Home / Politica si... / Conflict / 3 milioane de sirieni și-au părăsit țara din cauza războiului – cel mai mare contingent de refugiați din lume

3 milioane de sirieni și-au părăsit țara din cauza războiului – cel mai mare contingent de refugiați din lume

 

syrian_refugee_4-1Peste trei milioane de sirieni au fugit din calea războiului civil din țara lor, reprezentând cel mai mare contingent de refugiați din lume, potrivit datelor publicate de Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR) pe  7 ianuarie, informează Le Monde.  Un număr care ar putea să crească dacă nu se va găsi o soluție politică la acest conflict, avertizează reprezentanții ONU.
Cu peste 704.000 de noi refugiați înregistrați între ianuarie și iunie, cifra totală ar putea ajunge la 4,27 de milioane la nivelul anului 2014.

Publicarea acestor cifre vine în contextul în care, destabilizat de afuxul de refugiați sirieni, Libanul a decis să limiteze accesul acestora pe teritoriul său. Astfel, începând de pe 5 ianuarie, autoritățile libiene obligă refugiații să obțină vize sau permise de ședere pentru a putea trece frontiera.

”Noi respectăm obligațiile internaționale, nu expluzăm pe nimeni și vor exista excepții în cazuri umanitare (…) Dar este timpul dă reglementăm intrarea sirienilor. (…) Prezența lor aduce gretăți din punct de vedere al securității, creează presiuni economice și sociale la care infrastructura nu poate rezista”, a explicat Khalil Jebara, consilier al ministrului libanez de Interne.

Libanul găzduiește peste un milion de refugiați sirieni, având cea mai mare concentrație de refugiați pe cap de locuitor din lume.

Pe locul al doilea ca număr de refugiați în calsamentul UNCHR se află Afganistan, cu 2,7 milioane, urmat de Somalia(1.100.000), Sudan (670.000), Sudanul de Sud (509.000), Republica Democratică Congo (493.000), Birmania (480.000) și Irak (426.000 de refugiați).

Refugiații palestinieni, aproximativ cinci milioane în întraga lume, potrivit estimărilor, nu sunt cuprinși în acest clasament, date despre aceștia fiind incluse în rapoartele Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Ajutorarea Refugiaţilor Palestinieni şi Orientul Apropiat (UNWRA).

În luna iunie, Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Antonio Guterres, anunța că, pentru prima dată din 1945, numărul total al refugiaților la nivel mondial a depășit 50 de milioane.

 

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

Vaccinurile pot fi considerate cauza unor afecțiuni medicale fără dovezi științifice, după un verdict al Curții Europene de Justiție

Curtea Europeană de Justiție a decis, miercuri, că instanțele pot considera vaccinurile drept cauze ale …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *