Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 21 noiembrie

Azi, dar candva – 21 noiembrie

21 nov 1694 – S-a nascut Voltaire (pe numele sau adevarat Francois-Marie Arouet), unul dintre cei mai importanti filosofi si scriitori ai Iluminismului francez. Desi numai cateva dintre lucrarile lui se mai citesc inca, el continua sa se bucure de un renume mondial de cruciat curajos impotriva tiraniei, bigotismului si cruzimii. Din pricina satirei si viziunilor sale critice, pe care le reda in batjocura, a fost intemnitat in 1717 pentru 11 luni la Bastilia. El insusi nu a sperat ca numeroasele sale scrieri (piese de teatru, poezii, romane, eseuri, lucrari stiintifice si istorice, peste 20.000 de scrisori si peste 2000 de pamflete) sa fie amintite de posteritate. Poemele sale epice si versurile lirice nu au rezistat timpului, la fel si piesele. Povestirile sunt in continuare republicate, iar “Scrisorile filozofice” (1734) sunt considerate unele dintre monumentele literaturii franceze. Cea mai cunoscuta opera a sa este romanul “Candid sau Optimismul”, 1759. 

21 nov 1996 – A decedat Abdus Salam, fizician pakistanez, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1979 impreuna cu Sheldon Lee Glashow si Steven Weinberg.

21 nov 1902 – S-a nascut Isaac Bashevis Singer, scriitor polonez, Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1978.

Petre Ispirescu21 nov 1887 – A decedat Petre Ispirescu, scriitor, folclorist, povestitor, tipograf si editor roman. Este cunoscut mai ales datorita activitatii sale de culegator de basme populare, povesti si snoave romanesti pe care le-a prelucrat armonios intr-o maniera personala care il transforma intr-o oarecare masura in coautor. Cea mai importanta opera a sa este “Legende sau basmele romanilor”, 1882, cuprinzand 37 de basme. Printre basmele culese se numara: “Tinerete fara de batranete si viata fara de moarte”, “Praslea cel voinic si merele de aur”, si “Greuceanu”. Este apreciat pentru calitatile scrisului sau si pentru cunoasterea profunda a creatiei populare. Moare in urma unei congestii cerebrale suferita la masa de lucru.

21 nov 1877 – Thomas Edison inventeaza fonograful, aparat pentru inregistrarea si reproducerea sunetelor.

21 nov 1871 – Moses F. Gale patenteaza bricheta. Pana sa ajunga la forma de astazi, aceasta va cunoaste usoare imbunatatiri.

21 nov 1783 – In Franta a avut loc primul zbor din lume intr-un balon cu aer cald. Cei care au reusit performanta sunt: omul de stiinta Jean Francois Pilatre de Rozier si marchizul Francois Laurent d’Arlandes. Zborul a durat 25 de minute, pe o distanta de 9 km, iar altitudinea maxima atinsa fiind de 900 de metri.

21 nov 1555 – A decedat Georgius Agricola, considerat parintele mineralogiei (ramura a geologiei care studiaza structura, compozitia si proprietatile fizice si chimice ale mineralelor).

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *