Home / A fost azi în lume / A fost 31 august în lume – Unul dintre liderii ISIS din Siria a fost asasinat, reprezentanții musulmani din Myanmar s-au adunat în capitală pentru a ajunge la un acord de pace cu guvernul, iar Japonia crește din nou cheltuielile militare de apărare

A fost 31 august în lume – Unul dintre liderii ISIS din Siria a fost asasinat, reprezentanții musulmani din Myanmar s-au adunat în capitală pentru a ajunge la un acord de pace cu guvernul, iar Japonia crește din nou cheltuielile militare de apărare

Material realizat de Ana Onea și Cristiana Mitran

TITLURILE ZILEI

Strategul șef al ISIS, Abu Muhammad al-Adnani, ale cărui cereri de atacuri împotriva Occidentului în timpul Ramadanului au dus la vărsare de sânge în masă, a fost ucis în provinica Allepo, Siria, relatează BBC. Pentagonul a declarat că Adnani a fost vizat de un atac aerian in orasul al Bab. Rapoartele morții sale vin în timp ce ISIS suferă o serie de pierderi teritoriale atât in Siria, cât și în Irak. Pentru o organizație teroristă proscrisă care a plasat pentru mult timp propaganda in centrul strategiei sale globale, moartea șefului și purtătorului de cuvânt al Statului Islamic este o lovitură semnificativă. Fiind unul dintre membrii fondatori ai grupării, Statele Unite ale Americii a oferit o recompensă în valoare de 5 milioane de dolari pe capul lui. Anunțarea morții lui Adnani de către Statul Islamic a venit neobișnuit de repede – în aceeași zi cu operațiunea militară a SUA, în care se presupune că acesta ar fi murit.

Douăsprezece persoane, inclusiv trei copii, au fost rănite într-un zbor transatlantic, după ce au fost întâlnite “turbulențe severe și neașteptate”, potrivit BBC. Incidentul a determinat un zbor al United Airlines sa facă o aterizare de urgență în Republica Irlanda. Zece pasageri și doi membri ai echipajului au fost duși la spital de la aeroportul Shannon cu puțin timp înainte de ora 06:00 (ora locala). Zborul United Airlines călătorea din Houston, Texas, spre aeroportul Heathrow din Londra atunci când a fost direcționat către aeroportul din County Clare. Turbulențele din timpul zborurilor aeriene sunt principala cauză a disconfortului creat pasagerilor în timpul zborului, potrivit Administrației Federale a Aviației, iar în medie 58 de persoane pe an din Statele Unite sunt rănite în timpul zborurilor turbulente, atunci când nu poartă centura de siguranță.

O serie de apeluri pentru sancțiuni împotriva Siriei au fost făcute în urma constatărilor făcute de către o echipă a ONU, din care reiese că forțele guvernamentale utilizează de două ori mai multe arme chimice în războiul civil în curs de desfășurare, informează Al Jazeera. Totuși, Consiliul de Securitate al ONU a eșuat sa cadă de acord cu privire la orice acțiune, marți, în timpul unei sesiuni de negocieri cu ușile închise, cu Rusia care pune sub semnul întrebării dovezile comisiei independente. Echipa internațională de inspectori a stabilit că atât guvernul sirian, cât și ISIS au fost responsabile pentru atacurile chimice efectuate în 2014 și 2015. Vitali Ciurkin, ambasadorul rus, a declarat că este prea devreme pentru a lua în considerare punerea în aplicare a rezoluției din septembrie 2013 a Consiliului de Securitate prin care se autorizează sancțiuni ce pot fi aplicate militar pentru orice utilizare a armelor chimice în Siria. La rândul său, Bashar Jaafari, ambasadorul Siriei la ONU,  a respins, de asemenea, concluziile raportului ca fiind părtinitoare.

Sute de reprezentanți ai minorităților etnice din Myanmar s-au adunat în capitala țării pentru a purta discuții de pace cu guvernul, astfel încât să se pună capăt deceniilor de insurgențe separatiste care au revendicat mii de vieți omenești, scrie Al Jazeera. Delegații, îmbrăcați în straie tradiționale și pălării, au intrat în sala de conferințe din Naypyidaw, miercuri, pentru discuțiile de cinci zile convocate de către noul guvern al lui Aung San Suu Kyi. Cu toate că titlul său este de consilier de stat, ea este văzută ca un adevărat lider al țării. Această întâlnire este intitulată Conferința de Pace a Uniunii – Secolul 21 Panglong. Titlul este o trimitere la Acordul Panglong intermediat în 1947 de către eroul independenței, generalul Aung San, într-un oraș numit Panglong. Acordul din 1947 le-a garantat minorităților etnice autonomia și dreptul de a se separa în cazul în care colaboreaza cu guvernul federal pentru a se rupe de Marea Britanie.

Coreea de Nord și-a executat ministrul educatiei care avea și atribuții de vicepremier și a pedepsit alți doi oficiali de rang înalt, a declarat miercuri Coreea de Sud, informează Reuters. Dacă aceste lucruri sunt adevarate ar marca o nouă serie de măsuri luate de către liderul Kim Jong Un pentru a disciplina oficialii din conducerea țării. Kim Jong-un a preluat puterea în 2011, după moartea tatălui său, Kim Jong Il, și consolidarea puterii de către acesta a inclus epurări și execuții ale unor oficiali, au declarat sud-coreenii. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Unificării din Coreea de Sud, Jeong Joon-hee, a declarat că guvernul a confirmat executarea ministrului educației, Kim Yong Jin, “prin diferite canale”, dar a refuzat să ofere detalii. Este dificil să se verifice în mod independent știri despre oficialii de top din Nord sau din cercul intim al liderului. Unele rapoarte anterioare de execuții și epurări din acest stat s-au dovedit inexacte. Conform unor declarații, vice-premierul Kim Yong Jin a fost executat pentru că nu si-a păstrat postura verticală la un eveniment public. Executarea prin împușcare a avut loc în iulie și, de asemenea, generalul Kim Yong Chol a fost re-educat la o fermă rurală pentru o lună până la mijlocul lunii august, a declarat Agenția de știri Yonhap, Coreea de Sud.

Un camion-capcană care a explodat a ucis 15 persoane în Somalia, relatează New York Times. Grupul militant al-Shabab a continuat campania împotriva civililor prin detonarea unei bombe  în apropierea palatului prezidențial din Mogadiscio, Somalia, atentatul având ca rezultat moartea a cel puțin 15 persoane. Atacul nu este unul izolat, el făcând parte dintr-un întreg șir de evenimente de acest gen precum atacuri cu bombă sau atacuri armate care au avut loc în ultimul an în Somalia, toate fiind organizate de gruparea al-Shabab. Marți dimineață, relatează martorii, un camion încărcat cu explozibili a fost detonat în fața unui hotel aflat în apropierea  palatul prezidențial. În momentul atacului, în interiorul hotelului avea loc o reuniune a oficialilor de securitate ai guvernului. Bomba a spulberat fațada din beton a hotelului și a produs un nor de fum alb, care ar putea fi văzut la distanță de mai mulți kilometri.

Începând cu 1 august,  în Texas a intrat în vigoare o nouă lege care permite portul de arme în campusurile școlare, inclusiv în sălile de clasă, relatează Al Jazeera. Această lege a fost profund contestată, atât de studenții activiști cât și de profesori, ea permițând tuturor personelor cu vârsta depășind 21 de ani și care dețin un permis de port armă valid să-și aducă arme în campusul facultăilor. Todd Moye, profesor de istorie într-o universitate din Denton, Texas, susține că prezența armelor de foc în sălile de clasă poate avea un efect inhibator asupra capacității sale de a-și desfasura liber orele, fiind obligat să se gândească constant la scenariul în care unul dintre studenții săi ar putea deveni suficient de supărat încât să-și împuște un coleg. Trebuie precizat că nici studenții nu sunt foarte multumiți de adoptarea acestei legi, Raneisha Lawes, o studentă, spunând că ,,Mă fac să mă simt inconfortabil…Cred că armele nu-și au locul deloc pe teritoriul unei școli.” Opozanții legii susțin că există numeroase efecte negative ce însoțesc adoptarea acesteia, câteva dintre ele fiind: intimidarea, autocenzura, amenințările și violența, punerea în pericol atât a facultății cât și a studenților. Cu toate acestea, punerea în aplicare a legii este obligatorie pentru toate universitățile de stat, în timp ce instituțiile de învațamant private au dreptul de a renunța la adoptarea ei. Deși a produs nemulțumire în rândul unei părți importante a populației, având loc proteste împotriva acesteia, precum cel de luna trecută din capitala statului, autoritățile nu au luat măsuri pentru abrogarea legii. Ba mai mult, procurorul texan Ken Paxton a afirmat că  ,,dreptul de a deține și de a purta arme este garantat pentru toți americanii, inclusiv pentru studenți și voi fi pregătit oricând să apăr acest drept.”

Patru indieni, membri ai comunității Dalit, cel mai vulnerabil și marginalizat segment al societății din India, au povestit pentru Al Jazeera abuzurile și violențele la care sunt supuși fără milă în public. Cei patru bărbați din Gujrat, un stat din vestul Indiei, fac parte dintr-o castă inferioară, fiind numiți daliți sau “cei ce nu trebuie atinși” datorită  principalei ocupații a membrilor acestei caste, considerate ca fiind impură – jupuirea  animalelor moarte pentru pieile și oasele lor. În timp ce jupuiau o vacă  pe marginea drumului, ei au fost atacați de șase bărbați ce susțineau ca sunt “aparatori ai vacilor”, animal considerat a fi sacru în India. Cei 4 daliți au fost legați de o mașină și au fost bătuți cu o bară de fier, în ciuda faptului că au încercat să  le explice  atacatorilor că animalul murise în mod natural și că nu fusese ucis de ei. Cele patru victime ale atacului au fost internate la spitalul Rajkot Civil Hospital, acesta transformându-se într-un loc de ciocnire între protestatari și poliția națională. Filmulețele cu atacul au devenit virale, declanșând cele mai semnificative proteste ale acestei caste din ultimii 30 de ani. Mii de oameni au iesit în stradă, au fost incendiate autobuze, câteva zeci de daliți au fost arestați, iar alte câteva zeci au încercat să se sinucidă.

Vinerea trecută a fost deschisă prima moschee pentru femei din Danemarca, relateaza The Washington Post. O mică moschee din capitala daneză Copenhaga s-a alăturat unei revoluții liniștite săptămâna trecută, prin găzduirea primei rugăciuni de vineri condusă de o femeie. Dacă în mod tradițional, rugăciunile de vineri sunt limitate și sunt ținute doar de bărbați, femeile fiind încurajate să se roage acasă, moscheea Mariam din Copenhaga, una dintre puținele care există la nivel mondial și sunt conduse de către femei, se străduiește să schimbe acest lucru prin limitarea rugăciunilor de vineri la a fi ținute doar de reprezentantele sexului feminin. Săptămâna trecută, la inaugurarea moscheii au participat aproximativ 70 de femei din diferite medii religioase. Fondatoarea moscheii, Sherin Khankana, a venit cu ideea de a crea această moschee acum 15 ani, însă proiectul sau a fost amânat mulți ani din cauza sentimentului  anti-islamic ce a cuprins Occidentul după 11 septembrie 2001. Tot fondatoarea a afirmat ca „Moschee noastră este inspirată de multe lucruri și unul dintre ele este mișcarea feministă islamica a anilor 1970”.

Guvernul primului-ministru Shinzo Abe a cerut o altă creștere a cheltuielilor pentru forțele armate japoneze, cu scopul de a de extinde apărarea anti-rachetă, care va testa angajamentul națiunii față de pacifism și va duce la o cursă a înarmărilor cu China și Coreea de Nord, informeaza New York Times. Odată cu creșterea amenințărilor din programul de rachete nucleare și balistice ale Coreei de Nord și a  incursiunilor  repetate ale navelor chinezesti  în apele din jurul unui șir de insule japoneze, Ministerul Apărării  a cerut creșterea bugetului acodat fortelor armate japoneze. Dacă va fi aprobată, propunerea de buget de 5,17 trilioane de yeni ar fi a cincea creștere în cheltuielile armatei din anul în curs. Dacă la începutul anilor 2000, evaluările guvernamentale de securitate din regiune au dus la o scădere a bugetelor apărării în fiecare an, începand cu 2005 guvernul a început să mărească bugetul din nou ca urmare a provocărilor venite din partea Chinei și Coreei. Suntem în mijlocul unei ”dileme a securității”, a declarat specialistul  Richard Samuels, adică ”o națiune ia anumite măsuri pe care le consideră defensive și urmând propriul interes, iar competitorul său va vedea aceste acțiuni ca pe o amenințare, toate astea ducând la o cursă a înarmărilor și la o dilemă a securității”.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …