Cel puțin 1000 de persoane au fost arestate în urma celui mai recent protest din capitala Belarusului, Minsk, conform datelor furnizate de organizatia pentru drepturile omului Viasna, afirma BBC.
Protestele au fost intensificate de moartea unui activist reprezentativ al opozitiei, Roman Bondarenko. Acesta a decedat marti, in urma unor presupuse violente ale fortelor de ordine. Cu toate acestea, guvernul neaga implicarea in decesul acestuia. Un martor a declarat pentru Reuters ca in cadrul ultimului protest, fortele de ordine au folosit gloante de cauciuc, in timp ce agentia de stiri rusă Interfax raporteaza faptul ca s-au utilizat gaze lacrimogene pentru a dispersa multimea.
Demonstratia de duminica face parte dintr-o serie de proteste saptamanale, izbucnite in august, in urma alegerilor prezidentiale. O mare parte a populatiei contesta rezultatul alegerilor, decise in favoarea lui Aleksandr Lukashenko, pe motiv ca acestea ar fi fost fraudate. Contracandidata sa, Svetlana Tikhanovskaya, sustine ca ar fi atras intre 60-70% din voturi, insa a fost fortata sa se retraga ,,in exil’’ in Lituania.
Atat Uniunea Europeana, cat si guvernul Statelor Unite ale Americii considera ca alegerile prezidentiale din august nu au fost libere si condamna actiunile guvernului. Mai mult, UE i-a adaugat recent pe Aleksandr Lukashenko si pe fiul lui, Viktor, pe lista persoanelor sanctionate.
Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care se ocupa cu monitorizarea procesului electoral, a afirmat la inceputul acestei luni ca incalcarile drepturilor omului comise de guvernul Lukashenko au fost ,,imense, sistematice si incontestabile’’. OSCE solicita anularea rezultatelor, lucru refuzat in mod repetat de guvernul Lukashenko.
In ciuda mai multor propuneri ale organizatiilor precum OSCE sau UE de a relua procesul electoral, sub monitorizarea organelor internationale competente, Aleksandr Lukashenko a refuzat orice astfel de propunere.