Home / A fost azi în lume / A fost 6 decembrie în lume – Un prim elector republican ”rebel” anunță că va vota împotriva lui Trump, bătălia pentru Aleppo este tot mai aproape de sfârșit, iar Malta devine primul stat european care interzice terapia de ”tratare a homosexualității”
O hartă a Live UEMap prezentată pe site-ul Al Jazeera arată situația distribuției forțelor din bătălia pentru Aleppo la sfârșitul lunii noiembrie. Cu roșu este marcat teritoriul deținut de forțele guvernamentale, cu verde cel al grupurilor rebele, iar cu galben zona controlată de kurzi.

A fost 6 decembrie în lume – Un prim elector republican ”rebel” anunță că va vota împotriva lui Trump, bătălia pentru Aleppo este tot mai aproape de sfârșit, iar Malta devine primul stat european care interzice terapia de ”tratare a homosexualității”

Primul elector republican ”infidel” a anunțat că nu va vota pentru Donald Trump pentru a deveni al 45-lea președinte american, informează The Guardian. Hillary Clinton, candidatul Partidului Democrat, a câștigat votul popular în urma alegerilor prezidențiale din 8 noiembrie 2016 din SUA, cu toate acestea Donald Trump, candidatul Partidului Republican, a câștigat Colegiul Electorilor. Următoarea etapă în alegerea celui de-al 45-lea președinte american este votul Colegiului Electorilor, astfel conform rezultatelor de după 8 noiembrie Colegiul ar trebui să voteze pentru Trump, dar acesta nu este neapărat cazul. Un elector republican ”infidel” din Texas, Christopher Suprun, a anunțat în New York Times că nu va vota pentru Trump așa cum probabil vor face majoritatea electorilor republicani. Colegiul Electoral a fost inventat de Părinții Fondatori ai SUA pentru a preveni anumiți candidați nepotriviți să devină președinți, astfel electorii pot vota independent față de afilierea partidului dacă aceștia cred de cuviință.

Cancelarul german Angela Merkel a răspuns pozitiv apelului partidului său de a impune o interdicție parțială asupra burkăi și a niqab-ului, relatează The Guardian. Merkel a acceptat pentru prima dată interzicerea parțială a burkăi și a niqab-ului în Germania, declarând la o conferința a partidului său, Uniunea Creștin Democrată, din Essen, că ”vălul ce acoperă fața în întregime este nepotrivit și ar trebui interzis oricând este legal posibil.” În decursul acestei săptămâni se așteaptă ca Merkel să aprobe o propunere de lege ce ar interzice vălul care acoperă fața în întregime în anumite zone ale vieții publice, cum ar fi tribunalele, școlile și universitățile, precum și în traficul rutier și în timpul controalelor poliției. Totodată însă, o interzicere completă, precum a fost introdusă în Franța în 2011, contravine legilor de bază ale Germaniei.

Președintele Iranului, Hassan Rouhani, a declarat că nu îl va lăsa pe președintele-ales al SUA, Donald Trump, să distrugă acordul nuclear SUA-Iran, potrivit The Guardian. Președintele iranian, Hassan Rouhani, a declarat că țara sa nu îl va lăsa pe Trump să distrugă acordul nuclear dintre Iran și vest, în timp ce a avertizat că prelungirea sancțiunilor ce a fost acceptată de Senatul SUA săptămâna trecută ar putea reprezenta o violare a acordului. Victoria lui Trump în alegerile prezidențiale din SUA a stârnit îndoieli asupra faptului că acordul nuclear, semnat în iunie 2015, va supraviețui. De asemenea, în aceste condiții, s-ar putea reduce șansele lui Rouhani de a fi reales în alegerile prezidențiale din mai. Rouhani a declarat că ”Iranul este singura țară care, așa cum a afirmat liderul nostru suprem (Ayatollahul Ali Khamenei – n.r.), nici nu va sărbători, dar nici nu va plânge venirea la putere a lui Trump.”

Președintele Coreeii de Sud, Park Geun-hye, respinge cererile de a demisiona, relatează The Guardian. Președinta Coreii de Sud, Park Geun-hye, aflată sub presiunea de a demisiona, va răspunde ”cu calm” rezultatelor moțiunii de punere sub acuzație din această săptămână, conform declarațiilor aliaților săi politici. Park a refuzat declinat din nou să renunțe imediat la poziția sa de președinte pe baza scandalului de corupție și camaraderie cu apropiată din anturajul său, ce i-a adus președinția la un pas de colaps. Park, care a devenit prima femeie președinte a Coreii de Sud în 2012, pare a încerca să-și negocieze condițiile plecării sale inevitabile din fotoliul de președinte în timp ce se pregătește pentru votarea în parlament a moțiunii de punere sub acuzație de vineri, 9 decembrie. Park a declarat că va accepta rezultatele votului de vineri doar după ce acesta este validat de Curtea Constituțională.

Trupele siriene au intrat în centrul vechi al Alepului, gata fiind aproape de cea mai mare victorie a războiului, conform Reuters. Armata siriană a intrat marți în centrul vechi al orașului Alep, fiind gata pregătindu-se de cea mai mare victorie din timpul războiului civil, ce deja a durat cinci ani, victorie provocată de alungarea rebelilor anti-Assad din ultima lor fortăreață urbană. Oficialii rebelilor au declarat că nu vor părăsi niciodată Alepul, în urma anunțării faptului că diplomații americani și ruși s-ar fi pregătit pentru discuții despre predarea și evacuarea insurgenților de pe teritoriul pe care l-au deținut timp de câțiva ani. Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a declarat că va duce tratative cu SUA la Geneva, pentru retragerea rebelilor, marți seara sau miercuri dimineața. Cu toate acestea, surse familiarizate cu planul de retragere au susținut pentru Reuters că nicio negociere nu este planificată pentru această săptămână în orașul elvețian.

Forțele libiene au ”curățat” ultima fortăreață ISIS din Sirte, conform Reuters. Forțele libiene, susținute de forțele aeriene SUA, au învins ultima rezistență a Statului Islamic din Sirte marți, după nouă luni de luptă din partea grupării islamiste în nordul Africii. Forțele libiene au câștigat control complet asupra ultimului district controlat de ISIS din Sitre, districtul Ghiza Bahriya, în urma unor lupte ce au durat ore. Câteva zeci de femei și copii care erau blocați în zona devenită o ruină au reușit să evadeze. Luptătorii au celebrat victoria cu focuri de armă trase în aer și strigând ”Libia liberă” și ”Sângele martirilor nu a fost vărsat în zadar.” Luptele vor continua până orice zonă ocupată de ISIS în Libia va fi eliberată.

SUA și Cuba și-au arătat interesul de a îmbunătăți relațiile în condițiile președinției lui Trump, informează Reuters. Cuba și SUA au plănuit o întâlnire pentru miercuri pentru a discuta ameliorarea conflictului dintre cele două state și restabilirea relațiilor. Aceasta va fi prima întâlnire între oficialii cubanezi și americani de la alegerea republicanului Donald Trump pentru funcția de președinte al SUA și de la moartea revoluționarului și liderului cubanez Fidel Castro. A cincea comisie bilaterală SUA-Cuba intervine într-o perioadă de incertitudine, întrucât președintele-ales Trump a declarat că va înceta orice tentativă de restabilire a relațiilor cu statul cubanez, dacă acesta nu se străduie mai mult să respecte cerințele SUA. Administrația Obama a depus presiune asupra companiilor americane să deschidă afaceri în Cuba pentru a elimina din dificultatea procesului de restabilire a relațiilor pentru viitorul președinte Trump.

Armata irakiană a lansat un nou atac asupra centrului orașului Mosul, relatează Reuters. Trupele armatei irakiene au organizat marți un nou atac asupra centrului orașului Mosul, atacând din extremitățile sud-estice ale orașului, în încercarea de a distruge bastionul Statului Islamic, luptă care deja durează de șapte săptămâni. Liderul campaniei militare, locotenentul general Abdul Ameer Rasheed Yarallah, a declarat că atacul în cauză reprezintă un avans semnificativ realizat de A Noua Divizie Blindată, care a fost angajată de peste o lună în lupta cu Statul Islamic pentru controlul asupra orașului. Agenția de știri a Statului Islamic a confirmat avansul trupelor irakiene.

Malta a interzis terapia de ”tratare a homosexualității”, conform BBC. Malta a devenit prima țară europeană care a interzis terapia de tratare a homosexualității. Lege care interzice terapia, ce are scopul de a trata persoanele homosexuale de orientarea lor sexuală, a fost votată în unanimitate. În concordanță cu noua lege, oricine care încearcă să ”schimbe, reprime sau elimine orientarea sexuală a unei persoane, identitatea de gen și/ sau exprimarea genului” va fi amendat sau chiar încarcerat. Specialiștii care vor încerca să aplice ”terapia” vor fi amendați până la 10.000 euro dacă nu respectă legea. De asemenea, aceștia ar putea și încarcerați pe o perioadă de până la un an. Legea mai specifică faptul că ”nicio orientare sexuală, identitate de gen sau exprimare de gen nu constituie dereglare, boală sau neajuns de niciun fel.”

Liderul Senatului din Brazilia, Renan Calheiros, a declarat că refuză să se supună deciziei Curții Supreme de a părăsi funcția, informează BBC. Judecătorul Marco Aurelio Mello a luat luni decizia de a-l elimina pe Calheiros din funcția de lider a Senatului din cauza faptului că trebuie să fie judecat pentru acuzații de delapidare. Calheiros a declarat la rândul său că nu se supune deocamdată acestei decizii și așteaptă până decizia va fi aprobată miercuri de întreaga Curte Supremă. Anterior Renan Calheiros a pledat împotriva destituirii sale, argumentând că acest lucru ar putea pune în pericol planul de austeritate al guvernului pentru care Senatul trebuie să voteze. Controversatul plan de austeritate, cunoscut drept PEC-55, urmează să fie votat în Senat până la sfârșitul acestui an.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …