Una dintre cele mai mari scurgeri de informații din istorie relevă cum liderii cu influență de pe mapamond folosesc paradisurile fiscale pentru a-și ascunde averea și a spăla fondurile publice, scriu BBC și The Guardian, care au preluat informații obținute de publicația germană Suddeutsche Zeitung, împărtășite totodată și Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație.
Peste 11 milioane de documente aparținând uneia dintre cele mai discrete companii din lume, firma de avocatură Mossack Fonseca, din Panama. Informațiile din acestea arată cum compania și-a ajutat clienții, printre care renumiți lideri politici, să spele bani, să evite sancțiuni sau să plătească taxe. Compania Mossack Fonseca afirmă că a operat dincolo de orice reproș timp de 40 de ani și că nu a fost niciodată pusă sub acuzare.
Documentele arată în datele conținute legături ale 72 actuali sau foști lideri de stat, inclusiv ale unor dictatori acuzați că și-au jefuit propriile state. Peste 100 de organizații media din 78 de țări au analizat documentele al căror conținut urmează să fie cunoscut în următoarele zile.
Una dintre personalitățile vizate de transferul fondurilor prin paradisuri fiscale pentru a pierde urma acestora și a ajunge în propriul său buzunar este președintele rus Vladimir Putin, iar o altă personalitate aflată în centrul atenției este premierul Islandei, Sigmundur Gunnlaugsson. Informațiile mai conțin date despre firme offshore secrete aflate în legătură cu familiile fostului președinte egiptean Hosni Mubarak, a fostului lider libian Muammar Gaddafi sau cu președintele sirian Bashar al-Assad.
”Cred că această scurgere de informații va deveni probabil cea mai dură lovitură dată lumii offshore-urilor ca urmare a volumului impresionant de documente”, a declarat directorul Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (CIJI), Gerard Ryle.
Conexiunea rusească
Una dintre cele mai importante informații conținută de documentele intrate în posesia jurnaliștilor o reprezintă o schemă de spălare a circa 1 miliard de dolari în care este implicată o bancă din Rusia și care a implicat mai mulți apropiați ai președintelui Vladimir Putin. Operațiunea a fost realizată prin banca Rossiya, care este supusă sancțiunilor SUA și UE ca urmare a anexării peninsulei Crimeea de către Rusia.
Astfel, pentru prima dată, documentele relevă cum operează respectiva bancă pentru a spăla bani publici. Fondurile au fost transmise unor companii offshore, dintre care două sunt deținute oficiale de unul dintre cei mai apropiați prieteni ai președintelui rus, violoncelistul Serghei Roldughin. Acesta este cel care i-a făcut cunoștință lui Putin cu cea care avea să-i devină soție, Liudmila, și este totodată nașul primei sale fete, Maria.
Chiar dacă numele președintelui rus nu apare pe niciun document oficial, traseul fondurilor care însumează circa 2 miliarde $ respectă un model în care sunt implicate nume apropiate de liderul de la Kremlin, fără acordul căruia un volum atât de mare de capital nu putea fi manevrat. Scurgerea de informații arată cum anturajul președintelui s-a îmbogățit considerabil, de averea acestora putând oricând să dispună președintele rus. Schema fondurilor transferate pentru a li se pierde urma cuprinde firma Mossack Fonseca, apoi are ramificații în Rusia, Elveția și Cipru, trecând chiar și printr-un restort privat de ski, acolo unde fiica mai mică a lui Putin, Ekaterina, s-a măritat în 2013.
Afacerea islandeză
Datele obținute de la Mossack Fonseca arată și cum premierul islandez Sigmundur Gunnalagusson a avut un interes nedeclarat cu privire la băncile salvgardate din țara sa. Gunnalagusson a fost acuzat de ascunderea a milioane de dolari de investiții în băncile din Islanda în spatele unei companii secrete offshore. Documentele arată că premierul și soția sa au achiziționat compania offshore Wintris, în 2007, acesta nedeclarând acest fapt atunci când a devenit membru al parlamentului, în 2009. Opt luni mai târziu, Gunnalagusson a vândut 50% din acțiunile Wintris soției sale, pentru suma de 1$. Compania offshore a fost folosită pentru a investi milioane de dolari din fonduri moștenite, potrivit unui document semnat de soția premierului, Anna Sigurlaug Palsdottir, în 2015. Actualmente, premierul Islandei este presat să demisioneze, deși susține că nu a încălcat nicio lege, iar soția sa nu a avut beneficii financiare de pe urma deciziilor sale.