Numărul persoanelor executate în Iran în acest an ar putea depăși cifra de 1.000, potrivit statisticilor Amnsety International, pe fondul unor procese despre care există indicii puternice că s-ar desfășura într-un mod abuziv, dar și înmulțirii faptelor pentru care este atribuită pedeapsa cu moartea, relatează The Guardian.
În fiecare an, autoritățile iraniene recunosc un număr mai scăzut de execuții decât au loc în realitate. Până la data de 15 iulie 2015, Teheranul a anunțat 246 de execuții, însă numărul real raportat din surse credibile de Amnesty International ar fi 694, echivalentul a 3 execuții pe zi în ultima jumătate de an, precizează The Guardian.
Având în vedere faptul că acest număr se apropie cu pași rapizi de totalul de execuții din anul anterior, Said Boumedouha, director general pentru Orientul Mijlociu si Africa de Nord la Amnesty International, a afirmat că în 2015 ne putem aștepta la peste 1.000 de victime dacă rata execuțiilor va fi aceeași până la sfârșitul anului. Gravitatea situției este confirmată și de faptul că execuțiile nu au încetat nici măcar în luna Ramadanului, când ar fi trebuit să fie suspendate.
Majoritatea persoanelor condamnate în acest an la pedeapsa cu moartea se fac vinovate de fapte care au legătura cu traficul și consumul de droguri. În acest caz, legea Iranului intră in conflict cu dreptul internațional, care prevede clar că astfel de acuzații nu corespund cu pedeapsa capitală. Mai mult, procesele în cadrul cărora sunt judecate aceste cazuri încalcă de cele mai multe ori legea, iar curțile judecătorești dau dovadă de lipsa completă a imparțialității si independenței justiției.
În momentul de față, mii de oameni sunt condamnați la pedeapsa capitală în Iran, dintre care 80 % sunt acuzați de trafic de droguri, conform datelor monitorizate de Amnesty International. “De ani de zile autoritățile iraniene au folosit pedeapsa capitală pentru a crea un climat bazat pe frică, în speranța că acest lucru va combate traficul de droguri, însă dovezile nu arată niciun semn că aceasta metodă ar fi eficientă“, spune Said Boumedouha.