Home / A fost azi în lume / A fost 26 iulie în lume – Zeci de victime în urma unor atentate în Siria, Somalia, Franța și Japonia, în timp ce președinții Rusiei și Turciei se pregătesc pentru o întâlnire la începutul lui august

A fost 26 iulie în lume – Zeci de victime în urma unor atentate în Siria, Somalia, Franța și Japonia, în timp ce președinții Rusiei și Turciei se pregătesc pentru o întâlnire la începutul lui august

Material realizat de Ioana Rusu

TITLURILE ZILEI

1. Un atentat cu mașină capcană a avut loc luni seară, într-un cartier al capitalei Siriei, Damasc, provocând rănirea mai multor persoane, relatează Reuters. Explozia s-a produs într-un cartier modern și luxos din sud-vestul capitalei, Kfar Souseh, în fața unui imobil cu zece etaje. Potrivit martorilor, au putut fi observate bucăți metalice care păreau să fi aparținut mașinii utilizate în atentat, însă vehiculul în cauză nu a fost vizibil. Observatorul sirian pentru drepturile omului a anunțat și el un atentat cu mașină capcană care a provocat numeroase victime, însă nu au fost oferite alte detalii. În cartierul Kfar Souseh se află sediul Ministerului sirian de Externe și al guvernului.

2. Explozii puternice și focuri de armă au fost auzite în apropiere de aeroportul internațional Mogadishu, din Somalia, informează Al Jazeera. În urma atentatului cel puțin treisprezece persoane și-au pierdut viața. Potrivit oficialilor, două vehicule încărcate cu material explozibil au fost detonate în timp ce se îndreptau către o bază a trupelor Uniunii Africane din Mogadishu. O primă explozie a avut loc la un punct de control la intrarea în aeroport, iarr cea de-a doua în apropiere de Cartierul General al Națiunilor Unite. Potrivit jurnaliștilor locali, cele două bombe au fost detonate simultan. Atacul a fost revendicat de gruparea militantă somaleză Al Shabab, aceasta susținând că a ucis peste 12 persoane.

3. Doi bărbați înarmați au luat cinci ostatici într-o biserică din Franța, relatează Al Jazeera. Potrivit sursei citate, bărbații, înarmați cu cuțite, au luat ostatici mai mulți oameni într-o biserică situată în localitate Saint-Etienne-du-Rouvray, din regiunea franceză Normandia. În urma atacului, preotul, în vârstă de 86 de ani, a fost ucis, iar celelalte persoane se zbat între viață și moarte. Atacatorii au strigat ”Daesh” și au tăiat gâtul preotului, înainte ca aceștia să fie neutralizați de către poliție. Cel puțin unul dintre atacatori purta pe cap un acoperământ specific musulman. În urma operațiunei desfășurate de către forțele de ordine, ambii atacatori au fost uciși. De asemenea, procurorul anti-tero din Paris a preluat investigația privind atacul din biserică, iar președintele Francois Hollande a ajuns și el la fața locului.

4. Cel puțin 19 persoane au fost ucise, iar alte 25 au fost rănite, dintre care 20 grav, într-un atac comis marți de către un fost anjagat al unui centru pentru persoane cu handicap mental din Sagamihara, un oraș situat la vest de Tokyo, relatează Reuters. Bărbatul, Satoshi Uematsu, în vârstă de 26 de ani, a fost arestat după ce a venit la comisariatul local de poliție cu mașina personală și s-a predat, recunoscând atacul. În total 149 de persoane cu vârste cuprinse între 19 și 75 de ani erau internate în centru de la sfârșitul lunii aprilie,. Potrivit autorităților, bărbatul s-a predat poliției marți, după ora locală 3:00. Poliția a primit anterior un apel telefonic de la centru prin care era alertata în legătură cu agresiunea din Sagamihara. Bărbatul a pătruns în clădire după ce a spart un geam, iar poliția a găsit, ulterior, mai multe cuțite pătate de sânge în geanta sa.

5. Autoritățile de la Kremlin susțin faptul că președintele rus, Vladimir Putin, și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, se vor întâlni la începutul lunii august, relatează Reuters. Putin și Erdogan au convenit să se întâlnească în primele zece zile ale lunii august, iar întalnirea va avea loc în Rusia, la St. Petersburg. Duminică, președintele de la Moscova a discutat cu Erdogan urându-i acestuia din urmă o revenire rapidă la stabilitate după tentativa de lovitură de stat din Turcia și cerându-i să garanteze siguranța cetățenilor ruși. Aceasta este prima întâlnire după ce relațiile dintre cele două state s-au tensionat și au fost întrerupte din pricina faptului că Turcia a doborât un avion de luptă ce aparținea armatei ruse.

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 7 și 8 septembrie în lume – SUA cer Myanmarului să permită accesul umanitar în zonele populate de minoritatea rohingya, Rusia își intensifică prezența militară în Arctica, în timp ce Curtea Constituțională din Spania suspendă referendumul de independență a Cataluniei

Autoritățile din Myanmar au fost somate să permită accesul umanitar în statul Rakhine, pe fondul …