Home / A fost azi în lume / A fost 21 octombrie în lume – Rusia și guvernul sirian opresc bombardamentul asupra Alepului, iar Turcia și Irakul ajung la un acord de cooperare pentru recucerirea Mosulului
siria alep bombardament armistitiu

A fost 21 octombrie în lume – Rusia și guvernul sirian opresc bombardamentul asupra Alepului, iar Turcia și Irakul ajung la un acord de cooperare pentru recucerirea Mosulului

Material realizat de Marina Ghiță

Armata siriană și forțele aeriane ruse au oprit bombardament care a avut loc in orașul Alep, vineri, a declarat un grup de monitorizare, în cea de-a doua dintre cele patru zile consecutive ale armistițiului unilateral de încetare a focului în orașul care au fost cucerit de către insurgenți, informează Reuters. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a declarat că au existat atacuri nocturne de-a lungul cartierelor din Alep: în orașul vechi Jab al-Jalabi, în al-Ithaa și în Salah al-Din. Armata siriană și Rusia au cerut rezidenților și rebelilor din Alep să părăsească orașul și să se îndrepte spre alte districte deținute de insurgenți sub o promisiune de călătorie în condiții de siguranță. ONU a sperat că încetarea focului ar putea permite evacuări medicale din oraș, dar a preciza că o lipsă de garanții de securitate și de „facilitare” îi va priva pe voluntari să poată interveni pentru ajutorarea populației civile prinsă în asediu. Rebelii au declarat că nu pot accepta armistițiul de încetare a focului, care, spun ei, nu face nimic pentru a atenua situația celor care aleg să rămână în Alep, și cred că este o parte a unei politici guvernamentale de a elimina adversarii politici din orașe.

Deraierea unui tren aglomerat de pasageri, vineri, în Camerun, a provocat moartea a 55 de oameni, informează Le Monde. Trenul a deraiat din cauza întreruperii traficului ca urmare a prăbușirii unui pod. Un reprezentant al companiei feroviare publice Camrail a raportat existența unui „ număr mare de răniți”. Trenul, care făcea legătura între Yaounde, capitala și portul Douala, a deraiat la scurt timp înainte de a ajuge în orașul Eseka, a declarat ministrul camerunez al transporturilor, Edgar Alain Mebe Ngo’o.

Turcia și Irakul au ajuns la un acord care i-ar putea permite Turciei să dețină un rol important în cadrul campaniei de recucerire a orașului Mosul de sub controlul ISIS, a declarat vineri Secretarul american al Apărării, Ash Carter, în urma unor discuții cu președintele Recep Tayyip Erdogan, informează Reuters. Erdogan și-a exprimat indignarea cu privire la faptul că Turcia, deși este membră NATO, nu a fost foarte implicată în atacul sprijinit de SUA asupra orașului irakian, odată parte a Imperiului Otoman și văzut de Turcia ca făcând parte din cadrul sferei sale de influență. Între timp, Irakul vede mișcările militare turcești de pe teritoriul său cu reticență, iar orice acord legat de orașul Mosul ar reprezenta o sursă majoră de tensiune între cele două state. Ministrul turc al apărării, Fikri Isik, a declarat că a fost de acord, în principiu, cu privire la implicarea Turciei în „determinarea viitorului orașului Mosul” și că a convenit cu omologul său din SUA cu privire la necesitatea ca cele trei țări să lucreze împreună pentru a reduce tensiunile dintre Ankara și Bagdad.

Premierul britanic, Theresa May, a respins, vineri, ideea potrivit căreia dificultățile actuale ale comerțului liber din Tratatul UE cu Canada (Ceta) au fost de rău augur pentru acordul pe care Londra trebuie să îl încheie cu UE pentru a pune capăt Brexitului, informează Le Figaro . Acordul dintre UE și Canada urma să fie semnat la 27 octombrie, după un lung proces care a durat șapte ani, dar are parte o rezistență din partea parlamentului valon, regiune francofonă din sudul Belgiei. „În cazul în care UE nu este în măsură să încheie un tratat cu Canada, atunci acest lucru va fi dificil cu Marea Britanie”, a avertizat prim-ministrul belgian, Charles Michel, în urma unui summit european. Theresa May nu a anunțat încă programul său de a face posibilă ieșirea țării sale din UE, adoptată prin referendum la 23 iunie. Cu toate acestea, May a lăsat deschisă posibilitatea ca Marea Britanie să părăsească piața unică în momentul în momentul ieșirii sale din Uniune și că adeziunea sa ar trebui să fie înlocuită de un nou acord comercial. „Cred că este important ca UE să poată semna acest acord comercial cu Canada”, a declarat May reporterilor în urma summit-ul de la Bruxelles.

Netflix, Twitter, Spotify, Amazon, eBay și cele ale mass-media, cum ar fi CNN sau New York Times au fost întrerupte sau complet inaccesibile, vineri, în SUA și Europa, din cauza unui atac cibernetic care afectează o societate intermediară din mediul online, informează Le Figaro. Mai multe nume mari ale Internetului, inclusiv Twitter, Spotify, Amazon sau eBay au fost grav perturbate în SUA în urma unui atac cibernetic împotriva unui furnizor de servicii. Timp de mult de două ore, accesul la aceste site-uri, dar și la alte surse mass-media (CNN, New York Times, Boston Globe, Financial Times, The Guardian), precum și pe Reddit sau Airbnb, a fost imposibil pe coasta de est-americană. Tot mai frecvent, acest tip de atac cibernetic are rolul de a face un server indisponibil prin supraîncărcarea interogări sau prin monopolizarea resurselor până la epuizare, fiind de multe ori realizat dintr-o rețea de mașini piratate și folosite de către proprietarilor lor (de „botnets”). Ținta atacului este compania Dyn, care face legătura între adresele IP și numele de site-uri web. FBI-ul a preluat cazul, împreună cu Departamentul de Securitate Internă. Acestea investighează cauzele posibile ale activității infracționale într-un atac organizat de către un alt stat. Potrivit lui Politico, grupurile de hackerii de la WikiLeaks și New World au revendicat atacul.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

myanmar rakhine rohingya minoritate musulmana conflict refugiati

Au fost 7 și 8 septembrie în lume – SUA cer Myanmarului să permită accesul umanitar în zonele populate de minoritatea rohingya, Rusia își intensifică prezența militară în Arctica, în timp ce Curtea Constituțională din Spania suspendă referendumul de independență a Cataluniei

Autoritățile din Myanmar au fost somate să permită accesul umanitar în statul Rakhine, pe fondul …