Home / A fost azi în lume / A fost 25 mai în lume – cel mai de dreapta guvern din istoria Israelului a fost instalat, talibanii își aleg un nou lider, iar pilotul-erou Nadia Savcenko este eliberată de Rusia

A fost 25 mai în lume – cel mai de dreapta guvern din istoria Israelului a fost instalat, talibanii își aleg un nou lider, iar pilotul-erou Nadia Savcenko este eliberată de Rusia

Material realizat de Cristina-Florentina Dincă, Teodora-Maria Balaș și Mădălina Alexe

TITLURILE ZILEI

Purtătorul de cuvânt al talibanilor afgani a confirmat moartea liderului Mullah Akhtar Mansoor și numirea lui Haibatullah Akhunzada ca succesor al său, informează Al Jazeera. Noii lideri adjuncți ai grupului vor fi Sirajuddin Haqqani și Mullah Yaqoob, fiul fostului lider, Mullah Omar. Anunțul potrivit căruia Mansoor a fost ucis într-un atac al unei drone americane a fost confirmat încă de luni, de către președintele SUA, Barack Obama. Mansoor a fost ales drept lider al talibanilor afgani vara trecută, succedându-l pe Mullah Omar. Grupul talibanilor, cel mai puternic grup antiguvernamental din Afganistan, a preluat puterea în 1996 și a condus țara până la invazia SUA care a avut loc după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. După 15 ani de la intervenția militară americană, aproximativ 13.000 de militari ai coaliției SUA-NATO au rămas în țară să ofere antrenament și consiliere forțelor de securitate afgane.

Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyanu, și noul ministru al Apărării, ultranaționalistul Avigdor Lieberman, au semnat miercuri un acord de coaliție și au emis asigurări că guvernul de dreapta va acționa în mod responsabil, relatează Reuters. Întoarcerea lui Liberman, care anterior a deținut funcția de ministru de Externe, ridică semne de întrebare atăt în Israel căi și la nivelul comunității internaționale, având în vedere criticile lui la adresa minorității arabe din Israel, la discuțiile de pace cu palestinienii, purtate cu sprijinul SUA, și la puterile regionale Egipt și Turcia. Pe fondul acestui scepticism, prim-ministrul Netanyahu a declarat că politica nu se va schimba, iar guvernul va rămâne în continuare angajat în discuțiile de pace cu palestinienii, asigurând în același timp siguranța și securitatea cetățenilor.

Intențiile îndrăznețe ale Europei de a oferi suport noului guvern al Libiei, sprijinit de către Națiunile Unite, par să devină ezitante, ca urmare a deciziei Franței și Germaniei de a se opune implicării în reconstrucția statului eșuat, informează Reuters. UE și NATO au declarat că sunt gata să ajute guvernul unității din Tripoli pentru a combate trimiterea imigranților pe cale ilegală prin Marea Mediterană către Europa. Conducerea de la Tripoli se confruntă cu amenințări și din partea luptătorilor islamici care și-au extins puterea în regiune prin exploatarea conflictelor dintre guvernele rivale. Oficialii francezi și germani se arată prudenți cu privire la rolul important pe care ar trebui să îl joace NATO în Libia. Această predență este influențată și de eșecul campaniei aeriene din 2011 a Occidentului de a ajuta la răsturnarea dictatorului Muammar Gaddafi. Wahingtonul, în schimb, este în curs de a dezvolta operațiuni militare și de a desfășura trupe speciale împotriva militanților Statului Islamic din Libia.

tadjikistan presedinte emomali rahmonCetățenii din Tadjikistan au votat într-o majoritate covârșitoare un amendament al constituției naționale care permite președintelui autoritar, Emomali Rahmon, să dețină un mandat prezidențial nelimitat, informează The Independent. 94,5% din cei 4 milioane de cetățeni ai Tadjikistanului au votat la referendumul de duminică, sprijinind amendamentele din constituție și prevederea pentru eliminarea limitelor unui mandat prezidențial. Fostul stat sovietic este condus încă din 1992 de Emomali Rahmon. Acest amendament se aplică doar mandatului lui Rahmon, datorită statutului de „Conducător al națiunii” pe care parlamentul i l-a acordat la sfârșitul anului trecut. Liderul autocrat care a venit la putere pe fondul unui război civil brutal, în care 20.000 de persoane și-au pierdut viața, a fost în nenumărate rânduri acuzat de nerespecatrae libertăților religioase, a normelor civile și a pluralismului politic. Referendumuri constituționale au mai avut loc în 1999 și 2003, și s-au concentrat, de asemenea, pe extinderea șederii la putere a lui Rahmon.

Miniștri de finanțe din zona euro au ajuns la un acord în ceea ce privește reducerea datoriilor Greciei, așa cum a solicitat Fondul Monetar Internațional, și eliberarea sumei de 10,3 miliarde de euro în fonduri de salvare, relatează AL Jazeera. Cei 19 miniștri din țările care folosesc moneda euro s-au întâlnit marți, la două zile după ce parlmentul grec a anunțat încă o rundă de reduceri de cheltuieli și majorări de taxe. Grecia are nevoie urgentă de următoarea tranșă de bani pentr a rambursa împrumuturile mari pe care le datorează Băncii Central Europene și Fondului Monetar Internațional. Germania, centrul puterii economice din zona euro, s-a opus ferm oricărei forme de atenuare a datoriilor Greciei.

Preşedintele Barack Obama a eliminat 2 cuvinte rasiste din legea federală, înştiinţează The Independent. Barack Obama a semnat un proiect de lege prin care se interzice folosirea cuvintelor “oriental” și “negro” (negru) de a fi folosite în legea federală.

RUSSIA-UKRAINE-CRISIS-SAVCHENKOMoscova a eliberat-o pe Nadia Savcenko, membră a parlamentului Ucrainei și pilot al armatei, în schimbul returnării a doi prizonieri ruşi, afirmă Reuters. Nadia a ajuns la Kiev miercuri, după aproape doi ani de închisoare în Rusia. Aceasta a devenit un erou naţional în Ucraina, fapt care ar putea duce la atenuarea conflictelor dintre Rusia şi Occident. Într-o postare de-a sa, preşedintele ucrainean Petro Poroșenko, a anunţat aterizarea unui avion prezidenţial cu eroul Ucrainei, Nadia Savchenko. De asemenea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, Dimitri Peskov a afirmat că cei doi ruși, Alexander Alexandrov și Evgheni Ierofeiev,  au aterizat pe aeroportul Vnukovo din Moscova cu un zbor special de la Kiev.

Ocuparea forţei de muncă în sectorul energiei regenerabile a crescut, conform statisticilor, cu 5% în anul 2015, susţine The Guardian. Peste 8 milioane de persoane au fost angajate, la nivel mondial în sectorul energiei regenerabile anul trecut. Acest fapt a dus la scăderea costurilor, având drept consecinţă o creştere în industrie. Mai mult de 769,000 de persoane au fost angajate în domeniul energiei regenerabile în Statele Unite în 2015, eclipsând 187.000 de angajați în sectorul de petrol și gaze, iar 68.000 în industria cărbunelui. China a angajat în anul 2015 3,5 milioane de persoane în acest sector, dar în timp ce ocuparea forţei de muncă a crescut în domeniul energiei regenerabile, s-au constatat pierderi în sectoarele sistemelor termice solare şi hidroelectrice, ducând la o scădere a locurilor de muncă de 2%, în țară.

Polonia începe exploatarea pădurii Bialowieza în ciuda prosteselor, înştiinţează The Guardian. Urmează să se taie mai mult de 180.000 metri cubi de pădure în zona în care se afla cel mai înalt copac şi trăieşte cel mai mare mamifer din Europa. Polonia a început exploatarea pădurii antice Bialowieza , în ciuda protestelor acerbe din partea grupurilor de mediu, susţinând că obiectivele principale sunt de a opri degradarea pădurilor şi de a proteja turiştii prin tăierea copacilor care risca să cadă pe trasee. O delegație din partea UNESCO este programată să viziteze Bialowieza între 4 și 8 iunie pentru a evalua situația.

Mihail Saakașvili susţine că Guvernul Ucrainei nu are nicio viziune pentru reformă, afrima The Guardian. La un an după ce a devenit guvernatorul Odessei, fostul preşedinte al Georgei vorbeşte atât despre anti-corupţie, cât şi despre frustrarea legată de Petro Poroshenko. Poroshenko s-a confruntat cu critici din ce în ce mai dese în Ucraina în ultimele luni deoarece mulți îl acuză de trădarea idealurilor revoluției de la Maidan, în care au murit mai mult de 100 de protestatari. Noul guvern Poroshenko a fost aprobat luna trecută, după întregi săptămâni de dispute politice.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 3 august în lume – Oficialii ruși au declarat că Vestul ar putea declanșa un război nuclear din cauza Ucrainei, UE confirmă reluarea negocierilor cu Iranul, Fostul cancelar al Germaniei a fost criticat pentru întâlnirea sa cu Vladimir Putin

Material realizat de Meda Dragomir Oficialii ruși au declarat că Vestul ar putea declanșa un …