Home / A fost azi în lume / A fost 24 octombrie în lume – Femeile din Polonia reiau protestele împotriva inițiativelor de interzicere a avortului, ISIS contraatacă forțele irakiene și kurde angajate în recucerirea Mosulului, iar Biserica Protestantă din Austria îl critică pe candidatul de extremă-dreapta pentru folosirea divinității în campania electorală
Femeile din Polonia au ieșit din nou în stradă pentru a protesta împotriva inițiativelor guvernului de a restricționa avorturile. FOTO: AP Photo/Czarek Sokolowski

A fost 24 octombrie în lume – Femeile din Polonia reiau protestele împotriva inițiativelor de interzicere a avortului, ISIS contraatacă forțele irakiene și kurde angajate în recucerirea Mosulului, iar Biserica Protestantă din Austria îl critică pe candidatul de extremă-dreapta pentru folosirea divinității în campania electorală

1. Sute de femei din Polonia au continuat seria de proteste împotriva inițiativelor guvernamentale de restricționari dure a avortului, la puțin timp după ce proteste de mare amploare au blocat o inițiativă de interzicere totală a întreruperilor de sarcină, informează Reuters. Noile proteste au fost provocate de comentariile liderului Partidului Lege și Justiție, Jaroslaw Kaczynski, care a afirmat că chiar și fetușii deformați nu ar trebui avortați, astfel încât aceștia să fie botezați și înhumați cum se cuvine. Imaginile televiziunilor au arătat sute de femei îmbrăcate în negru care au protestat pe străzile din capitala Varșovia și marile orașe, printre care Katowice, Wroclaw, Poznan, Gdansk și Bialiystok. Pe pagina de Facebook a grupului “The Nationwide Women’s Strike”, care a organizat protestele, au fost postate mesaje împotriva degradării și violenței asupra femeilor și a intruziunii Bisericii Catolice în politicile statului.

2. Statul Islamic și-a intensificat atacurile asupra armatei și a forțelor kurde de pe teritoriul Irakului, încercând să ridice o parte din presiunea exercitată asupra grupurilor de militanți plasați în preajma orașului Mosul, ultima fortăreață urbană majoră pe care aceștia o mai dețin în acest stat, scrie Reuters. Circa 80 de sate și orașe mici deținute de ISIS au fost recucerite în cursul ofensivei forțelor gurvenamentale aliate, aducând armata și forțele kurde aproape de granița orașului, unde este de așteptat să aibă loc o bătălie decisivă. Campania pentru eliberarea Mosulului are scopul de a elimina jumătate din teritoriul autodeclaratului califat al Statului Islamic din Siria și Irak, aceasta reprezentând cea mai importantă luptă din ultimii 13 ani de tensiuni și haos ce au urmat invaziei SUA în acest stat, în 2003. Circa 1,5 milioane de locuitori se află în prezent în oraș, iar cele mai pesimiste scenarii vorbesc despre dislocarea a circa 1 milion de persoane în urma luptelor de recucerire a orașului.

3. Secretarul de Stat american John Kerry și-a manifestat îngrijorarea omologului său rus, ministrul de externe Serghei Lavrov, cu privire la reluarea luptelor și bombardamentelor asupra orașului sirian Alep, la capătul unui armistițiu de câteva zile, a declararat Departamentul de Stat al SUA, potrivit Reuters. Într-o convorbire telefonică, cei doi oficiali au discutat situația din Siria și au agreat să continuie identificarea unor soluții de rezolvare a crizei din Siria în cursul unei întâlniri a experților din mai multe țări, care urmează să aibă loc la Geneva. Totodată, Lavrov i-a cerut lui Kerry ca SUA să-și asume obligația de a separa opoziția moderată de grupările teroriste din Siria, potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe.

4. ”Tot ce știu despre Franța este că aici se fac parfumuri bune și că Parisul este numit Orașul Iubirii. Acum încep și o călătorie a dragostei”, afirmă Yusev, un farmacist de 35 de ani care a fugit din calea violențelor din Sudan, pentru a încerca să ajungă în Marea Britanie, găsindu-și refugiul în ”jungla din Calais”, care a fost demolată de autorități la începutul săptămânii, scrie The Guardian. Povestea lui Yusef este doar una dintre cele câteva mii ale refugiaților din nordul Franței, care au pus bazele unei tabere clandestine de refugiați ce a numărat între 6000 și 8000 de persoane. După distrugerea taberei, autoritățile franceze i-au îmbarcat pe refugiați pentru a fi relocați în centre de recepție a refugiaților de pe teritoriul țării. Aceștia au fost împărțiți în 4 categorii – adulți, familii, bolnavi și o mare mulțime de minori neînsoțiți, li s-a montat o brățară pe mână și li s-a arătat o hartă a Franței cu 2 locații din care au avut de ales, fără ca majoritatea să cunoască geografia țării, în care dintre locații să fie transportați. ”Vreau să mă integrez, să încep o nouă viață, să contribui. Am încredere că Franța mă poate proteja. Oamenii ne înțeleg greșit – noi nu avem probleme economice, fugim doar din calea violenței și a dictaturii”, afirmă Yusef. ”Voi închide ochii și voi pune degetul pe hartă”, mai afirmă acesta, rezumând felul cum își vede viitorul.

5. Biserica Protestantă din Austria l-a criticat pe candidatul extremei-drepte la alegerile prezidențiale pentru apelul la divinitate în cadrul unor mesaje care fac parte din campania electorală, relatează The Guardian. Reprezentanții Bisericii Protestante a Austriei l-au criticat pe Norbert Hofer pentru mesajul ”Așa să-mi ajute Dumnezeu” alăturat sloganului ”Pentru Austria cu inima și sufletul” pe posterele sale electorale, descriind inițiativa acestuia drept ”un abuz asupra numelui și religiei în general”. De cealaltă parte, Herbert Kickl, secretarul general al Partidului Libertății, o formațiune cu o puternică viziune anti-imigranți, a afirmat că sloganul nu dorește decât să sublinieze cât de puternic este ancorată formațiunea în ”sistemul de valori al unei culturi creștine vestice”. În replică, biserica a replicat că Dumnezeul din Biblie ”nu este o zeitate creștină din Vest”, ci un zeu universal care îi protejează pe cei slabi și săraci, ”care în aceste zile în mod special sunt reprezentați de refugiați și străini”.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

A fost 12 aprilie în lume – Ministra norvegiană a Sănătății și Serviciilor Sociale, Ingvild Kjerkol, a demisionat după ce teza sa de masterat a fost retrasă pentru plagiat, Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind presupusa interferență rusă în viitoarele alegeri europarlamentare și Parlamentul bulgar a confirmat un guvern interimar pentru a conduce țara până la alegerile din iunie.

Material realizat de Mihai Turcu. Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind …