Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 26 februarie

Azi, dar candva – 26 februarie

26 feb 1940 – A decedat Nicolae Tonitza, grafician si critic de arta, unul dintre cei mai importanti pictori romani. A studiat in Munchen si Paris, frecventand atelierele unor pictori celebri. Personalitate proeminenta a artei plastice moderne din Romania, acesta a asimilat in mod original si creator elemente si sugestii ale impresionismului, postimpresionismului si expresionismului, impunandu-se printr-un stil inconfundabil al desenului si compozitiei, ca si printr-un lirism intens al coloritului. In ultima parte a carierei, adopta influente orientale in arta sa. A pictat porterte (chipuri de copii), peisaje, flori, nuduri, natura statica. La inceputul anilor ’30, Tonitza era considerat cel mai de seama pictor roman in viata.

26 feb 1931 – A decedat Otto Wallach, chimist german, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1910.

26 feb 1903 – S-a nascut Giulio Natta, chimist italian, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1963 impreuna cu Karl Ziegler.

azi dar candva 26 februarie bogdan petriceicu hasdeu scriitor filolog folclorist academia romana26 feb 1838 – S-a nascut Bogdan Petriceicu Hasdeu, scriitor, filolog, istoric, folclorist, publicist si om politic roman, membru al Academiei Romane si al Societatii de Lingvistica din Paris. Spirit polemic, nelinistit, adversar al monarhiei si junimismului, si-a pus amprenta asupra vietii culturale a epocii ca editor si redactor al mai multor publicatii. Este unul dintre fondatorii filologiei romanesti moderne, numarandu-se printre primii romani care si-au insusit metoda comparativismului istoric in cercetarea lingvistica, avand numeroase contributii la cunoasterea limbii romane. Insarcinat de Academie cu redactarea dictionarului-tezaur al limbii romane, proiecteaza o opera lexicografica vasta, in buna masura himerica prin enciclopedismul si dimensiunile sale (voia să faca din fiecare cuvant o monografie), intitulata Etymologicum Magnum Romaniae, din care a reusit sa publice doar patru volume (1887-1898), cuprinzand cuvinte incepand cu “a” si “b”, pana la “barbat”. Ca scriitor, capodopera sa este drama in versuri “Razvan si Vidra” (1867). Ultimii ani ai vietii au fost dedicati altor preocupari: de la moartea fiicei sale (cu o inzestrare intelectuala de exceptie), Iulia (1888), s-a dedicat cu totul cercetarilor asupra spiritismului, culminand cu lucrarea “Sic cogito” (1892). B. P. Hasdeu este una dintre cele mai mari personalitati ale culturii romane din toate timpurile.

 26 feb 1834 – A decedat germanul Johann Alois Senefelder, inventatorul procedeului litografiei (metoda de reproducere si de multiplicare pe hartie a textelor, desenelor, figurilor etc., prin utilizarea de negative imprimate sau desenate pe o piatra speciala, calcaroasa), 1796.

26 feb 1829 – S-a nascut germanul Levi Strauss, creatorul jeans-ilor.

26 feb 1815 – Impreuna cu aproximativ 1.200 de soldati, Napoleon Bonaparte paraseste insula Elba in tentativa de a recuceri Franta.

azi dar candva 26 februarie victor hugo scriitor dramaturg francez mizerabilii26 feb 1802 – S-a nascut Victor-Marie Hugo, poet, romancier si dramaturg, cel mai important scriitor romantic francez, membru al Academiei Franceze. Operele sale celebre in toata lumea sunt: Notre-Dame de Paris” (1831) si “Mizerabilii” (1862).

26 feb 1564 – A fost botezat Christopher Marlowe (data nasterii sale este necunoscuta), poet si dramaturg britanic, cel mai important contemporan al lui William Shakespeare in dramaturgia engleza. Nu se stiu foarte multe lucruri despre viata sa, dar a fost adesea privit ca si spion al guvernului (se crede ca a fost ucis din cauza acestui lucru), scandalagiu, eretic sau homosexual. In ciuda acestora, opera sa “Tragica istorie a doctorului Faust” (1604) este una dintre cele mai admirate drame englezesti scrise vreodata.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …