Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 26 ianuarie in lume – UE vrea să finanțeze taberele din Africa pentru a reduce imigrația, Trump declară că vizita la Washington a președintelui Mexicului este inutilă, iar prim-minstrul Marii Britanii a declarat că serviciile secrete britanice nu vor mai colabora cu cele americane dacă SUA reintroduce tortura
Signe Wilkinson

A fost 26 ianuarie in lume – UE vrea să finanțeze taberele din Africa pentru a reduce imigrația, Trump declară că vizita la Washington a președintelui Mexicului este inutilă, iar prim-minstrul Marii Britanii a declarat că serviciile secrete britanice nu vor mai colabora cu cele americane dacă SUA reintroduce tortura

Material realizat de Roxana Zafiu și Iuliana Mihaela Dan

  1. UE vrea să finanțeze taberele din Africa pentru a reduce imigrația, relatează Al Jazeera. Miniștrii de Interne ai Uniunii Europene vor să finanțeze taberele pentru imigranții din Africa, iar agenția ONU pentru refugiați să o administreze. Agenția ONU pentru Refugiați și grupurile umanitare ar trebui să-i împiedice pe oameni să traverseze Marea Mediterană către Europa. Thomas de Maiziere, ministrul de interne german, a declarat că ideea a fost de a trimite oamenii într-un loc sigur în afara Europei. “Oamenii transportați de contrabandiști trebuie să fie salvați și duși într-un loc sigur, dar acest loc să fie în afara Europei “, a spus el în capitala Maltei, Valletta în cadrul unei întâlniri cu miniștrii de interne din statele membre UE care dezbăt metode pentru a pune capăt crizei. Traversarea Mediteranei din Libia în Italia e realizată de către contrabandiști, fiind principala rută pentru cei care caută o viață mai bună în Europa, dar UE dorește să o desființeze și să accepte doar “refugiații autentici” – cei care caută protecție atunci când viața le este pusă în pericol. Cei mai mulți dintre cei care au urmat ruta Libia-Italia sunt considerați ca fiind “imigranți economici” – cei care caută locuri de muncă.
  2. Președintele mexican spune că ,,nu vom plăti pentru un zid,” conform Al Jazeera. Președintele Mexicului Pena Nieto critică decizia președintelui Donald Trump de a construi un zid de-a lungul graniței dintre SUA-Mexic. Enrique Pena Nieto a zis că nu are nicio intenție ca țara lui să plătească pentru acest zid. “Regret și condamn decizia Statelor Unite de a continua construirea unui zid, care de ani de zile ne-a împărțit mai degrabă decât să ne unească”. Planul lui Trump a fost condamnat și de către alți lideri din America Latină.
  3. Mass-media din Pakistan a interzis unui moderator Aamir Liaquat Hussain să mai prezinte, după ce a fost acuzat de discurs instigator la ură, conform BBC. Aamir Liaquat Hussain a fost acuzat de cinci activişti deoarece este un susţinător al blasfemiei. Asemenea afirmații pot incita la crimă în Pakistan, unde blasfemia este o crimă şi poate duce la pedeapsa cu moartea. Amir Liaquat a criticat public pe cei cinci bloggeri care au dispărut la începutul acestei luni.
  4. Grecia respinge extrădarea a opt soldați turci, potrivit BBC. Grecia a acuzat Turcia că nu “luptă împotriva terorismului” și a declarat că decizia a fost “motivată politic”. Cei opt oameni au fugit într-un elicopter în Grecia după lovitura de stat de anul trecut care a avut loc în iulie, dar aceștia spun că nu au fost implicați. Judecătorul Giorgos Sakkas a spus că era improbabil ca oamenii să aibă un proces echitabil în Turcia. Turcia a cerut ca trei maiori, trei comandanți și doi sergenți maiori să se reîntoarcă în țară pentru a fi judecați. Soldații au susținut că viața lor este în pericol. Aceștia sunt acuzați că au jucat un rol important în lovitura de stat la 15 iulie 2016 și că au avut legături cu un grup care ar fi încercat să-l asasineze pe președintele Recep Tayyip Erdogan. Drept revanşă a deciziei Curții Supreme din Grecia, un tribunal din Istanbul a aprobat o cerere din partea procurorilor pentru un mandat de arestare pentru cei opt soldați.
  5. Președintele Gambiei Adama Barrow a revenit în cele din urmă la Banjul, întâmpinat de aplauzele mulțimii, conform Le Monde. Acesta a fost ales la 1 decembrie 2016 şi a revenit în țara sa după unsprezece zile de exil în Senegal, deoarece fostul președinte Jammeh nu a fost de acord să părăsească puterea și țara. Noul preşedinte a fost primit cu bucurie de către mulţime. Acesta a fost supravegheat de către armată şi un detașament de soldați din Gambia.
  6. Donald Trump a criticat puternic Mexicul după ce președintele țării a anunțat că și-a anulat vizita de la Washington ce trebuia să aibă loc săptămâna următoare, relatează BBC. Președintele american a declarat că întâlnirea cu Enrique Pena Nieto ar fi “zadarnică” dacă Mexicul nu a tratat SUA “cu respect” și să plătească pentru un nou zid de frontieră. Disputa diplomatică vine la o zi după ce Trump a prezentat planul său de a construi  barieră de-a lungul graniței Mexicului cu SUA Republicanii Senatului au declarat că Congresul SUA va merge mai departe cu planul, și i-ar costa 12  miliarde $ între  15  miliarde $. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, a declarat reporterilor că  sunt în căutare “pentru o data la reprogramare a vizitei “, adăugând că vor “continua să păstreze liniile de comunicare deschise”. Pena Nieto a anunțat, joi, că a anulat călătoria de  pe 31 ianuarie  după ce  Trump a sugerat că ar trebui să facă  Nieto a declarant că s-a plâns de planul legat de construirea aceste bariere.
  7. Premierul britanic a sugerat că schimbul de informații britanice ar putea fi retrase din unele operațiuni cu SUA, în cazul în care tortura este reintrodusă, relatează BBC. Președintele american Donald Trump și-a exprimat părerea în ceea ce privește lucrările de combatere a terorismului, declarând că “trebuie să luptăm foc contra focului.” Militarii din Marea Britanie nu pot utiliza informațiile obținute prin tortură sau să se alăture operațiuni în cazul în care s-ar putea să aibă loc. Theresa May a declarat că  ” atitudinea  noastră este foarte clară cu privire la poziția vis a vis de acest lucru. Și poziția noastră nu s-a schimbat.” May a fost îndemnată să respingă comentariile Președintelui Trump despre tortură, atunci când îl va întâlni. Într-o conferință online în drum spre SUA,  May a fost întrebată despre observațiile noului președinte cu privire la tortură. Primul Ministru a  declarat “Condamnam tortura și viziunea asupra acestui lucru nu se va schimba – indiferent dacă vorbesc cu tine sau cu președintele.”
  8. Facțiuni insurgente din Siria s-au unit pentru a lupta împotriva unui atac pornit de către un grup jihadist puternic, care a lansat un atac asupra rebelilor din această săptămână relatează BBC. Mai multe  secții ale armatei au format o alianță cu  grup cheie islamist ,Ahrar al-Sham, pe fondul unora dintre cele mai grave ciocniri între facțiuni în ultimul timp. Jabhat Fatah al-Sham a acuzat rebelii că au  conspirat împotriva sa la discuțiile de pace din Kazahstan, ce au avut loc în această săptămână. Grupul a fost exclus de la un atac produsă pe întregul teritoriu sirian în decembrie. Jabhat Fatah al-Sham (JFS), cunoscut și sub numele de al-Nusra Front până în momentul în care a rupt legăturile formale cu Al-Qaeda în iulie anul trecut, este considerat un grup terorist de către puterile care susțin încetarea atacurilor. Este cea mai puternică în provincia Idlib, în nord-vestul Siriei, unde a luptat alături de Ahrar anterior al-Sham împotriva forțelor pro-siriene. Idlib este unul dintre ultimele bastioane teritoriale majore ale insurgenților din Siria, după căderea estului Alep-ului din decembrie.
  9. Un ministru din umbră a renunțat la colul din față din parlament al laburiștilor, după ce i-a fost spus să susțină legislația care deschidea calea pentru plecarea Marii Britanii din UE, relatează BBC. Tulpin Siddiq a declarat că “nu mă pot împăca cu poziția din față”. Jeremy Corbyn a impus un bici cu trei linii asupra parlamentarilor săi, spunându-le să susțină proiectul de lege nou-publicat. Poiectul de lege al Uniunii Europene, Notificarea de Retragere, a  fost produs după ce Curtea Supremă a decis legislația necesară. În scrisoarea sa de demisie adresată lui  Corbyn, Siddiq, care a fost ministru a declarant că “Părasirea Uniunii Europeane reprezintă o incertitudine enormă pentru alegătorii mei, dezavantajele părăsirii depășesc orice potențiale beneficii.” În ciuda rapoartelor, secretarul de afaceri Clive Lewis, a declarat joi că va sprijini proiectul de lege. Dar acesta a adăugat: ”Laburiștii  vor încerca să modifice proiectul de lege pentru a împiedica guvernul să folosească motivul Brexit-ului pentru a arunca la gunoi drepturile noastre, serviciile publice, locurile de muncă și standardele de viață, în timp ce vor reduce impozitele pentru cei bogați.”
  10. Presedintele Donald Trump impune un impozit de 20% pentru mărfurile importate din Mexic și va folosi veniturile pentru a construi un zid de frontieră, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, relatează BBC. Planul a fost anunțat după ce președintele mexican a anulat vizita la Washington,  și a revenit ca un răspuns la  întrebarea cine va plăti pentru zid. Trump, a semnat miercuri  un ordin executiv pentru a crea un zid la granița de sud din SUA cu Mexic. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, a declarat reporterilor că președintele a discutat planul cu parlamentarii, și că aceștia au în vedere ceea ce face parte dintr-un pachet de reformă fiscală  planificat de Congresul SUA. El a spus că un impozit de 20% ar putea genera aproximativ 10 miliarde $ venituri fiscale pe an . Planul este încă în curs de finalizare, a explicat el, spunând că taxa ar putea fi în cele din urmă la nivelul de 5%.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …