Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 16 februarie în lume – Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, și Donald Trump au avut prima întâlnire de la victoria lui Trump în alegerile prezidențiale din 2016, Franța consideră că poziția SUA privind conflictul israeliano-palestinian este ”confuză și îngrijorătoare,” iar prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, susține că Ceta va ajuta clasa de mijloc

A fost 16 februarie în lume – Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, și Donald Trump au avut prima întâlnire de la victoria lui Trump în alegerile prezidențiale din 2016, Franța consideră că poziția SUA privind conflictul israeliano-palestinian este ”confuză și îngrijorătoare,” iar prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, susține că Ceta va ajuta clasa de mijloc

Material realizat de Alexandra Leca și Mihaela-Iuliana Dan

  1. Președintele Siriei, Bashar al-Assad, a afirmat că interdicțiile de călătorie ale președintelui SUA, Donald Trump, vizează teroriștii, nu civilii sirieni, susținând măsura luată de acesta într-un interviu difuzat joi, relatează Reuters. Luna trecută, Trump a emis un ordin executiv care interzice timp de 3 luni intrarea în SUA a cetățenilor din șapte țări musulmane: Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria și Yemen, precum și impunerea unei interdicții pe durată nedeterminată asupra tuturor refugiaților sirieni. ”Este împotriva teroriștilor care s-au putut infiltra printre imigranții ce aveau ca destinație Vestul. Și s-a întâmplat în Europa, mai ales în Germania,” a declarat Assad într-un interviu acordat marți. ”Nu putem spune ce va face, dar dacă va lupta cu teroriștii, bineînțeles că vom fi aliați în această cauză, împreună cu rușii, iranienii și alte țări,” a adăugat Assad. Politica SUA din prezent este aceea de a lupta cu militanții Statului Islamic și cu alți jihadiști, în timp ce îi sprijină pe rebelii moderați care se opun președintelui Assad.
  2. Premierul israelit, Benjamin Netanyahu, și Donald Trump au avut prima întâlnire de la victoria lui Trump în alegerile prezidențiale din 2016, urmată de o conferință de presă ce a evidențiat relația puternică a Statelor Unite cu Israelul, promițând acțiuni pentru soluționarea conflictului din Israel și Palestina, informează Reuters. Donald Trump a declarat că ia în considerare atât posibilitatea a două state, cât și cea a unuia singur. ”Îmi place cea care avantajează ambele părți și mă pot împăca cu oricare dintre ele,” afirmă acesta. Despre coloniile evreiești din teritoriile palestiniene, ”mi-ar plăcea să vă văd un pic mai reținuți,” i-a spus președintele american oaspetelui său. Netanyahu declară că există două precondiții pentru pace ”mai întâi, palestinienii trebuie să recunoască statul evreiesc, iar în al doilea rând, în orice acord de pace, Israelul trebuie să-și păstreze controlul de ultimă instanță al securității în întreaga zonă de la vest de râul Iordan.” Cei doi lideri au fost de acord că există o deschidere pentru nominalizarea vecinilor săi arabi, care împărtășesc preocupările sale cu privire la Iran, în eforturile viitoare pentru menținerea păcii.
  3. Secretarul de stat american, Rex Tillerson, s-a întâlnit cu omologul său rus, Serghei Lavrov, în paralel cu reuniunea miniștrilor de externe din țările membre G20 care are loc în Germania, relatează BBC. Între timp, secretarul american al apărării, James Mattis, a declarat că Washingtonul nu a fost pregătit să colaboreze militar cu Moscova. Însă, după întrunire avută cu Lavrov la Bonn, Germania, Tillerson a spus că SUA este pregătită să conlucreze cu Rusia dacă există teren comun pentru cooperare. Înainte de convorbirile cu șeful diplomației americane, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că Moscova nu se amestecă în treburile interne ale altor țări, o referire la acuzațiile lansate de unii politicieni americani. ”După cum am precizat în Senat, SUA va lua în considerare colaborarea cu Rusia, atunci când vom găsi zone de cooperare practice benefice pentru poporul american,” a precizat Tillerson. După discuția cu Tillerson, Lavrov de asemenea a spus că cei doi au vorbit chestiuni legate de Siria, Ucraina și Afganistan, și că au căzut de acord să conlucreze unde interesele lor coincid.
  4. În sudul Pakistanului, în orașul Sehwan, atacul sinucigaș, în interiorul unui cunoscut lăcaș de cult, a ucis cel puțin 70 de persoane, relatează BBC. Prim-ministrul, Nawaz Sharif, a condamnat atacul care a fost revendicat de așa-numitul Stat Islamic. Numeroasele atacuri din această săptămâni au spulberat perioada de îmbunătățire a securității în Pakistan. Reuters informează despre atacul comis sâmbăta trecută de către gruparea jihadistă asupra unui templu musulman din provincia pakistaneză Baluchistan, soldat cu 25 de morţi. Cei grav răniți au fost transportați la două dintre cele mai apropiate spitale, unele chiar la două ore distanță, spitalul din oraș fiind supraaglomerat.
  5. Franța consideră că poziția SUA privind conflictul israeliano-palestinian este ”confuză și îngrijorătoare,” a declarat ministrul de externe francez, Jean-Marc Ayrault, ca reacție la faptul ca Donald Trump nu mai consideră obligatorie soluția ”două state”, relatează Reuters. ”Am dorit să-i reamintesc că după întâlnirea sa cu prim-ministrul israelian, Netanyahu, în accepțiunea Franței nu există opțiunea unui singur stat și nici cea pe care domnul Tillerson a adus-o în discuție nu este realistă, corectă sau echilibrată,” a menționat Ayrault, fară a preciza ce alte opțiuni a propus Tillerson. ”Cu Rusia avem puncte serioase de dezacord și trebuie să fie ”puse” pe masa de discuții. Nu prin declarații prietenoase problemele vor fi rezolvate,” a declarat acesta reporterilor. După ce tocmai s-a întors din Teheran, Ayrault a spus că este îngrijorat de propunerile noii administrații de a revizui de la zero acordul dintre marile puteri și Iran din cauza programului său nuclear. ”Acordul trebuie să fie complet respectat de către Iran, dar este exclus ca acesta să fie întocmit de la zero doar pentru că a avut unele dificultăți. Simt că există o diferență de opinie sau cel puțin semne de întrebare,” a adăugat ministrul francez.
  6. Președintele American, Donald Trump, a lansat un atac asupra mass-media în timpul unei conferințe de presă, relatează BBC. Trump a apărut într-o conferință de presă de aproape o oră, unde a criticat mass-media, declarând reporterilor că nivelul lor de lipsa de onestitate a scăpat de sub control. Liderul de la Casa Albă a folosit discursul pentru a scoate în evidență împlinirea promisiunii din campanie privind imigrația și securitatea frontierelor. De asemenea, el a dezvăluit că ordinul executiv privind interdicția de călătorie este așteptat săptămâna viitoare. Președintele a continuat declarația susținând că apare la conferința de presă de la Casa Albă să transmită mesajul său ”direct oamenilor.” Acesta a declarat că ”Presa a devenit atât de necinstită încât, dacă nu vorbim despre asta, facem un deserviciu imens poporului american.” De asemenea, Trump a lăudat administrația curentă pentru ”progrese semnificative,” și a dat drept exemple ale succesului său piața de valori în creștere și acțiunea împotriva imigranților ilegali.
  7. Sursele medicale și cele ale securității declară că cel puțin 48 de persoane au fost ucise în Bagdad, în a treia explozie din capitala irakiană din ultimele trei zile, relatează BBC. O mașină plină cu explozibil a explodat in apropiere de o reprezentanță auto din zona Shia a Bayaa în partea de sud a orașului. Peste 50 de persoane au fost rănite. Gruparea teroristă ISIS a revendicat atacul, afirmând că a vizat ”o adunare de musulmani șiiți.” Cel puțin alte 24 de persoane au fost ucise în alte atacurile ce au avut loc marți și miercuri. Bagdadul a sesizat că a văzut un val de atacuri mortale ale ISIS au loc în zonă încă din primele zile ale 2017, dar numărul lor a scăzuse până de curând. Surse ale securității au declarat că bomba a fost detonată într-o stradă aglomerată și a fost cel mai mortal atac la Bagdad din ultimul timp. Medicii au avertizat că numărul de decese și vătămări ar putea crește pe măsură ce se încearcă lupta pentru a face față zecilor de oameni răniți în atac. Se crede că reprezentanțele auto pot reprezenta ținte convenabile pentru militanții, deoarece este ușor pentru ei să plaseze vehicule încărcate cu explozivi, alături de o mulțime de alte vehicule, care sunt, de asemenea parcate în aceeași zonă.
  8. Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, susține că Acordul Comercial și Economic Cuprinzător (CETA) al țării sale cu UE, va ajuta clasa de mijloc și va stabili standardul pentru viitoarele tranzacții comerciale desfășurate la nivel global, relatează BBC. În timp ce se adresa Parlamentului European, el a numit Ceta ”un plan cuprinzător, responsabil pentru cooperarea economică.” Deputații europeni au aprobat Ceta miercuri, după aproape opt ani de negocieri. Cele mai multe tarife comerciale vor fi eliminate. Criticii spun însă că Ceta ar putea eroda bunăstarea greu obținută și măsurile de protecție a mediului. Trudeau a declarat că ”Unii oameni sunt îngrijorat de faptul că de pe urma actualului sistem beneficiază doar elita societății – și preocuparea lor este valabilă.” De asemenea a argumentat el că ”Ceta va avea ca rezultat crearea de locuri bune de muncă și bine plătite pentru lucrătorii din clasa de mijloc.” Este văzut ca un posibil model pentru un viitor acord comercial între UE și Marea Britanie post-Brexit.
  9. Fruntașul cursei prezidențiale din Franța, Emmanuel Marcon a refuzat să cedeze după ce rivalul lui din partea partidului de extremă dreapta, l-a atacat pentru comentariile făcute prin care condamna trecutul colonial al Franței în Algeria, relatează The Guardian. Într-o vizită făcută în Algeria, marți, Macron a declarat că istoria Franței în Algeria a fost o ”crimă împotriva umanității.” ”Este într-adevăr barbar și face parte din acel trecut cu care trebuie să ne confruntăm și să ne cere scuze celor care au fost răniți.” În decursul zilei de joi, Marine Le Pen, liderul Frontului Național, a declarat prin intermediul unei postări pe contul personal de Facebook că ”Este ceva mai rău atunci când dorești să devii președinte decât să mergi în străinătate și să acuzi țara pe care dorești să o conduci de crimă împotriva umanității?” Printr-o declarație, Macron nu a cedat și a susținut că ”Noi trebuie să găsim curajul să spunem lucrurilor pe nume. Suntem condamnați să trăim pentru totdeauna în umbra acestei experiențe traumatice pentru cele două țări?” Algerieni au trăit sub dominație franceză pentru 132 de ani, până când țara a câștigat un război sângeros de independență în 1962.
  10. Încă doi suspecți au fost arestați în legătură cu moartea lui Kim Jong-nam, fratele liderului nord-coreean Kim Jong-un care a avut loc în Malaiezia, relatează BBC. O suspectă din Indonezia și un bărbat din Malaezia considerat a fi prietenul ei, au fost amândoi reținuți joi. O femeie care călătorește cu un pașaport vietnamez a fost, de asemenea, reținută. Kim a murit luni după ce se pare că a fost otrăvit în timp ce aștepta să urce la bordul unui avion ce urma să zboare spre Kuala Lumpur. Poliția declară că au terminat examinarea post-mortem, deși rezultatele nu au fost încă făcute publice. Cele două suspecte au fost plasate în arest preventiv timp de șapte zile. Inspectorul general al poliției Regale Malaezia, Sri Khalid Bin Abu Bakar, a declarat că a doua femeie a fost reținută joi. Există speculații pe scară largă legate de faptul că Coreea de Nord a fost în spatele uciderii, dar nu a existat nici o dovadă în acest sens. Coreea de Nord joi, celebrează ceea ce ar fi fost a 75-a aniversare a lui Kim Jong-il, bine cunoscutul lider și tatăl lui Kim Jong-nam și Kim Jong-un.

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 16 și 17 noiembrie în lume – Joe Biden a aprobat utilizarea de către armata ucraineană a rachetelor americane ATACMS, Finlanda găzduiește primul exercițiu major de artilerie al NATO de la aderarea sa la alianță, În regiunea separatistă Abhazia protestatarii au continuat să ocupe clădirea parlamentului

Material realizat de Andrei Rus și Irina Dudu Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, …