Home / A fost azi în lume / A fost 27 iulie în lume – Zeci de victime după un nou atentat în SIria, KazMunaiGas deschide o procedură legală împotriva României, iar India promovează o lege controversată în privința exploatării juvenile

A fost 27 iulie în lume – Zeci de victime după un nou atentat în SIria, KazMunaiGas deschide o procedură legală împotriva României, iar India promovează o lege controversată în privința exploatării juvenile

Material realizat de Oana Hroștea

TITLURILE ZILEI

Cel puțin 31 de persoane au fost ucise și alte 170 rănite miercuri în urma a doua explozii cu bombă revendicate de statul islamic ce au avut loc în Qamishli, oraș sirian aflat în nord-estul țării, în apropierea graniței cu Turcia, a reportat televiziunea de stat siriană, informează Reuters. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul în Marea Britanie, a raportat expliziile, însă a anunțat că bilanțul morții este mai mic de 14 și că există zeci de răniți. Aceștia au anunțat că una dintre bombe a explodat în apropierea unui sediu de securitate al administrației kurde ce controlează cea mai mare provincie din Hasaka, zona în care Qamishli se află. Televiziunea de stat a declarat că o bombă a fost amplasată într-o mașină, iar cealaltă într-o motocicletă.

Un pacient a împușcat mortal marți un doctor într-o clinică universitară din Berlin, apoi și-a curmat singur zilele, însă nu există nici-un semn” care să arate că atacatorul are legătură cu Statul Islamic, conform poliției din capitala germană, înștiințează Reuters. Starea din Germania este foarte tensionată din cauza valurilor de atacuri violente provocate de bărbați din Orientul Mijlociu sau de origine asiatică de la 18 iulie unde 10 persoane au fost ucise. Militanții statului islamic au revendicat responsabilitatea pentru două dintre atacurile ce au avut loc înaintea celui de marți. Poliția din Berlin a declarat că medicul a suferit în urma atacului leziuni ce îi amenințau viața chiar în campusul Benjamin Franklin ce aparține spitalului universitar Charite, aflat la sudul capitalei, și a murit la scurt timp.

Trupele israeliene au împușcat mortal în cursul zilei de miercuri un luptător Hamas care, conform armatei, este responsabil pentru atacul în care un rabin a fost ucis la începutul acestei luni, relatează Reuters. Militantul a fost ucis într-un raid ce a avut loc noaptea unde, conform declarațiilor date de rezidenți ai statului Palestinian Surif, din apropierea orașului Hebron, a existat un schimb de focuri de arme între forțele israeliene și mai mulți oameni înarmați. Militanții au susținut într-o declarație că forțele de securitate au ucis omul responsabil pentru atacul de la 1 iulie unde rabinul Michael Mark a fost împușcat mortal de o persoană aflată într-o mașină în mișcare în timp ce el conducea mașina sa.

Michel Barnier, politician francez gaullist ce a introdus o serie de reglementări financiare europene în timpul crizei financiare globale a fost pus miercuri la conducerea negocierilor privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, informează Reuters. Jean – Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, l-a ales pe Barnier, fost comisar, fost ministru francez de externe centru-dreapta și al agriculturii, la conducerea negocierilor care ar putea antagoniza conservatorii euroșceptici din Marea Britanie. Executivul UE a declarat că Barnier va prelua postul la data de 1 octombrie. El se va reporta direct lui Juncker și va avea gradul de director general al unui departament al Comisiei, cu toate resursele necesare la dispozitia sa.

KazMunaiGas, o companie petrolieră de stat din Kazahstan a inițiat proceduri legale împotriva României după ce procurorii au înghețat acțiunile lor pentru cea mai mare rafinărie de petrol din țară, fapt ce afectează planurile de a vinde un pachet de control unei companii chinezești, relatează Financial Times. Compania a prezentat o “notă de fundamentare”, primul pas într-un process juridic care ar putea duce la un arbitraj international, guvernului roman, conform unei scrisori care provine de la avocații companiei ce a fost văzută de Financial Times. Compania KazMunaiGas a fost de acord la sfârșitul lunii aprilie să vândă un pachet de 51% din KazMunaiGas International, filiala ce deține rafinăria Petromidia din România, companiei chinezești private CEFC pentru 680.000.000 de dolari. Câteva zile mai târziu, Direcția Română pentru Investigarea Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a acuzat KazMunaiGas ca fiind parte dintr-o sondă de corupție în privatizarea rafinăriei de la începutul anilor 2000 și a înghețat activele sale.

Adel Kermiche, adolescentul în vârstă de 19 ani, adept al statului islamic, care a ucis marți un preot catolic aflat în timpul slujbei de dimineață în nordul Franței, a fost eliberat din închisoare în luna martie a acestui an, în ciuda faptului că era determinat să se alăture grupării jihadiste din Siria, înștiințează The Guardian. Familia atacatorului a declarat că s-au luptat pentru ca acesta să nu adere la gruparea teroristă, în timp ce prietenii lui au povestit cum tânărul a devenit din ce în ce mai radicalizat și amenința că va ataca o biserică. Colegii de școală l-au descries pe Kermiche ca fiind “ușor de influențat” și un “bufon” căruia nu îi plăcea să studieze.

Poliția japoneză a pătruns miercuri cu forță în casa lui Satoshi Uematsu, suspectul în vârstă de 26 de ani care se presupune că a ucis 19 oameni și a rănit alte zeci de persoane la un centru pentru persoanele cu handicap într-un oraș mic de lângă Tokio, relatează Reuters. Aceasta este cel mai grav incident de ucidere în masă pe care Japonia l-a întâlnit în ultimele decenii. Sub privirile reporterilor și a camerelor de filmat, aproximativ șase polițiști îmbrâcați în civili au pătruns în casa presupusului atacator. Uematsu a fost trimis în urmă cu puțin timp de la o închisoare regională din orașul Sagamihara, aflată la 45 de km la sud-vest de Tokio, la Oficiul Districtului Public al Procurorilor din Yokohama aparținând prefecturii Kanagawa.

Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, a descris sosirea solicitanților de azil în Europa ca fiind o “otravă”, susținând că țara sa nu își dorește și nu are nevoie de “nici-un migrant”, relatează The Guardian. Orban a susținut că economia țării poate funcționa, că țara poate avea un viitor prosper fără ajutorul migranților și că “acesta este motivul pentru care nu ar trebui să existe o politică europeană comună a migrației: oricine are nevoie de migranți îi poate lua, dar să nu-i forțeze la noi, nu avem nevoie de ei”. Liderul populist a mai declarat că “fiecare migrant aduce cu sine un risc pentru securitatea publică și de terorism”. După ce uciderea preotului din Normandia a devenit cel mai recent atac dintr-o serie de alte atacuri violente care au zguduit Europa vara aceasta, Orban a alimentat temerile față de Orientul Mijlociu și de migranții africani și a început să laude planurile lui Donald Trump de politică externă pentru Statele Unite ale Americii.

India devine din ce în ce mai criticată după ce parlamentul țării a aprobat o serie de amendamente controversate ce țin de legea care permite copiilor să lucreze, informează BBC. Noul proiect de lege interzice copiilor sub vârsta de 14 ani să lucreze, dar face o excepție pentru “afacerile de familie”, în special în cazul familiilor extinse. De asemenea, această lege reduce și numărul locurilor de muncă care sunt interzise pentru tinerii ce au vârste cuprinse între 15 și 18 ani. Guvernul a declarat că legea va ajuta familiile defavorizate să-și câștige mai bine existența și oferă copiilor o șansă să-și dobândească competențele.

Fostul președinte al Americii, Bill Clinton, a spus motivele pentru care consideră că soția și “cel mai bun prieten al său”, Hillary Clinton, ar trebui să conducă națiunea, înștiințează BBC. A declarat la convenția democratică din Philadelphia că ea a fost “cel mai bun motor al schimbării pe care l-am cunoscut vreodata”. Într-un discurs foarte personal el a vorbit cu căldură despre felul în care s-au întâlnit și despre devotamentul ei pentru serviciul public. Câteva ore mai târziu, soția sa a devenit prima femeie care urmează să fie nominalizată oficial pentru funcția de președinte de către orice patid politic mare al Americii.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …