Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 10 iulie

Azi, dar candva – 10 iulie

10 iul 1871 – S-a nascut Valentin Louis Eugene Georges Marcel Proust, romancier, eseist si critic francez. Este cunoscut mai ales datorita romanului “In cautarea timpului pierdut” (“A la recherche du temps perdu”, 1913-1927), opera monumentala a secolului XX, una dintre cele mai mari realizari literare ale tuturor timpurilor (rezultata in urma unei intamplari din 1909 care a provocat renasterea involuntara a memoriei – gustarea celebrei madlene). Opera voluminoasa, un fel de autobiografie conceputa in 7 parti, cu peste 2000 de personaje si circa 3200 de pagini, reprezinta o vasta fresca sociala a Frantei in anii dinaintea si din timpul Primului Razboi Mondial, viziunea de tip multi-nivel fiind considerata de critici drept absolut originala. Homosexualitatea e o tema importanta a operei sale, autorul recunoscand faptul ca era el insusi homosexual – se stie ca a avut o relatie cu pianistul si compozitorul Reynaldo Hahn. Proust a satirizat aristocratia, a fost un analist al dragostei si al geloziei si un pionier al romanului de introspectie si analiza a constiintei. Acesta a influentat intregul climat al romanului secolului XX. Mare iubitor al picturii, romancierul a murit din cauza bronsitei capatate in timp ce vizita expozitia pictorului sau olandez preferat, Jan Vermeer.

10 iul 1920 – S-a nascut Owen Chamberlain, fizician american, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1959 impreuna cu Emilio Segre.

10 iul 1910 – A decedat Johann Gottfried Galle, astronom german, cel care a observat pentru prima data planeta Neptun, la 23 septembrie 1846.

10 iul 1902 – S-a nascut Kurt Alder, chimist german, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1950 impreuna cu Otto Diels.

10 iul 1890 –  Wyoming a fost admis drept cel de-al 44-lea stat al SUA.

azi dar candva 10 iulie nikola tesla cercetator om de stiinta croat american10 iul 1856 – S-a nascut Nikola Tesla, inginer si cercetator american de origine croata, unul dintre cei mai mari oameni de stiinta, cel ce a pus bazele ingineriei electrice moderne, inventiile sale revolutionand societatea moderna. A studiat in Austria si Boemia inainte de a emigra in SUA, in 1884. A lucrat pentru Thomas Alva Edison, dar a preferat cercetarea pe cont propriu. Mai tarziu, cei doi au devenit rivali, Edison fiind considerat superior, si tratat ca atare, iar Tesla era mereu nedreptatit. Inventiile sale au facut posibila producerea si distribuirea curentului electric alternativ, fiind considerat inventatorul generatorului de curent alternativ. De asemenea, el este cel care a oferit omenirii posibilitatea de a genera si, cel mai important, de a utiliza energia electrica provenita de la centralele electrice. A inventat bobina cu inductie utilizata si astazi la scara larga in tehnologia radio, numita bobina Tesla (1891). A pus bazele unei centrale electrice la cascada Niagara in 1893. In 1894 a executat prima transmisie electrica fara cablu, prin unde radio (efectul Tesla). A mai facut cercetari asupra lampii pe baza de carbune si a energiei rezonantei electrice. A descoperit undele terestre stationare (1899-1900), dovedind ca Pamantul este conducator de curent electric. Din cauza lipsei fondurilor, multe dintre ideile sale au ramas nerealizate si sunt inca cercetate de ingineri pentru posibile noi inventii. Ultima parte a vietii sale a fost marcata de o tulburare obsesiv-convulsiva. Intotdeauna a manifestat o grija aproape maladiva pentru sanatate, adeseori eschivandu-se sa dea mana cu cineva pentru ca se temea de microbi sau de o contaminare cu vreo boala. Predispus spre alienare, Tesla a inceput sa se comporte ca un savant nebun, iar acest comportament a contribuit mai tarziu la eclipsarea personalitatii sale in istoria stiintei. Cum niciodata nu s-a priceput la administrarea veniturilor proprii, Tesla a murit sarac si uitat in camera sa de hotel, la varsta de 86 de ani. La numai o luna dupa deces, Curtea Suprema a Statelor Unite i-a acordat patentul pentru inventarea radioului, recunoscandu-l astfel drept inventatorul acestui dispozitiv (desi Premiul Nobel pentru Fizica gratie inventarii radioului ii fusese acordat marelui rival al lui Tesla, Guglielmo Marconi; Tesla si-a petrecut viata profund afectat de aceasta nedreptate).

azi dar candva 10 iulie jean calvin reformator protestant francez revolutie10 iul 1509 – S-a nascut teologul Jean Calvin, cel mai important reformator protestant francez si personalitatea cea mai marcanta a celei de-a doua generatii a Reformei protestante. Interpretarea pe care a adus-o crestinismului, exemplificata cel mai bine in lucrarea “Institutiile religiei crestine” (1536, elaborata in editiile ulterioare) si modelele institutionale si sociale pe care le-a schitat pentru Geneva au influentat profund protestantismul din Europa si America de Nord. Forma calvinista a protestantismului a avut un impact major asupra formarii lumii moderne.

10 iul 1851 – A decedat Louis Jacques Mande Daguerre, considerat parintele fotografiei. In 1826 il cunoaste pe Joseph Nicephore Niepce, care se ocupa cu captarea imaginilor din exterior pe un suport solid, lucru care-i reusise. Acesta produsese prima imagine fotografica in camera obscura folosind asfalt pe placute de cupru tratate cu ulei de levantica, procedeu ce impunea expuneri indelungate. Impreuna perfectioneaza sistemul, punand la punct procedeul care se va numi daghereotipie. Folosesc ca agent sensibilizator iodul pus pe o placa de cupru, acoperit cu un strat de argint. Printr-o developare in vapori de mercur se obtinea o imagine negativa in relief (o matrita). Intr-un daghereotip, imaginea se formeaza intr-un amalgam de mercur si argint. Vaporii de mercur produsi de incalzirea mercurului lichid sunt folositi pentru developarea placutei de cupru acoperita cu un strat de argint devenit fotosensibil prin tratarea cu vapori de iod, ceea ce duce la formarea de cristale de iodura de argint pe suprafata argintata. Imaginea se formeaza pe suprafata placii argintate care arata ca o oglinda. Ea se poate sterge usor cu degetul si oxideaza in aer, astfel incat de la inceput daghereotipurile se montau in carcase ermetice sau in rame acoperite cu sticla. Pentru a vizualiza un daghereotip, o suprafata intunecata se reflecta pe suprafata argintata, iar reproducerea detaliilor in fotografii clare este foarte buna, datorita suprafetei perfect plane. Inventia este prezentata Academiei Franceze de Stiinta la 19 august 1839, obtinand brevetul; inventia se raspandeste rapid nu numai in Franta, ci in toata lumea.

10 iul 988 – Este fondat orasul Dublin.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Rezultatele Alegerilor Europene din 2024: Un Nou Peisaj Politic în UE

Material realizat de Mihai Turcu Alegerile pentru Parlamentul European din 2024 au avut loc între …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *