Home / A fost azi în lume / A fost 30 iunie în lume – Turcia acuză ISIS pentru atentatul de pe aeroportul din Istanbul, noi violențe în Siria, Somalia și Afganistan

A fost 30 iunie în lume – Turcia acuză ISIS pentru atentatul de pe aeroportul din Istanbul, noi violențe în Siria, Somalia și Afganistan

18 persoane și-au pierdut viața în urma unui atac terorist în Somalia, joi dimineață, relatează Reuters. Autoritățile somaleze au anunțat că cel puțin 18 civili au decedat după ce o bombă a explodat la marginea unui drum din orașul Lafole, situat în sud-vestul capitalei. Deflagrația a incendiat un microbuz care trecea prin apropiere. Potrivit declarației unuia dintre polițiștii prezenți la fața locului, toți cei 18 civili care se aflau în microbuz sunt morți și arși. De asemenea, acesta a mai precizat că bomba a fost controlată de la distanță și a explodat la marginea drumului. Asemenea atacuri au devenit din ce în ce mai frecvente pe teritoriul statului somalez, unde forțele guvernamentale se luptă cu insurgența teroristă a grupării al-Shabaab.

Turcia susține că gruparea teroristă ISIS este responsabilă de atentatul din Istanbul, relatează The Guardian. Turcia a decretat zi de doliu, după ce, în urma atacului cu focuri de armă și bombe de pe aeroportul Ataturk din capitală, 40 de persoane și-au pierdut viața, iar alte 200 au fost rănite. Printre victime s-au numărat 23 de turci, dar și străini: 5 saudiți, 2 irakieni, un chinez, un iordanian, un tunisian, un uzbek, un iranian și un ucrainian. Potrivit autorităților turce, atacatorii au sosit într-un taxi și au deschis focul la intratea în terminalul internațional, apoi s-au aruncat în aer în momentul în care polițiștii au tras asupra lor. Președintele Recep Tayyip Erdogan susține că gruparea Statul Islamic este responsabilă de atentat și a făcut apel la comunitatea internațională pentru declanșarea luptei mai aprige împotriva terorismului. Deși autoritățile dau vina pe Statul Islamic, ancheta va continua, până la această oră atentatul nefiind revendicat. De asemenea, poliția turcă a reținut 13 persoane, dintre care 3 străini, care sunt considerate că au avut legătură cu atentatul de pe aeroportul din Istanbul. Autoritățile au organizat filtre în 16 locuri din capitală. Dacă se va dovedi faptul că ISIS se află în spatele acestui atac, după cum afirmă SUA și Turcia, acest eveniment ar reprezenta o veritabilă declarație de război, deși până acum autoritățile de la Ankara au evitat să se angajeze într-un război total cu Statul Islamic.

Armata turcă a ucis doi suspecți considerați membri IS la granița cu Siria, informează Reuters. Autoritățile susțin că cei doi au fost uciși în timp ce încercau să intre ilegal pe teritoriul Turciei. Sursele de securitate au afirmat, de asemenea, faptul că unul dintre militanții uciși, un cetățean sirian, a zburat de la Damasc în orașul de frontieră Qamishli, controlat de kurzi. Bărbatul se pare că ar fi răspunzător pentru planificarea unui atac sinucigaș în capitala Turciei sau în provincia sudică Adana.

Mai multe vehicule care transportau cadeți ai poliției afgane au fost implicate într-un atac cu bombe, informează Al Jazeera. Potrivit sursei citate, două bombe au lovit autoturismele în care se aflau membrii ai poliției afgane, într-o zonă a periferiei vestice a Kabulului, provocând numeroase victime. Talibanii au revendicat atacul. Cel puțin 27 de persoane au fost omorâte, iar alte 40 au fost rănite. Atacul vine la o săptămână după ce un autobuz care transporta forțe de securitate nepaleze a fost bombardat și 14 persoane și-au pierdut viața.

Cel puțin zece persoane s-au înecat și peste o sută au fost salvate, după ce o barcă cu migranți s-a scufundat în apropiere de Libia, informează BBC. Potrivit unui raport al autorităților italiene, ambarcațiunea a fost reperată la aproximativ 32 km de Libia, iar toate persoanele care au decedat erau de sex feminin. Paza de coasta italiană a sosit, joi, la locul în care s-a petrecut evenimentul, după ce a primit un semnal de urgență la sediul său din Roma. Condițiile meteorologice pe mare au fost descrise ca fiind nefavorabile, cu vânturi puternice și valuri cu înălțimea de până la 2 metri, iar în acest context, barca s-a scufundat parțial și viața pasagerilor a fost pusă în pericol, majoritatea ajungând în apă.

Premierul rus, Dimitri, Medvedev, a afirmat faptul că Rusia va elimina progresiv sancțiunile împotriva Turciei, informează Reuters. După declarația făcută miercuri de președintele Vladimir Putin, Medvedev a anunțat că, în conformitate cu instrucțiunile date de șeful statului, executivul de la Moscova trebuie să pregătească propuneri pentru revizuirea deciziilor luate anterior împotriva Turciei ca represalii pentru doborârea de către turci a unui avion rus de bombardament la frontiera dintre Siria și Turcia, pe 24 noiembrie 2015. Vladimir Putin a cerut guvernului rus să pregătească măsuri pentru normalizarea deplină a relațiilor dintre Rusia și Turcia, în urma unei convorbiri telefonice avute cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan. Aceștia au convenit să studieze posibilitatea de a avea un summit bilateral pentru a discuta în detaliu despre relațiile dintre cele două state, relații care, practic, au fost înghețate după incidentul din luna noiembrie a anului trecut.

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 28 și 29 decembrie în lume – Noua administrație siriană a început o campanie de securitate, vizând „rămășițele” regimului fostului președinte Bashar al-Assad, Guvernul iranian a anunțat că anul 2025 va fi unul „important” pentru problema sa nucleară, Fostul președinte american Jimmy Carter a decedat la vârsta de 100 de ani în Plains, Georgia, înconjurat de familie

Material realizat de Miruna Constantinescu și Irina Dudu Președintele ales al Statelor Unite ale Americii …