Home / A fost azi în lume / A fost 1 iulie în lume – Alegerile prezidențiale din Austria au fost anulate, SUA și Rusia stabilesc o colaborare pentru coordonarea operațiunilor din Siria și un incident militar între Taiwan și China

A fost 1 iulie în lume – Alegerile prezidențiale din Austria au fost anulate, SUA și Rusia stabilesc o colaborare pentru coordonarea operațiunilor din Siria și un incident militar între Taiwan și China

Material realiat de Ioana Rusu, Ana Onea și Marina Ghiță

TITLURILE ZILEI

Alunecările de teren din China au făcut ravagii, provocând moartea a șase persoane, relatează Le Figaro. Potrivit autorităților locale, ploile abundente au provocat, vineri, numeroase alunecări de teren și au ucis cel puțin șase persoane, iar alte 17 sunt date disparute. Dezastrul a lovit dimineață satul Pianpo, situat în provincia Guizhou, din sud-vest. Mai multe persoane au fost îngropate de vii, dintre acestea șase au decedat ulterior, iar celelalte au fost transportate către cele mai apropiate spitale pentru a primi îngrijiri medicale. Operațiunile de salvare au fost conduse de aproximativ 800 de soldați și muncitori. Poze postate pe rețelele de socializare au arătat gravitatea evenimentului: copaci căzuți și clădiri din beton demolate de valuri de noroi. Astfel de dezastre naturale sunt frecvente în timpul verii în parte de sud a Chinei, ploile vioente provocând pagube însemnate. Săptămâna trecută, sate întregi au fost distruse și aproximativ 98 de persoane au murit în provincia estică Jiangsu din pricina ploilor torențiale și a unei tornade puternice.

Rebelii sirieni au preluat din nou un oraș-cheie, situat pe coasta de vest, informează Reuters. Insurgenții au pus stăpânire pe un oraș strategic situat în provincia Latakia, de pe coasta de vest. Forțele guvernamentale siriene au capturat Kansaba în luna februarie. Intensitatea luptei a crescut treptat în zonă, iar un acord de încetare a focului a adus o acalmie temporară. Al Qaeda, afiliată cu frontul Al Nusra,a fost printre grupurile care au reocupat Kansaba, aceasta fiind în trecut o bază importantă pentru insurgenți. Orașul este considerat punct strategic întrucât oferă o vedere largă către zona montană Jabal Akrad, situată în apropierea graniței cu Turcia. Se pare că această acțiune a făcut parte dintr-o ofensivă mai amplă, lansată la începutul săptămânii.

O femeie a fost ucisă în insula Bahrain în urma unui atac cu bombă, relatează Al Jazeera. Potrivit sursei citate, trei copii au fost, de asemenea, victime ale exploziei. Atacul a avut loc în apropierea satului al-Eker, situat la sud de capitala Manama, iar autoritățile l-au catalogat ca fiind unul terorist. Conform informațiilor, femeia conducea pe partea opusă a șoselei, joi seara, când bomba a fost detonată și bucăți din aceasta au fost proiectate în mașina ei. Nu s-a stabilit încă cine a fost ținta vizată și, de asemenea, atacul nu a fost revendicat de nici o grupare până la acest moment. Violența și atacurile sporadice cu bombă sunt destinate, în principal, împotriva forțelor de securitate din Bahrain. În luna iulie a anului trecut, doi polițiști aflați în satul Sitra au fost uciși într-o deflagrație, despre care autoritățile au menționat că a fost produsă prin intermediul unor explozivi de contrabandă proveniți din Iran. În acest sens, Teheranul neagă orice interferență cu Bahrain, dar sprijină în mod deschis grupurile care doresc drepturi mai mari pentru majoritatea șiită.

Autoritățile maghiare trimit la închisoare, pentru o perioadă de până la trei ani, zece migranți acuzați de trecerea ilegală a frontierei, relatează Reuters. Vineri, un tribunal din Ungaria a condamnat la sentințe între unu și trei ani de închisoare zece migranți care se pare că au trecut ilegal frontiera în timpul unei revolte din septembrie 2015. Acest eveniment s-a petrecut după ce autoritățile de la Budapesta au decis construirea unui gard pentru a sigila frontiera cu Serbia. Aproape jumătate din 1 milion de migranți, cea mai mare parte provenind din Orientul Mijlociu, a trecut prin Ungaria, provoând adesea haos la frontiere și de-a lungul principalelor rute de migrație. Printre persoanele arestate în urma deciziei procurorilor din județul Csongrad se află și doi cetățeni români. Potrivit anchetatorilor, românii au încercat să transporte peste 100 de migranți dinspre Ungaria spre Austria, în luna iunie 2015, iar mai apoi i-au abandonat închiși într-un camion, pe o temperatură caniculară, viețile acestora fiind puse în pericol. Magistrații au declarat că unul dintre români a fost inculpat pentru tentativă de omor și acte de cruzime excesivă împotriva mai multor persoane, printre care și copii. Prim-ministrul Viktor Orban a trasat o linie dură împotriva migrației și afirmă că Uniunea Europeană riscă să se confrunte cu din ce în ce mai multe probleme din pricina migranților.

Cel puțin șase persoane, printre care și un copil, și-au pierdut viața în urma unui atac asupra a două autobuze, în Mandera, la granița Kenyei cu Somalia, scrie Al Jazeera. Crimele, care s-au produs la 900 km de capitala Nairobi, au venit la doar o zi după ce un atac cu bombă a provocat cel puțin 18 morți în țara vecină, Somalia. Potrivit sursei citate, persoanele înarmate au deschis focul asupra primului autobuz, care nu a reușit să se oprească. Persoanele care au suferit leziuni au fost transportate la spitalul din Mandera, situat la aproximativ 100 km distanță de locul atacului. De asemenea, acest incident s-a petrecut aproape de locul în care cinci polițiști au fost uciși de către luptători Al-Shabab, în urmă cu zece zile. Până la această oră, nici o grupare nu a revendicat responsabilitatea pentru acest atac.

Trei persoane originare din Pakistan au fost arestate, vineri, în Spania, pentru propagandă islamistă prin intermediul social media, a declarat ministerul de interne spaniol, informează Le Figaro. Aceste persoane, care locuiau într-un apartament din Lleida în nordul Spaniei, sunt acuzate că distribuiau texte care să justifice execuțiile practicate de gruparea Statul Islamic și sprijinirea talibanilor și a armatelor islamiste pakistaneze, a adăugat acesta. Autoritățile nu au stabilit, însă, dacă aceștia fac parte dintr-o rețea mai mare, a adăugat ministrul. De la începutul anului, autoritățile spaniole au reținut 29 de persoane suspectate de apartenență la grupuri islamice militante sau de implicare în acțiuni teroriste. OK

slovacia premier miroslav lajcakMinistrul de Externe al Slovaciei a declarat că va “sprijini orice măsură” pentru a anula decizia Marii Britanii de a părăsi UE, informează The Independent. Slovacia va prelua președinția rotativă a Consiliului UE pentru următoarele șase luni, după ce Marea Britanie a votat să părăsească blocul european de 28 de națiuni. În timp ce UE trebuie să respecte decizia Brexit, acesta ar trebui să fie “foarte flexibil” în relațiile sale cu Marea Britanie, a declarat Miroslav Lajčák reporterilor la o conferință de presă din Bratislava. Cu toate acestea, ministrul slovac a relevat posibilitatea unei “oferte speciale” pentru Marea Britanie, prima țară care iese din UE după mai bine de 23 de ani. “O Uniune Europenă care include Marea Britanie este mai bună decât una fără Marea Britanie”, a declarat dl Lajčák, potrivit Financial Times. Marea Britanie a votat să părăsească UE într-un referendum organizat săptămâna trecută, cu 51,9 % din voturi in favoarea Brexit. Cu toate acestea, Marea Britanie nu poate ieși din UE până când nu este invocat articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, care stabilește procesul de părăsire din blocul european. “Aș sprijini orice măsură care va ajuta la răsturnarea poziției poporului britanic, pe care trebuie să o respectăm, dar pe care, de asemenea, o regret”, a declarat dl Lajčák, potrivit The Guardian. În urma referendumului, au fost organizate dezbateri centrate în jurul unei probleme legate de imigrație, în cadrul cărora liderii UE au declarat că Marea Britanie nu poate avea accesul la piața unică europeană în cazul în care nu acceptă libertatea de mișcare. Președintele Consiliului European, Donald Tusk a declarat că nu vor exista negocieri între Marea Britanie și UE cu privire la termenii unei noi relații, până când Marea Britanie nu va demonstra în mod oficial intenția de a părăsi UE. Dar tulburările politice din Marea Britanie, ca efecte ale rezultatului neașteptat al referendumului, au pus sub semnul întrebării posibilitatea unei ieșiri rapide din UE. Acest lucru se petrece în ciuda presiunilor din partea unor lideri europeni asupra demarării unui proces rapid de ieșire a Regatului Unit din UE.

Statele Unite ale Americii încearcă să stabilească o nouă alianță militară cu Rusia în Siria, prin intermediul căreia cele două țări își unesc forțele în combaterea grupurilor jihadiste, informează The Telegraph. Propunerea trimisă la Moscova în această săptămână ar putea marca o schimbare izbitoare puternică în politica întreprinsă de Statele Unite în Siria, întrunind cele două super-puteri care au funcționat în mare măsură în opoziție în timpul războiului. Punctul crucial al acordului ar vedea America și Rusia lansând o campanie de bombardamente coordonate împotriva Jabhat al-Nusra, filiala Al-Qaida în Siria. În schimb, ar fi de așteptat ca Rusia să facă presiuni asupra regimului Assad, aliatul său cheie, pentru a opri atacurile aeriene împotriva grupărilor rebele aliniate SUA, a declarat un oficial al administrației pentru Washington Post. Prin intermediul acestei propuneri, aprobată de către președintele Barack Obama și susținută de John Kerry, secretarul de stat, s-ar impune, în esență, crearea unor tipuri informale de “zone sigure”, specificând zonele SUA pe care Rusia și regimul sirian nu le vor avea ca ținte, mai degrabă decât oferind locațiile exacte ale grupurilor aliate SUA. John Kirby, purtător de cuvânt al departamentului de stat, nu a negat rapoartele elaborate joi, afirmând: “Am fost clar cu privire la obligațiile Rusiei de a asigura respectarea regimului prin încetarea ostilităților. Am fost, de asemenea, clar cu privire la pericolul reprezentat de Al-Qaida în Siria pentru propria securitate națională”. În timp ce Washington si Moscova s-au tolerat reciproc în spațiul aerian sirian și au lucrat aliate permanent la bombardarea statul islamic din Irak și a grupului Levant, guvernul SUA a evitat să admită o alianță concretă. Rusia a făcut o propunere similară în luna mai, cerând Statelor Unite să sprijine lupta împotriva al-Nusra, un grup care s-a concentrat în primul rând pe combaterea regimului sirian.

MILOS ZEMANPreședintele ceh Milos Zeman a solicitat organizarea unui referendum în Republica Cehă cu privire la statutul de membru al Uniunii Europene și NATO, în urma votului Marii Britanii de a ieși din UE, cu toate că acesta afirmase că sprijină statutul de membru al republicii cehe în cadrul celor două organizații, relatează Reuters. Zeman nu are nicio putere de a convoca un referendum, care ar necesita un amendament constituțional. Cu toate acestea, Zeman este un lider influent într-o țară în care mulți alegători sunt sceptici cu privire la UE, a cărei membră este din anul 2004. “Nu sunt de acord cu cei care doresc să părăsească Uniunea Europeană,” a declarat, joi, Milos Zeman în cadrul unei întâlniri cu cetățenii din orașul Velke Mezirici. “Dar voi face totul pentru ca ei să aibă un referendum și să fie capabili să se exprime. Și același lucru este valabil și pentru o ieșire NATO “, a adăugat președintele de centru-stânga. Un studiu realizat în luna aprilie de către CVVM institute relevă că , în Republica Cehă, satisfacția în legătură cu aderarea la UE a scăzut la 25 %. Criza imigranților și decizia Comisia Europeană privind cotele de imigranți i-a înfuriat pe mulți alegători din fosta țară comunistă din Europa de Est, iar unele guverne au refuzat să accepte cotele de imigranți stabilite pentru fiecare stat. Zeman a fost un puternic oponent al deciziei Comisiei. Milos Zeman a câștigat alegerile prezidențiale din Republica Cehă în 2013 și se confruntă cu realegerea în 2018.

O navă de război din Taiwan a lansat din greșeală o rachetă supersonică “portavion ucigaș” către China, a declarat marina, în timp ce legăturile dintre insulă și rivalul său se deteriorează, scrie The Guardian. Racheta dezvoltată pe plan intern, Hsiung-feng III, a zburat aproximativ 45 mile înainte de a plonja în apele Penghu, un grup de insule administrate de Taiwan în strâmtoarea cu același nume. Marina taiwaneza a declarat că nu a fost imediat clar modul în care au ajuns să fie lansate rachetele, dar a sugerat că ar putea fi din cauza unei erori umane. Racheta a fost lansată în timpul unui exercițiu la aproximativ 08:10 ora locală (GMT 0,010) de pe o navă de rachete de 500 de tone ancorată la o bază navală în orașul sudic Tsoying și a zburat în direcția Chinei. Legăturile între Taipei și Beijing s-au deteriorat în mod evident, de când președintele, Tsai Ing-wen, a fost ales în ianuarie.

austria alegeri anulateCurtea Constituțională a Austriei a invalidat, vineri, rezultatul alegerilor prezidențiale din data de 22 mai, în urma cărora ecologistul Alexander Van der Bellen l-a depășit cu puțin în procente pe candidatul extremei drepte Norbert Hofer, din cauza unor nereguli în numărarea voturilor, informează Le Monde. Alexander Van der Bellen, care a câștigat alegerile cu mai puțin de 31.000 de voturi, nu va mai fi investit în funcție la 8 iulie. În această situație, președinția va fi asigurată de președintele Camerei inferioare a Parlamentului, iar austriecii vor trebui să se întoarcă la urne cel mai probabil în toamnă. Această decizie validează recursul formulat de Partidul Libertății din Austria (Freedom Party Österreichs, FPÖ) condus de Norbert Hofer, prin care acesta contestă rezultatele alegerilor în fața Curții Constituționale. Norbert Hofer a obținut la alegerile din 22 mai 49,7% din voturi, iar Alexander Van der Bellen a câștigat cu 50,3% din voturi. Ambii candidați au fost departajați prin intermediul voturilor prin corespondență. După numărarea voturilor, Hofer a fost în cele din urmă depășit cu 30.863 de voturi, potrivit rezultatelor oficiale publicate la 1 iunie. “Alegerile sunt fundamentul democrației noastre”, a declarat președintele Curții Constituționale Gerhart Holzinger, pentru a justifica această decizie. “Garanția acestui fundament este de datoria noastră. […] Nu există nici un pierzător sau câștigător. Decizia noastră ar trebui să servească doar unui singur scop: acela de a consolida încrederea în statul nostru de drept și, prin urmare, în democrația noastră. “Nicio fraudă sau manipulare a votului din 22 mai nu au fost identificate de către judecătorii, ci o acumulare de neglijență în numărarea urnelor și a voturilor prin corespondență, fapt care duce la invalidarea rezulatului. Ancheta și audierile Curții au confirmat faptul că zeci de mii de voturi prin corespondență au fost numărate în mod neglijent, în afara orelor legale sau de către persoane neautorizate, o practică extrem de tolerată până în acest moment.

Cei trei atentatori sinucigași în atacul mortal cu armă si bombă pe aeroportul internațional din Istanbul au fost din Rusia, Uzbekistan și Kârgâzstan, a declarat un oficial al guvernului turc, relatează Al Jazeera. Oficialul nu a oferit detalii suplimentare în afară de confirmarea naționalității atacatorilor și a refuzat să fie numit deoarece detaliile anchetei nu au fost încă lansate. Cei trei atentatori au deschis focul pentru a crea panică afară, înainte ca doi dintre ei să intre în interiorul clădirii terminalului și să se arunce în aer. Cel de-al treilea a detonat explozibilii lui la intrare. Cel puțin 43 de persoane, inclusiv 19 străini, au fost uciși, iar alți 239 au fost răniți. Autoritățile turcești și oficialii americani cred că Statul Islamic (ISIS) a fost responsabil pentru atacul cu armă și bombă asupra celui de-al treilea cel mai aglomerat aeroport din Europa. Poliția de combatere a terorismului condusă de ofițerii forțelor speciale au efectuat raiduri în mai multe cartiere cu venituri mici din Istanbul.

egipt presedinte al sisiPreședintele Egiptului, Abdel Fattah el-Sisi, a sărbătorit răsturnarea din 2013 a primului președinte al țării ales democratic prin comanda unui afișaj generos militar în capitală și festivităti pe teritoriul intreagii țări, informează Al Jazeera. Avioane militare au răsunat peste Cairo devreme, joi, în timp ce Sisi s-a adresat națiunii printr-o adresă pre-înregistrată, iar susținătorii săi au fost instruiți să se adune pe străzi mai târziu, seara, după ruperea postului de Ramadan. Sărbătoare oficială, la care guvernul face referire ca “Revoluția de la 30 iunie”a fost marcată de spectacole muzicale și intrare gratuită la muzee. “Revoluția din 30 iunie reafirmă imposibilitatea de a impune un status quo asupra poporului egiptean. Oricine își imaginează că el poate face acest lucru cu succes se amăgeste singur” a spus Sisi, referindu-se la susținătorii Frăției Musulmane a lui Mohamed Morsi.

Canada va desfășura 1.000 de soldați în Letonia la unul din cele patru batalioane pe care NATO le asamblează în Europa de Est ca răspuns la anexarea Crimeei de către Rusia, relatează The Guardian. Alături de SUA, Marea Britanie și Germania, Canada “va stabili și va conduce” o brigadă de înaltă pregătire, care va “contribui la prezența consolidată a NATO în Europa Centrală și de Est”, a declarat ministerul apărării, adăugand că mai multe detalii vor fi furnizate la summitul NATO din Polonia, luna viitoare. Anunțul vine la o zi după ce președintele american, Barack Obama, în timpul unui discurs în parlamentul canadian, a provocat Canada să facă mai mult pentru a sprijini NATO. Trupele canadiene se vor alătura unui total de 4,000 de soldați pe care NATO îi desfășoară în statele baltice și Polonia pentru a ajuta la descurajarea amenintării Kremlinului după acțiunile sale în Crimeea.

Un preot hindus a fost înjunghiat mortal într-un templu din Bangladesh, au declarat poliția și oficialii de rang înalt administrativ, informează Al Jazeera. Shyamananda Das, 45 de ani, a fost ucis vineri în districtul Jhenaidah, la 300 km sud-vest de capitala, Dhaka. “El pregătea devreme la templu rugăciunea de dimineață când trei tineri au venit pe o motocicletă, l-au ucis cu macete și au fugit”, a spus Mahbubur Rahman, șeful administrației locale. Poliția a declarat că nu este știut motivul din spatele uciderii și că un membru local al grupului Jamaat-e-Islami a fost arestat. Bangladesh, o națiune majoritar musulmană cu 160 de milioane de oameni, a cunoscut o creștere a atacurilor violente în ultimele luni asupra activiștilor liberali, membri ai unor secte musulmane minoritare și a altor grupuri religioase.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 18 martie în lume – Armata Coreei de Nord a lansat mai multe rachete în timpul vizitei în Coreea de Sud a lui Antony Blinken, Sute de oameni au protestat în orașul Santiago din Cuba din cauza penelor de curent și a lipsei de alimente iar Oficialii din Kyrgyzstan și cei din Tadjikistan au ajuns la un acord privind 11 kilometri din frontiera comună

Material realizat de Mihai-Marco Percă. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că a susținut ideea …