Home / GeopoliticALL / Au fost 28 și 29 mai în lume – comemorare franco-germană a bătăliei de la Verdun, schimburi de replici NATO-Rusia pe tema scutului antirachetă și continuarea ostilităților împotriva Statului Islamic în Siria și Irak

Au fost 28 și 29 mai în lume – comemorare franco-germană a bătăliei de la Verdun, schimburi de replici NATO-Rusia pe tema scutului antirachetă și continuarea ostilităților împotriva Statului Islamic în Siria și Irak

Material realizat de Oana Hroștea, Ionuț Grozavu, Ana Onea și Ioana Rusu

TITLURILE WEEKEND-ULUI

1. Președintele Franței, François Hollande, și canceralul german, Angela Merkel, au comemorat împlinirea a 100 de ani de la bătălia de la Verdun, cea mai lungă bătălie din Primul Război Mondial, anunță Le Figaro. Circa 350.000 de soldați francezi și germani au murit în timpul celor 10 luni de luptă în nord-estul Franței. Astăzi, Verdun este considerat un simbol al reconcilierii franco-germane, iar Hollande și Merkel au făcut din nou apel la unitate europeană. Cei doi lideri politici au început ceremoniile printr-o vizită la cimitirul militar german de la Consenvoye, la nord de Verdun, urmând ca apoi să fie organizată o ceremonie la Primăria din Verdun, înainte de a fi depuse coroane de flori și de a fi dezvelit un memorial din oraș. Evenimentul principal va avea loc la Ossuary Douaumont, unde ambii reprezentanți au ținut discursuri. Circa 4.000 de copii francezi și germani au participat la organizarea evenimentelor. Înainte de derularea ceremoniilor, cancelarul german a declarat că invitația la aceste manifestări demonstrează că relațiile dintre Franța și Germania sunt bune în prezent.

2. Forțele guvernamentale irakiene aureușit să avanseze în ofensiva lor de a scoate militanții Statului Islamic (SI) din Falluja, al doilea oraș ca mărime al țării scrie BBC. Karma, orașul din apropiere și linia de apărare a SI se află acum în mâinile armatei. Un număr mare de trupe militare de elită au fost desfășurate, de asemenea, în apropiere de Falluja, la aproximativ 45 kilometri vest de Bagdad. Karma este acum sub controlul forțelor guvernamentale, dar cu toate acestea, orașul poate fi considerat unul fantomă, cu nici măcar un civil care să fie văzut, rânduri de magazine distruse și arse și unele dintre clădirile mari grav avariate. Aproximativ 50.000 de civili au rămas blocați în Falluja, iar acestora li s-a transmis prin mesaje scrise parașutate să evite zonele IS și să pună cearșafuri albe pe acoperișurile caselor, a declarat armata SUA. De asemenea, ONU deține informații potrivit cărora civilii mor de foame sau sunt uciși deoarece refuză să lupte pentru Statul Islamic.

3. Conservatorul moderat Ali Larijani a fost reales președinte al Parlamentului iranian, relatează Le Monde. Larijani, în vârstă de 57 de ani, a câștigat cursa pentru președinția parlamentului în fața contracandidatului său reformator, Mohammad Reza Aref, înregistrând o victorie cu 173 de voturi, în vreme ce oponentul său a obținut doar 103 voturi. Acest scrutin s-a desfășurat în contextul reechilibrării puterii între conservatori și reformatori, cei din urmă nereușind să constituie o majoritate parlamentară pentru a prelua conducerea. Din totalul de 290 de deputați, doar 281 au participat la vot. În urma alegerilor, reformatorii au obținut 133 de locuri în Parlament, conservatorii 125, iar independenții doar 26 de locuri. Ali Larijani a aprobat acordul nuclear dintre Teheran și marile puteri în luna iulie a anului trecut, intrând în contradicție cu unii conservatori mai radicali. De asemenea, acesta a reușit să atragă de partea sa și voturile independenților. Realegerea conservatorului iranian vine la o săptămână de la punerea în funcția de conducere a Adunării Experților, responsabilă cu numirea liderului suprem al Iranului, a ultraconservatorului Ahmad Janati. Guvernarea președintelui moderat Hassan Rohani va trebui colaboreze cu acest nou parlament care este încă dominat de conservatori până în anul 2017, când vor avea loc următoarele alegeri prezidențiale din Iran.

liga araba palestina israel conferinta4. Liga Arabă susține inițiativa franceză pentru pacea dintre Israel și Palestina, informează Le Monde. Miniștrii arabi de externe s-au reunit la Cairo în prezența președintelui palestinian Mahmoud Abbas și au votat o rezoluție prin care sprijină inițiativa franceză de a organiza o conferință internațională asupra Orientului Mijlociu, la Paris. În timpul reuniunii extraordinare, secretarul general al Ligii Arabe, Nabil al-Arabi, a descris Israelul ca fiind ultimul bastion al fascismului, colonialismului, precum și al discriminării rasiale în lume. În vizită în Israel și în teritoriile palestiniene între 21 și 24 mai, prim-ministrul francez, Manuel Valls, s-a lovit de opoziția israeliană față de proiectul francez de a întreprinde o conferință internațională. Președintele Autorității Palestiniene a respins oferta israeliană, acuzându-i pe aceștia de paralizarea discuțiilor. În vederea punerii bazelor acestui proiect, miniștrii de externe din douăzeci de țări și ai reprezentanților marilor organizații internaționale, trebuie să se întâlnească în viitorul apropiat, însă la reuniune nu vor lua parte nici israelieni, și nici palestinieni pentru ca inițiativa să nu fie condusă spre eșec.

5. Organizaţia umanitară Medici fără Frontiere si Agenţia ONU pentru Refugiaţi au susţinut sâmbătă că mai mult de 700 de refugiaţi ar fi murit în cursul săptămânii trecute când cel mai mare număr de migranţi înregistrat anul acesta a traversat marea din Libia spre Italia, relatează Reuters. Aproximativ 14.000 de refugiaţi au fost salvaţi din mare săptămâna trecută, în timp ce a fost confirmat faptul că trei bărci s-au scufundat. Numărul exact al persoanelor care şi-au pierdut viaţa în tot acest timp nu poate fi aflat decât pe baza mărturiilor supravieţuitorilor, mărturii care continuă să fie colectate.

6. Guvernul premierului turc, Binali Yildirim, a obținut votul de încredere al parlamentului și aprobarea programului său de guvernare, relatează Reuters. Yildirim este un aliat apropiat al președintelui Recep Tayyip Erdogan și cofondator al Partidului Justiției și Dezvoltării și a fost desemnat prim-ministru după ce a fost ales lider al AKP la un congres al partidului. Numirea lui Yildirim reprezintă un nou pas în planul lui Erdogan de a crea un sistem prezidențial în Turcia. Premierul turc l-a înlocuit pe Ahmet Davutoglu, care a declarat că demisionează după mai multe săptămâni de tensiuni cu președintele țării. Potrivit sursei citate, 315 parlamentari au votat în favoarea noului guvern, în vreme ce doar 138 au votat împotrivă.

7. Oleksandr Motuzianik, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, a declarat duminică faptul că cinci militari ucraineni au fost ucisi şi patru au fost răniţi în ultimele 24 de ore ca urmare a unor atacuri produse de către rebelii proruşi în regiunile estice separatiste, înştiinţează Reuters. În acelaşi timp, a fost emis un raport care arată că şapte soldaţi ucraineni au fost ucişi marţea trecută, înregistrând cea mai mare pierdere a trupelor guvernamentale din august anul trecut. Deşi în februarie 2015 a fost semnat un acord de încetare temporară a conflictelor, în estul Ucrainei separatiste încă mai există probleme, fiecare parte acuzând-o pe cealaltă de încălcări a acordului.

8. Şaptesprezece oameni şi-au pierdut viaţa într-un incendiu care a avut loc într-un azil de bătrâni, situat într-un sat din apropierea capitalei Ucrainei, Kiev, informează BBC. Focul a izbucnit duminică încă din primele ore ale dimineţii într-o clădire de locuinţe de două etaje în care se aflau cel puţin 35 de persoane. “Echipele de urgenţă au salvat 18 oameni, dintre care cinci au fost internaţi cu arsuri de diferite grade”, a declarat ministrul de urgenţe din Ucraina. Poliţia a reţinut deja proprietarul clădirii, în timp de oficialii susţin că acesta găzduia în casă persoane în vârstă în mod ilegal.

9. Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat vineri, în timpul unei conferințe de presă, că Rusia va recurge la represalii împotriva plasării rachetelor Statelor Unite ale Americii în țările din apropiere, precum România, informează CNN. La începutul acestei luni, SUA a lansat un sistem de apărare anti-rachetă în România. Sistemul este menit să apere Europa împotriva statelor ostile, precum Iran, și nu intenționează să vizeze rachetele Moscovei. NATO, care operează sistemul de apărare anti-rachetă, a declarat că proiectilele nu ar putea fi folosite în mod ofensiv din moment ce nu includ explozivi și sunt concepute pur și simplu pentru a respinge țintele în afara cerului. Sistemul NATO este găzduit de către o facilitate militară de sprijin naval a SUA în cadrul unei baze a armatei române din localitatea Deveselu. O platformă suplimentară anti-rachetă este planificată și în Polonia, Putin menționând, de asemenea, acest aspect în discursul său.

italia marea mediterana migranti10. Paza de coastă italiană și nave ale marinei, ajutate de către navele irlandeze și germane, precum și de către organizații umanitare, au salvat sâmbătă 668 de migranți din bărcile contrabandiștilor aflate în pericol în Marea Mediterană, informează The Washington Post. Aceste operațiuni de salvare sunt cele mai recente dintr-o întreagă serie a unei patrule multinanționale la sud de Sicilia care a salvat mii de migranți. Autoritățile spun că în utlimii ani mai multe bărci cu migranți s-au scufundat fără urmă în Marea Mediterană, fără că cei decedați să fie găsiți. De multe ori, singurele vești despre ei apar atunci când rudele acestora declară că apropiații lor nu s-au mai întors după ce au părăsit Libia pe mare. Conform unei înțelegeri a UE, zeci de mii de persoane salvate de pe mare și care solicită azil ar fi trebuit să fie realocate din Grecia și Italia în alte state membre, dar din cauza resentimentelor față de migranți din unele țări, doar un mic procent din realocarile programate au fost efectiv realizate.

11. Atacurile aeriene ale forțelor turce si ale coaliţiei conduse de SUA au ucis 104 de militanţi ai statului islamic în urma unui ultimului atac dintr-o provincie aflată la graniţa cu Turcia, informează Reuters. Publicația pro-guvernamentală Sabah a raportat că cinci persoane au fost rănite în provincia Kilis, aflată la graniţa Turciei, de rachetele trase de pe teritoriul condus de Statul Islamic din nordul Siriei. Începând cu luna ianuarie, provincia a fost lovită de peste 70 de ori de rachete trase din teritoriul controlat de către militanţii statului islamic, provocând moartea a 21 de persoane, printre care se aflau si copii.

12. Guvernul francez a susţinut duminică faptul că nu renunţă la noua reformă a legii muncii, informează Reuters. În acelaşi timp, se continuă discuţiile cu sindicatul Confederaţiei Generale a Muncii pe tema încheierii protestelor care sunt tot mai răspândite în Franţa, înainte ca ţara să găzduiască turneul de fotbal Euro 2016 ce are loc luna viitoare. Sindicatul CGT a organizat proteste stradale, greve feroviare şi blocade a rafinăriilor pentru a motiva guvernul să renunţe la planurile care ar face ca firmele să angajeze şi să concedieze oamenii mai uşor.

polonia ministru externe Witold Waszczykowski13. Ministrul de externe polonez, Witold Waszczykowski, afirmă că amplasarea scutului american antirachetă în Polonia nu reprezintă un pericol în ceea ce priveşte securitatea Rusiei, înştiinţează Reuters. Acesta susţine că: ” Președintele Putin ar trebui să știe foarte bine că scutul antirachetă din Polonia nu are nicio relevanță pentru securitatea Rusiei. Acest sistem este utilizat pentru a apăra Europa de atacurile cu rachete din Orientul Mijlociu”. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarant vineri că România şi Polonia ar putea devini ţintele rachetelor ruseşti deoarece acestea găzduiesc elemente ale unui scut american antirachetă pe care Moscova le consideră o ameninţare la adresa securităţii sale.

14. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a condamnat sambătă Washingtonul și a acuzat Statele Unite de a nu fi “cinstite” cu privire la alianța cu Unitățile de Protecție ale Poporului Kurzilor (YPG), scrie DW. Trupele militare americane din Siria au fost fotografiate săptămâna trecută purtând pe uniforme insigne ale YGP. Pentru a evita o ruptură cu Turcia, purtătorul de cuvânt al armatei americanea declarat vineri că trupele Statelor Unite nu au fost autorizate să poarte această emblemă și a fost comandată eliminarea lor. Ankara privește YGP-ul sirian ca fiind un grup terorist legat de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), partid care a fost scos în afara legii și care a purtat o o insurgență împotriva guvernului turc timp de mai mult de trei decenii. De cealaltă parte, Washingtonul deși clasifică, de asemenea, PKK din Turcia drept o grupare teroristă, vede în miliția kurdă siriană (YGP) un aliat avantajos împotriva Statului Islamic.

15. Poliţia din Australia a fost nevoită sa folosească spray-uri lacrimogene pentru a despărţi protestatarii anti-islamici şi pe cei anti-rasişti în urma ciocnirii dintre aceştia din oraşul Melbourne, relatează Al Jazeera. Secvenţele video arată că înainte ca poliţia să intervină, protestatarii se loveau cu steaguri australiene, informează aceeaşi sursă. În urma incidentului, 7 bărbaţi au fost reţinuţi în Coburg, o suburbie din nordul oraşului Melbourne, după ce protestatarii anti-islamiști au început lupta cu rivalii lor. În ultimii ani, atacurile la adresa comunităţii musulmane din Australia au crescut din cauza ascensiunii Statului Islamic din Irak şi Levant, cunoscut sub numele de ISIS.

16. Unsprezece persoane au fost lovite de fulgere sâmbată în Paris, şase dintre acestea fiind rănite grav într-un parc din capitala Franţei, relatează Reuters. Printre răniţi s-au aflat şi 8 copii, informează aceeaşi sursă. Copiii aveau vârste cuprinse între 7 şi 14 ani şi participau la o aniversare în parcul Monceau, într-un cartier din nord-vestul Parisului, când a avut loc incidentul. Eric Moulin, un purtător de cuvânt al serviciului francez de luptă împotriva incendiilor, a declarat că situaţia putea fi mult mai rea dacă un pompier aflat în afara programului nu s-ar fi aflat la faţa locului pentru a acorda primul ajutor.

17. O persoană a fost și-a pierdut viața şi alte trei au fost rănite vineri noapte în urma unei explozii ce a avut loc la cel mai mare producător de arme din Bulgaria, Arsenal, relatează Reuters. Procurorii au deschis o anchetă reprezentând o procedură normală într-o astfel de situaţie. Luna trecută, două pesoane au fost ucise în aceleaşi circumstanţe la aceeaşi fabrică. De asemenea, au existat o serie de alte incidente în industria de armament din ţară. În 2014, la nord-vest de Sofia, în satul Gorni Lom, o serie de explozii puternice au ucis 15 angajaţi ai unei fabrici bulgare de explozibil.

sua avion razboi mondial prabusit hudson18. Pilotul unui avion din cel de-al Doilea Război Mondial, prăbușit vineri seară în râul Hudson din New York a murit, relatează The Guardian. Scafandrii de salvare au recuperat corpul pilotului în varstă de 56 de ani, William Gordon, din apele râului vineri seară. Avionul P-47 s-a prăbușit în apropierea podului George Washington, între New York și New Jersey, conform departamentului de poliție din New York. Sâmbătă, oficialii au supravegheat ridicarea epavei aeronavei din râu, iar cauza accidentului a fost investigată de autoritățile din domeniul siguranței transportului. Avionul, deținut de American Airpower Museum, zbura ca parte a sărbătoririi aniversării de 75 de ani de la fabricație. Aeronava a finalizat o buclă parțială înainte de a fi căzut a se prăbuși în apele râului, în jurul orei locale 19:30. Gary Lewi, purtătorul de cuvânt al muzeului, a declarat pentru Associated Press că avionul ar fi suferit aparent un “eșec o avarie a motorului în timpul zborului” și a încercat o aterizare de urgență.

19. Nouăsprezece persoane au fost salvate în noaptea de sâmbătă spre duminică din Canalul Mânecii, în largul coastelor britanice, după ce barca pneumatică în care se aflau a început să ia apă, informează Reuters. Gărzile de coastă au primit un apel de urgență prin care au fost informați că o ambarcațiune în care se aflau 19 persoane se află în pericol. În zonă a fost trimis un elicopter, precum și două vase de salvare, din orașele apropiate. Potrivit sursei citate, toate persoanele aflate la bord sunt migranți. În ultimul timp, sute de mii de migranți și-au riscat viața pentru a veni în Europa, pentru a scăpa de războaiele și sărăcia din Orientul Mijlociu și Africa.

20. Cel puţin trei oameni sunt daţi dispăruţi încă de duminică şi alţi patru au decedat după ce o ploaie torenţială a inundat statele americane Texas si Kansas, relatează The Guardian. În Kansas, misiunea de salvare a unui băiat de 11 ani a fost amânată sâmbătă seară din cauza lăsării întunericului şi a oboselii, afirmă Scott Brown, şef de batalion al departamentului de pompieri Wichita. Copilul a fost luat de o viitură vineri noapte. “Suntem mai mult concentrați pe modul de recuperare a cadavrului, decât pe cel de salvare”, declară Brown. Procesul de recuperare se va relua duminică dimineaţă, mai afirmă acesta.

Despre PoliticALL

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …