unite ale Americii, relatează BBC. După ce jurnalistul Daniel Pearl, redactor șef al redacției Wall Street Journal din Asia de Sud în anul 2002, a investigat legăturile între o tentativă de atac terorist și grupările islamice din Pakistan, acesta a fost ademenit de către Omar Sheikh în mai multe întâlniri în care i s-a promis jurnalistului dezvăluirea unor informații importante pentru investigație. După scurt timp Pearl a dispărut, iar organizațiile din SUA au primit o listă de cerințe pentru prizonierii pakistani aflați pe teritoriul lor, de la gruparea teroristă Mișcarea Națională pentru Restaurarea Suveranității Pakistanului. O lună mai târziu, videoclipul cu decapitarea jurnalistului a fost trimisă la ambasada SUA în Pakistan. Omar a fost arestat imediat după dispariția lui Pearl și a fost acuzat de crimă de către un tribunal anti-terorism, dar în aprilie anul acesta Înalta Curte Sindh din Karachi a decis ca bărbatul să fie condamnat doar pentru răpire după ce s-au descoperit alte 3 persoane implicate în acest caz. Tot din luna aprilie, Omar se află în detenție temporară de unde urmează să fie eliberat în următoarele 24 de ore conform avocatului său care a declarat că reținerea lui este ilegală.
Acordul istoric post-Brexit între Marea Britanie și Uniunea Europeană a fost încheiat după lungi negocieri, relatează The New York Times. După mai mult de 4 ani de la referendumul pentru părăsirea Uniunii Europene, anul acesta timp de 11 luni au avut loc negocieri dificile între cele două părți care s-au încheiat astăzi și ar urma a fi aplicate de la 1 ianuarie, anunță oficialii. Totuși, încă mai există unele situații dificile de rezolvat precum reducerea de 25% pentru UE a cotelor din domeniul pescar, ce urmează a fi implementată în decursul a aproximativ 5 ani. Prim ministrul Marii Britanii, Boris Johnson a anunțat că țara nu va mai participa în programul studențesc Erasmus, care permitea studenților străini să călătorească în afara țării lor pentru a învăța și a munci, acest anunț fiind în contradicție cu declarațiile inițiale ale acestuia din luna ianuarie, când a asigurat studenții că în urma negocierilor programul nu va fi afectat. Prim ministrul Johnson a încadrat negocierile drept oportunitatea regatului britanic de a-și impune suveranitatea într-o lume post-Brexit “pentru prima dată din 1973, vom fi o națiune costieră independentă cu control deplin asupra apelor noastre”, a declarat acesta. Totuși, în mod inevitabil, dorința sa a venit cu multe compromisuri, UE fiind o putere economică mult mai mare. Evenimentele externe au alterat de asemenea dinamica negocierilor, pandemia de coronavirus punând presiune în finalizarea unei înțelegeri, ambele părți și-au dorit a crea cât mai puține pagube economice după o perioadă lungă de stagnare cauzată de restricții.
Au început programele de vaccinare în masă împotriva virusului COVID-19 pentru cetățenii din prima linie în Mexic și Chile, informează BBC. Pe parcursul zilei de miercuri au fost livrate primele vaccinuri Pfizer-BioNTech în Mexic, Chile și Costa Rica, iar de la prima oră în cursul zilei de joi au început vaccinările pentru cadrele medicale din aceste țări. Populația din Mexic a avut una din cele mai mari rate de deces din cauza noului coronavirus, fiind depășită doar de cea din Statele Unite ale Americii, Brazilia și India. Guvernul din Mexic își dorește să vaccineze tot personalul medical până la finalul primului trimestru din 2021. Șefa secției de terapie intensivă din țară a fost prima vaccinată “Ne este frică, dar trebuie să mergem mai departe. Vreau să rămân în prima linie de foc”, a declarat aceasta. Tot miercuri, guvernul din Argentina a aprobat utilizarea vaccinului rusesc Sputnik V și a negociat o livrare a 300.000 de doze care au fost primite în Buenos Aires în această dimineață.
Biologii au descoperit că indiferent de viteza pe care o au, vasele de navigație ucid balenele pe cale de dispariție din Oceanul Atlantic, relatează The Guardian. Conform estimărilor, doar 356 de astfel de balene au rămas în Nordul Atlanticului, majoritatea deceselor fiind cauzate de oameni. În ultimii ani, guvernul Canadian a luat inițiativa de a reduce numărul de decese al balenelor prin măsuri precum impunerea unei limite de viteză pentru vasele mari și închiderea zonelor de pescuit comercial unde balenele sunt vizibile. Deși aceste restricții de viteză au redus probabilitatea deceselor în cazul în care un vas mai lung de 13 metri lovește o balenă, nu este îndeajuns, avertizează biologii. Surprinzător pentru biologi a fost faptul că și vasele mai mici au o posibilitate de a ucide balene “dacă pui două obiecte similiare în mărime, unul fiind moale și fin, iar celălalt rezistent în cazul unei coliziuni, șansele sunt ca primul să sufere o lovitură destul de gravă” declară biologul Brillant. Sugestiile cercetătorilor pentru industriile marine ar fi de a crea sisteme de avertizare în privința localizării balenelor sau construirii de vase care ar preveni accidentele de acest fel.
Mai mult de două milioane de copii nu au primit ajutorul umanitar necesar în regiunea marcată de conflicte Tigray din Etiopia, conform CNN. Organizația Națiunilor Unite aa primit aprobarea din partea guvernului federal la începutul lunii decembrie de a oferi familiilor afectate de conflictele civile din Etiopia asistență umanitară, dar promisiunea încă nu a fost îndeplinită. Aproximativ 2,3 milioane de minori se confruntă cu lipsa nevoilor de bază precum tratamente pentru malnutriție, vaccinuri esențiale, medicină de urgență, apă și provizii sanitare, conform declarațiilor reprezentanților UNICEF. Intrarea în regiune este în continuare blocată, iar situația riscă să se agraveze pentru oamenii din zona afectată. Între timp, World Food Programme, câștigător al Premiului Nobel pentru Pace din acest an, întâmpină dificultăți în răspunsul la multitudinea de refugiați din Sudan și a făcut apel la comunitățile internaționale pentru a fi ajutați cu donații.