Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 25 ianuarie în lume – Hamas îl avertizează pe Trump să nu mute ambasada SUA din Israel, economia Japoniei iese din recesiune după 6 ani, iar activiștii Greenpeace protestează împotriva președintelui american

A fost 25 ianuarie în lume – Hamas îl avertizează pe Trump să nu mute ambasada SUA din Israel, economia Japoniei iese din recesiune după 6 ani, iar activiștii Greenpeace protestează împotriva președintelui american

Material realizat de Roxana Zafiu

Gruparea palestiniană Hamas îl avertizează pe Donald Trump în ceea ce privește mutarea ambasadei SUA la Ierusalim, relatează Al Jazeera. Purtătorul de cuvânt din Hamas, Osama Hamdan l-a avertizat pe președintele american Donald Trump să nu mai adăuge “mai multe paie pe foc” prin mutarea ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Sectorul estic al Ierusalimului a fost ocupat în 1967 de către Israel, dar nu a fost recunoscut de nicio altă țară din lume. Secretarul de presă al lui Trump a declarat săptămâna trecută că noua administrație este în “stadiile incipiente” pentru o posibilă relocare. Hamdan spune că “palestinienii nu vor accepta să abandoneze Ierusalimul, ei nu vor accepta să renunțe la drepturile lor.”

Cel puțin 28 de persoane au fost ucise și zeci de răniți într-un atac coordonat realizat de către al-Shabab la un hotel din capitala Somaliei, potrivit Al Jazeera. Asaltul a a început atunci când atacatorii au intract cu o mașină plină de explozibili în poarta hotelului Dayah, aflat în apropiere de Parlamentul Somaliei din centrul capitalei Mogadiscio, iar apoi au intrat în interiorul hotelului într-un schimb de focuri de armă cu agenții de pază. A doua bombă a explodat după ce ambulanțele și jurnaliștii au sosit la fața locului, cel puțin patru reporteri fiind răniți. Abdikadir Abdirahman, director al serviciilor de ambulanță din capitală susține că  “28 de persoane au murit, iar alte 43 au fost rănite în urma celor două explozii de la hotel.”

Donald Trump va impune limite pentru accesul refugiaţilor în SUA, conform Al Jazeera. Președintele american Donald Trump va semna un decret de restricționare a vizelor, imigrației, şi a intrării refugiaților în SUA dorind să-şi îndeplinească promisiunea din campania electorală potrivit mai multor rapoarte mass-media. Trump va vorbi cu angajații Departamentului de Securitate Internă care se ocupă de imigrație, iar acesta va semna hotărâri privind refugiații și securitatea națională.

Economia japoneză iese din recesiunea cu care s-a confruntat după accidentul nuclear de la Fukushima, conform Le Monde. Japonia a ajuns în 2016 la un excedent comercial după cinci ani de criză care a izbucnit în anul 2010. Soldul a fost stabilit anul trecut la 4.074 miliarde de yeni (33,4 miliarde euro), comparativ cu un deficit de 27.916 miliarde în 2015 potrivit statisticilor publicate de Ministerul Finanțelor. Obișnuiți cu performanțele în domeniul afacerilor, arhipelagul a intrat în recesiune în 2011 pentru prima dată după 31 de ani.

Protestatarii împotriva construirii unor conducte de petrol care leagă SUA de Canada  se opun vehement realizării proiectului, relatează BBC. Preşedintele SUA Donald Trump a semnat decrete pentru construirea oleoductelor Dakota Access și Keystone XL, care leagă Canada de SUA, blocate de administrația Obama care avertizează cu efecte asupra mediului. El a declarat că această decizie va crea mii de locuri de muncă pentru americani, însă activiștii pentru mediu din SUA și Canada se opun acestui proiect și au amenințat cu proteste.

Activiștii de la Greenpeace au suspendat un banner de 70 metri cu inscripția „resist” în apropiere de Casa Albă, relatează The Guardian. Activiştii sunt nemulţumiţi de noul preşedinte al SUA, iar unul dintre ei, Pearl Robinson a descris perspectiva oferită de peisajul din jur, afirmând că “Acum, pot vedea Casa Albă, acolo unde acum avem un președinte care nu apară interesele majorității.” Activiștii s-au urcat pe o macara situată pe un șantier în apropiere de Casa Albă.  “A fost un pic frig de dimineața când am ajuns la locul macaralei, dar a fost mult mai deprimant atunci când președintele Trump a decis să semneze acele decrete cu privire la repunerea în funcţiune a conductei Keystone, conductei Dakota de Nord şi am auzit că astăzi va semna o lege a imigraţiei care va limita oamenilor care sunt musulmani să intre în țară” a declarat preşedinta Greenpeace  Karen Topakian. Dacă tabăra republicană a salutat cu entuziasm decretul privind cele 2 conducte, democrații și ONG-urile se opun, În plus, Trump a semnat un decret prin care interzice ONG-urilor să primească fonduri pentru avort. Trump a ordonat Agenției de Protecție a Mediului și Departamentului de Agricultură să interzică oferirea de informații către public sau jurnaliști.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi

Material realizat de Mihai Turcu.  Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru …