Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 27 ianuarie

Azi, dar candva – 27 ianuarie

27 ian 1945 – Trupele sovietice elibereaza lagarul de concentrare Auschwitz (Auschwitz-Birkenau), cel mai mare lagar de concentrare si exterminare din Germania nazista. Situat in sudul Poloniei, Auschwitz era compus din 3 lagare: un lagar inchisoare (Auschwitz I), unul de exterminare (Auschwitz II sau Birkenau) si unul de munca fortata (Auschwitz III sau Monowitz). Cunoscut drept cel mai letal lagar de exterminare nazist, Auschwitz a devenit locul emblematic de implementare a “solutiei finale”, un lagar sinonim cu Holocaustul. Comandantul lagarelor de la Auschwitz a fost capitanul SS Rudolf Franz Hoss. Scopul acestor lagare a fost distrugerea populatiei evreiesti din Europa, detinutilor de razboi, tiganilor etc. Prizonierii care erau adusi in lagarul de exterminare erau repartizati printr-un proces numit “selektion”. Tinerii si cei sanatosi erau trimisi la munca, iar copiii mici si mamele lor, batranii si infirmii erau trimisi direct in camerele de gazare. Mii de prizonieri erau examinati si selectionati de doctorul lagarului de concentrare, Josef Mengele (supranumit “ingerul mortii”), pentru experimente medicale. Toti doctorii de acolo efectuau experimente inumane pe deportati, folosindu-se de proceduri barbare. De exemplu, experimentele implicand uciderea si autopsierea gemenilor erau menite sa furnizeze informatii care ar fi putut duce la expansiunea rapida a “rasei ariene”. Supusi unor conditii ingrozitoare de viata – inclusiv lipsa unor adaposturi si conditii sanitare adecvate – primind ratii minime de hrana (chiar si iarba) si siliti sa munceasca pana la epuizare, cei care nu mai puteau lucra erau bagati in crematorii sau gazati. Pe masura ce armata sovietica avansa, o parte din prizonieri au fost trimisi in lagare de concentrare situate departe de linia frontului. Pe drum, unul din patru prizonieri a murit de foame, frig, epuizare fizica sau de disperare. Multi au fost impuscati pe drum, in ceea ce a devenit cunoscut ca “marsurile mortii”. Trupele sovietice au gasit circa 7 650 de prizonieri bolnavi si infometati ramasi in urma. In perioada 27 aprilie 1940 – 27 ianuarie 1945, la Auschwitz si-au pierdut viata intre 1,1 si 1,5 milioane de oameni, 90% dintre ei fiind evrei. Desi germanii au distrus portiuni ale lagarului inainte de a le abandona in 1945, mari parti ale Auschwitz I si Auschwitz II au ramas intacte si au fost transformate mai tarziu in muzeu si memorial. In prezent, locul este amenintat de activitatea industriala in crestere a orasului Oswiecim. Totusi, in 1996, guvernul polonez s-a alaturat altor organizatii intr-un efort pe scara larga pentru asigurarea conservarii Auschwitz-ului, inclus din 1979 in Patrimoniul Mondial UNESCO.

27 ian 1936 – S-a nascut Samuel Chao Chung Ting, fizician american, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1976 impreuna cu Burton Richter.

27 ian 2010 – A decedat Jerome David Salinger (cunoscut ca J. D. Salinger), scriitor american celebru pentru romanul sau “De veghe in lanul de secara” (“The Catcher in the Rye”, 1951), aflat in topul celor mai vandute romane din toate timpurile. De asemenea, Salinger este cunoscut si pentru firea sa solitara: ultima sa lucrare publicata a fost scrisa in 1965, iar in 1980, autorul a acordat ultimul sau interviu. S-a retras in New Hampshire, unde a si murit din cauze naturale.

27 ian 1945 – Ziua internationala de comemorare a Holocaustului.

27 ian 1901 – A decedat Giuseppe Fortunino Francesco Verdi, celebru compozitor italian. Respingand structura dominanta a operei italiene – un amalgam de scene fara final, intesat de arii, duete si trio – a inceput sa caute modalitati de creare a continuitatii discursului, concepand opera ca pe o serie de scene integrate, ce formeaza apoi acte legate intre ele. A creat o serie de capodopere, printre care: “Rigoletto” (1851), “La Traviata” (1853), “Don Carlos” (1867), “Aida” (1871), “Requiem” (1874), “Otello” (1886), “Falstaff” (1890). De asemenea, fiind un patriot infocat, Verdi a devenit o figura nationala reprezentativa.

27 ian 1903 – S-a nascut australianul John Carew Eccles, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1963 impreuna cu Andrew Fielding Huxley si Alan Lloyd Hodgkin.

27 ian 1832 – S-a nascut Lewis Carroll (pseudonimul lui Charles Lutwidge Dodgson), scriitor si matematician englez. Este cunoscut in principal datorita operei “Alice in tara minunilor” (“Alice`s Adventures in Wonderland”), 1865.

27 ian 1775 – S-a nascut Friedrich Wilhelm Joseph von Schelling, filosof german. Figura importanta a idealismului, acesta a avut o influenta majora asupra Romantismului.

27 ian 1756 – S-a nascut Wolfgang Amadeus Mozart (botezat Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart), compozitor austriac, unul dintre cei mai mari compozitori din istoria muzicii clasice. Alaturi de Joseph Haydn si Ludwig van Beethoven, a fost un reprezentant proeminent al scolii clasice vieneze. Spre deosebire de oricare alt compozitor din istoria muzicii, el a explorat toate genurile muzicale ale epocii sale si a excelat in fiecare dintre ele. Stapanirea formelor muzicale si gama larga de procedee artistice folosite i-au adus un renume mondial. Genialitatea sa a fost descoperita inca din copilarie – la varsta de 5 ani compunea, iar la 6 ani sustinea recitaluri la curtile nobililor si la curtea imperiala din Salzburg. Mai tarziu a inceput o serie de turnee prin Europa. Un aspect straniu al personalitatii lui Mozart, care se afla in profunda contradictie cu imaginea sa de geniu compozitor, era obsesia pentru scatologie si limbaj obscen. Scrisorile catre mama, sora si veri contin numeroase referiri de acest gen. Colectia completa a scrisorilor vulgare ale sale a fost publicata, pentru prima oara, abia in 1931. Pana atunci, aceasta parte a caracterului sau fusese omis, probabil pentru a nu-i afecta imaginea. In ciuda acestui lucru, compozitiile sale sunt inca neegalate, muzica sa fiind considerata “muzica zeilor”, iar numeroase festivaluri muzicale il cinstesc. Cele mai cunoscute compozitii ale sale sunt: “Nunta lui Figaro”, “Don Giovanni” si “Flautul fermecat”.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …