Home / A fost azi în lume / A fost 23 mai în lume – un nou scandal de corupție în Brazilia, o bază aeriană rusă din Siria aparent distrusă de militanții ISIS și noi violențe în estul Ucrainei

A fost 23 mai în lume – un nou scandal de corupție în Brazilia, o bază aeriană rusă din Siria aparent distrusă de militanții ISIS și noi violențe în estul Ucrainei

Material realizat de Oana Hroștea și Ionuț Grozavu

TITLURILE ZILEI

1. Noul prim-ministru al Turciei, Binali Yildirim, a promis marţi că începe să lucreze imediat în formarea unei preşidenţii mai puternice, precum cea dorită de către deținătorul funcției, Recep Tayyip Erdogan, anunţând în acelaşi timp şi un cabinet care a demonstrat o continuitate politică și nu lasă loc de interpretări cu privire la cine îl conduce de fapt, relatează Reuters. Lideri ai echipei de management economic, inclusiv vicepremierul Mehmet Simsek, favorizat de investitorii străini care-l consideră un reformistşi-au păstrat poziţia în vechiul guvern, dar aproximativ jumătate din aceştia erau au fost remaniaţi, în contextul consolidării puterii preluate de către Erdogan în urmă cu 14 ani.

2. Germania doreşte să investească 10% din bugetul Uniunii Europene în măsurile de abordare a crizei refugiaţilor în urma problemelor pe care pătrunderea ilegală a migranţilor în UE le-a adus, informează The Guardian. Ministrul german al dezvoltării, Gerd Müller, a susţinut că procedeele actuale pe care UE le foloseşte pentru a face faţă crizei migranţilor nu sunt potrivite acestui tip de problemă, sugerând numirea unui comisar special pentru a conduce o strategie europeană comună pentru combaterea acestei probleme, la fel ca şi în cazul altor probleme la nivel global.

3. Un nou scandal de corupţie a apărut în Brazilia după ce se presupune că un important ministru a cerut suspendarea preşedinteleui țării, Dilma Rousseff, pentru a opri o anchetă cu privire la delapidarea unor fonduri publice, informează Business Insider. Ziarul Folha a publicat conținutul unei conversaţii înregistrate pe ascuns, în martie, dintre ministrul planificării, Romero Juca, şi Sergio Machado, fostul preşedinte al companiei petroliereTranspetro, ambii fiind acuzaţi de corupţie.

4. Autoritățile elene au trimis echipaje de poliţie şi buldozere pentru a demola corturi şi a muta sute de imigranţi care au fost blocaţi luni întregi într-o tabără improvizată la graniţa cu Macedonia, relatează Reuters. Mai multe autobuze pline cu oameni, cei mai mulţi dintre ei fiind familii cu copii, au părăsit zona cu corturi din Idomeni pentru a se muta în centre publice de găzduire, aflate la sud de tabăra improvizată.

5. O întreagă unitate rusească de aviaţie aflată în Siria a fost distrusă într-un atac al militanților ISIS, conform unor imagini luate din satelit, prezentate de Stratfor, anunță The Guardian. Atacul, care a avut loc pe 14 mai a avut ca ţintă o aerobază strategic semnificativă din centrul Siriei, folosită de către forţele Rusiei, ceea ce sugerează că ISIS încearcă să opereze în afara teritoriului deţinut de gruparea teroristă pentru a submina regimul președintelui Bashar al–Assad.

6. Șeful autorității criminalistice din Egipt a respins marți ipoteza conform căreia rămășițele umane de mici dimensiuni recuperate ale avionului EgyptAir, prăbușit săptămâna trecută ar indica că a fost vorba de o explozie la bord. Un oficial egiptean medico-legist a spus că 23 de victime au fost recuperate de duminică, relatează Reuters. Oficialul, care a vorbit cu condiția anonimatului, a precizat că dimensiunea redusă a rămășițelor umane a sugerat faptul că a avut loc o explozie, deși nicio urmă de explozibili nu a fost detectată. Cutiile neagre ale avionului care ar putea explica ceea ce a adus la prăbuşirea zborului Paris-Cairo nu au fost localizate. Anchetatorii francezi spun că avionul a trimis o serie de avertismente care indică faptul că fumul a fost detectat la bord, precum și alte posibile defecte de calculator cu puțin timp înainte ca acesta să dispară. Semnalele nu au indicat ce ar fi putut cauza fumul, iar experții din aviație au spus că niciun sabotaj deliberat sau o defecțiune tehnică nu ar putea fi excluse.

google franta paris birou investigatie7. Oficiali ai autoriăților financiare franceze au percheziționat birourile din Paris ale gigantului american de internet Google, ca parte a unei investigații privind frauda fiscală. Google este acuzat de neplata a 1,6 miliarde de euro, informează BBC. Mai multe multinaționale au fost acuzate că au folosit metode ilegale pentru a minimiza facturile fiscale. În cazul Google, structura sa fiscală îi permite să plătească impozit în Republica Irlanda, chiar și atunci când vânzările par să se refere la Marea Britanie. În luna ianuarie, compania a ajuns la o înțelegere cu autoritățile fiscale britanice să plătească o sumă de130 de milioane de lire sterline. suplimentară în impozit pentru perioada din 2005 până în prezent, însă această înţelegere a fost puternic criticată.

8. Forțele armate kurde au mobilizat zeci de mii de luptători pentru a pregăti un asalt asupra orașului Raqqa, din nordul Siriei, aflat sub controlul militanților Statului Islamic în ultimii 2 ani și jumătate, informează Al Jazeera. Forțele Siriene Democratice, o coaliție sprijinită de SUA a grupurilor armate conduse de către unitățile kurde cunoscute ca Trupe de Protecţie, au declarat că au mobilizat mii de luptători în zona rurală aflată la nord de Raqqa. FSD au lansat o declarație cu privire la obiectivul “eliberării” oraşului Raqqa de sub conducerea ISIS, care a condus orașul cu autoritate şi a comis atrocități împotriva populației civile. Purtătorul de cuvânt al coaliției coordonate de SUA, Steven Warren, a declarant că aceasta susţine ofensiva.

9. Li Chenxi, care tocmai a împlinit 27 de ani, a ajuns la o vârstă la care femeile nemăritate din China sunt etichetate drept ”sheng nu”, sau, în traducere ”femei resturi”, un stigmat care poartă ramificații profunde în viața sa socială, la locul de muncă, dar mai ales în rândul familiei, scrie Al Jazeera. Însă având o carieră profesională înfloritoare, Li Chenxi nu are niciun gând de a se căsători. Dar apropierea Noului An Chinezesc, ea se pregătește pentru tradiționala călătorie la casa părintească, unde va fi întâmpinată cu așteptări mai mari decât niciodată. Astfel că, pentru a găsi o soluție la presiunile conjugale la care este supusă, Li Chenxi apelează la o soluție inedită: ea angajează un tânăr chipeș din Beijing pentru a-l prezenta familiei sale drept iubitul său. Întreaga poveste este documentată într-un film realizat de Daniel Holmes și prezentat pe site-ul Al Jazeera.

10. Ucraina a declarat, marți, că șapte dintre militarii săi au fost uciși în ultimele 24 de ore, ca urmare a atacurilor din ce în ce mai dese a rebelilor pro-ruşi, relatează Reuters. Olexander Turcinov, secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a declarat că militanții susținuţi de Rusia şi-au intensificat atacurile asupra trupelor guvernamentale, folosind armament greu, care era menit să fie retras din prima linie aşa cum era stabilit în cadrul acordului de pace “Minsk”, negociat la Berlin și Paris. Rusia respinge acuzațiile occidentale, potrivit cărora ar fi furnizat rebelilor din regiunile Lugansk și Donețk arme și trupe într-un conflict care a ucis 9.000 de persoane și care a condus la sancțiuni economice occidentale împotriva Moscovei.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …