Forțele armate irakiene au capturat un pod avariat peste râul Tigru din Mosul, care ar putea asigura mobilitatea unităților militare de-o parte și de alta a râului care împarte orașul în două, în timp ce mii de civili fug din zonele deținute în oraș de militanții Statului Islamic, informează Reuters. …
Citește mai departe »Arhive lunare: February 2017
Azi, dar candva – 28 februarie
28 feb 1869 – A decedat Alphonse Marie Louise Prat de Lamartine, poet francez si om de stat, membru al Academiei Franceze. S-a bucurat de un mare succes, fiind considerat o personalitate marcanta a romantismului francez. Incepand cu 1839 a fost activ in politica. Dupa proclamarea in 1848 a celei de-A Doua …
Citește mai departe »Despre animale politice și alți demoni la One World Romania 10
În martie 2017 Festivalul Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania ajunge la ediția cu numărul 10. 2017 a început cu lumea în stradă – atât în România, cât și în afara granițelor – cu frigul în oase și cu frica pe umăr. One World Romania vorbește prin …
Citește mai departe »Au fost 25 și 26 februarie în lume – Zeci de răniți în Germania, SUA și Anglia după incidente în care vehicule au lovit pietoni, democrații americani și-au ales un nou lider, Trump continuă războiul cu presa, iar îndrăgitul Nokia 3310 revine pe piață
O serie de incidente în urma cărora cel puțin o persoană a decedat, iar alte zeci au fost rănite după ce au fost lovite de autovehicule care au lovit pietoni sau mulțimi de oameni au avut loc în Germania, Statele Unite ale Americii și Anglia, în weekend, relatează mass-media internațională. …
Citește mai departe »Azi, dar candva – 27 februarie
27 feb 272 – S-a nascut Constantin cel Mare (nume real: Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus), primul imparat roman care a adoptat crestinismul. Sub patronajul sau, crestinatatea a inceput sa se dezvolte ca religie universala. A pus capat persecutiilor crestinilor si a acordat pamanturi si privilegii speciale bisericii. In 324 …
Citește mai departe »Azi, dar candva – 26 februarie
26 feb 1940 – A decedat Nicolae Tonitza, grafician si critic de arta, unul dintre cei mai importanti pictori romani. A studiat in Munchen si Paris, frecventand atelierele unor pictori celebri. Personalitate proeminenta a artei plastice moderne din Romania, acesta a asimilat in mod original si creator elemente si sugestii …
Citește mai departe »Azi, dar candva – 25 februarie
25 feb 1841 – S-a nascut Pierre-Auguste Renoir, unul dintre cei mai renumiti pictori francezi. A fost unul dintre membrii de frunte ai grupului de impresionisti din Paris, impreuna cu Claude Monet, Alfred Sisley si Paul Cezanne. De-a lungul carierei sale, acesta a evoluat constant. Creatiile sale de inceput sunt instantanee tipice …
Citește mai departe »A fost 24 februarie în lume: China respinge reînnoirea presiunilor asupra Coreei de Nord, au fost proteste în Bangladesh și Africa de Sud iar Donald Trump a lansat un nou atac la adresa FBI
Material realizat de Alexandra Leca și Iuliana Mihaela Dan China respinge reînnoirea presiunilor asupra Coreei de Nord cerută de către președintele SUA, Donald Trump, afirmând că miezul problemei a fost o dispută între Washington și Phenian, relatează Reuters. Statele Unite au cerut Chinei, principalul partener comercial al Coreei de Nord, …
Citește mai departe »A fost 23 februarie în lume: NASA a descoperit șapte planete similare pământului, tinerii francezi au protestat împotriva abuzurilor poliției iar oficiali ruși recunosc că se depun eforturi pentru atacurile informaționale
Material realizat de Răzvan Rocaș și Marina Ghiță Malaezia a cerut Interpolului să pornească o alertă asupra a 4 suspecţi nord-coreeni bănuiţi de moartea lui Kim Jong-nam, relatează Al Jazeera. Fratele vitreg al liderului de la Phenian a fost ucis în aeroportul din Kuala Lumpur, în ceea ce reprezentanţii din …
Citește mai departe »Azi, dar candva – 24 februarie
24 feb 1786 – S-a nascut Wilhelm Carl Grimm, scriitor si folclorist german. Si-a petrecut cea mai mare parte a vietii ocupandu-se cu cercetarea literara, in calitate de bibliotecar si profesor universitar. A devenit celebru impreuna cu fratele sau, Jacob, datorita lucrarii “Basmele fratilor Grimm” (1812-1815), o culegere care contine …
Citește mai departe »