Home / Politica si... / Afaceri / Uniunea Europeană și Marea Britanie anunță încheierea acordului comercial post-Brexit
Sursa foto: WPA pool/Getty Images

Uniunea Europeană și Marea Britanie anunță încheierea acordului comercial post-Brexit

Material realizat de Miruna Toma

Acordul istoric privind viitoarea relație comercială și de securitate a Regatului Unit cu Uniunea Europeană a fost încheiat în Ajunul Crăciunului, cu o săptămână înainte de sfârșitul perioadei de tranziție Brexit, conform The Guardian.

După ce Marea Britanie va părăsi piața unică și uniunea vamală pe data de 31 decembrie, vor intra în vigoare noi aranjamente care permit comerțul fără tarife și noi politici de cooperare strânsă a poliției și organelor justițiare. Oficialii britanici au dorit evitarea unui ,,no-deal” Brexit.

Anunțul a urmat unei ultime convorbiri de dimineață între premierul britanic Boris Johnson și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în sediul Berlaymont din Bruxelles al CE – a cincea astfel de conversație telefonică din ultimele 24 de ore.

Acordul comercial este foarte complex, cuprinzând până la 2000 de pagini ce conțin dispoziții privind subiecte care variază de la cooperarea nucleară civilă și interconectările energetice la politicile de pescuit și aviație.

Sfârșitul perioadei de tranziție va aduce schimbări de mare amplitudine atât pentru întreprinderile din Marea Britanie, cât și pentru cetățenii britanici, acest accord reprezentând un nou început în relația regatului cu vecinii săi.

Despre PoliticALL

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …