Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 5 mai în lume – Coreea de Nord acuză CIA că vrea să-l asasineze pe liderul suprem Kim Jong-un, iar conservatorii britanici au obținut o victorie substanțială în alegerile locale

A fost 5 mai în lume – Coreea de Nord acuză CIA că vrea să-l asasineze pe liderul suprem Kim Jong-un, iar conservatorii britanici au obținut o victorie substanțială în alegerile locale

Material realizat de Ionela Păpurică

Coreea de Nord a acuzat agenții americani și sud-coreeni că au complotat pentru asasinarea liderului suprem, Kim Jong-un, relatează BBC. Ministrul securității statului a declarat că un nord-coreean, denumit doar “Kim”, a fost plătit pentru a efectua un atac cu substanțe biochimice. Se afirmă faptul că presupusul “Kim” a fost informat că cea mai bună metodă de punere a planului în aplicare este folosirea substanțelor biochimice, inclusiv a substanței radioactive și a substanței nano-otrăvitoare, ale căror rezultate ar apărea după șase sau 12 luni. Afirmațiile făcute de Coreea de Nord sunt detaliate, aceștia dând numele unor persoane presupuse a fi implicate în complot și date despre sumele de bani care ar fi fost plătiți pentru efectuarea crimei. Președintele american Donald Trump a promis că va rezolva problema Coreei de Nord și va opri dezvoltarea armelor nucleare. Totuși, este important de precizat faptul că Coreea de Nord nu a furnizat dovezi pentru afirmațiile sale. Această țară folosește de multe ori un limbaj colorat și nu este străină unor pretenții extravagante. (foarte bine că ai menționat acest aspect!) Doar săptămâna aceasta a lansat o serie de critici față de singurul său aliat real, China, acuzând-o de nesinceritate și trădare.

Președintele Donald Trump a semnat joi un ordin executiv menit să permită bisericilor și altor organizații religioase să devină mai activi din punct de vedere politic, relatează CNN. Bisericile și alte organizații religioase scutite de taxe, sunt limitate  să aprobe sau să se opună în mod explicit candidaților politici în temeiul amendamentului Johnson din 1954. Și în urma ordinului executiv semnat de Trump sunt stipulate în continuare aceleași restricții. De asemenea, ordinul prevede anumite scutiri de reglementare pentru organizațiile care obiectează din motive religioase la o dispoziție din Obamacare care stipulează că angajatorii oferă anumite servicii de sănătate, inclusiv acoperirea pentru contracepție. Liderul creștin evanghelic, Russell Moore, a spus că ordinul este mai simbolic decât substanțial. Trump a declarat că nu se va permite ca grupurile religioase să fie vizate, agresate sau reduse la tăcere și că niciodată nu vor fi suportate discriminări religioase.

Candidatul francez la președinție, Emmanuel Macron, și-a extins conducerea în sondajele asupra rivalului de extremă-dreaptă, Marine Le Pen, în ultima zi de campanie, informează Reuters. Alegerile de duminică sunt considerate cele mai importante din Franța din ultimii ani, oferindu-se cetățenilor două opinii diametral opuse asupra Europei și locului Franței în lume. Marine Le Pen, reprezentantă a Frontului Național, ar închide granițele și va renunța la moneda euro, în timp ce independentul Macron, care nu a deținut niciodată funcții alese, dorește o cooperare europeană mai strânsă și o economie deschisă. Un sondaj Ifop-Fiducial, care a avut loc vineri, cu câteva ore înainte de încheierea campaniei oficiale la miezul nopții, a arătat că Macron ar câștiga (e un sondaj care oferă o previziune, nu o certitudine, deci nu putem folosi o formă de trecut pentru o acțiune care nu a avut loc încă. Aici, verbul principal pe care trebuie să-l pui la trecut este ”a arătat” – verbul care trimite la sondaj, acțiunea lui însă este una de previziune, astfel că nu se aplică și aici folosirea la trecut a verbului) 63 la sută din voturi în runda a doua, iar Le Pen este credidată cu 37 la sută, acesta fiind cel mai bun scor înregistrat de Macron de un sondaj de opinie de la jumătatea lunii aprilie.

Conservatorii au obținut mari câștiguri în detrimentul Partidului Laburist și al UKIP în alegerile locale din Marea Britanie, informează BBC. Aceștia au câștigat controlul asupra celor 11 consilii noi din Anglia și Țara Galilor și au făcut progrese în Scoția, unde Laburiștii au pierdut controlul asupra orașului Glasgow. UKIP a fost practic eliminat, pierzând 136 de consilieri, în timp ce Partidul Liberal-Democrat a pierdut mai mult de 30 de locuri. Cota proiectată în ceea ce privește votul național pentru Conservatori este de 38%, în timp ce 27% au fost obținute Laburiști, 18% pentru liberal-democrați și 5% pentru UKIP. Liderul conservator, Theresa May, a declarat că nu ia nimic de la sine în alegerile generale din 8 iunie, deoarece există “prea multe în joc”. Aceasta a mai afirmat că se va lupta în fiecare zi din următoarele cinci săptămâni pentru a câștiga sprijinul poporului britanic pentru a-și întări poziția în negocierile cu Comisia Europeană asupra Brexit-ului.

Un judecător federal din Washington DC a ordonat Departamentului de Stat să trimită e-mailurile lui Hillary Clinton care au urmat imediat atacului terorist din Benghazi către grupul de observatori conservatori Judicial Watch, relatează Russia Today. Judecătorul districtului american, Amy Berman Jackson, a declarat în memorandumul său faptul că Hillary Clinton susține că a reținut în mod corespunzător opt paragrafe identice în două e-mailuri diferite, care au fost rezumate ale apelurilor dintre președintele Statelor Unite și președinții Libiei și Egiptului în urma atacului de la Benghazi. Departamentul de Stat a susținut că rezumatele au fost menite să ofere informații oficialilor înalți care să fie folosite în procesul de luare a deciziilor privind modul de reacție la o criză a securității naționale. Judecătorul Jackson susține că Departamentul de Stat și Justiție continuă să acopere pe Hillary Clinton și Barack Obama.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi

Material realizat de Mihai Turcu.  Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru …