Articol redactat de Miruna Toma
Refugiații din Uniunea Europeană ar trebui să aibă acces în egală măsură cu cetățenii europeni la vaccinurile promise, a afirmat directorul agenției pentru migrație din cadrul Organizației Națiunilor Unite, într-o videoconferință organizată joi de Parlamentul European, informează Al Jazeera.
,,Nimeni nu este în siguranță până când nu toată lumea este în siguranță”, a declarat directorul general al Organizației Internaționale pentru Migrație (International Organization for Migration – IOM), Antonio Vitorino. ,,Este bine atât pentru siguranța lor, cât și pentru buna-stare a întregii comunități gazdă din țările ce îi primesc pe refugiați”, a mai adăugat acesta. Acesta a fost unul dintre interlocutorii de rang înalt prezent în cadrul unei conferințe virtuale organizate de Parlamentul European și de Germania, avînd ca temă de discuție migrația și azilul în Europa.
Anunțurile de zilele trecute conform cărora vaccinurile dezvoltate de firmele germane și americane par a fi foarte eficiente l-au făcut pe Vitorino să pledeze pentru distribuirea acestora și către imigranți, atunci când Europa vă începe să le împartă sistematic populației.
„Acum, când avem noutăți despre eficiența vaccinului, provocarea statelor membre UE este să garanteze accesul la vaccin pentru toți cei ce se află pe teritoriul vostru, nu doar pentru cetățenii voștri, De asemenea, accesibilitatea vaccinării trebuie garantată și refugiaților, dar și persoanelor strămutate și migranților care se află în Europa”, a mai adăugat acesta.
Mai mult, Vitorino a cerut Uniunii Europene o urgentare a procedurii ce prevede inițierea și propunerea unei reforme asupra politicilor sale legate de migrație și azil, care să fie înaintată Comisiei Europene. Pandemia de covid creează ,,presiuni suplimentare” în vederea administrării fluxurilor migratorii, subliniind situația ”explozivă” din Sahel (în state precum Nigeria, Ciad sau Sudan), și având consecințe pentru toată Africa de Vest.
Libia, o țară de tranzit pentru refugiații și migranții ce caută să ajungă din Africa în Europa parcurgând un drum periculos cu barca pe marea Mediterană, ,,nu este un port sigur pentru îmbarcare”, a adăugat Vitorino. Refugiații de acolo „viețuiesc în condiții cu mult sub limita minimă a unui trai decent”, a declarat acesta, criticând, totodată, politicile Uniunii Europene care tind să folosească Libia drept o zonă tampon.