Home / GeopoliticALL / Europa / Vladimir Putin a ordonat intensificarea prezentei militare in Arctica

Vladimir Putin a ordonat intensificarea prezentei militare in Arctica

După ce Canada și-a anunțat dorința de extindere a teritoriului ocupat în Arctica, președintele rus Vladimir Putin a declarat faptul că întărirea prezenței militare arctice este o prioritate.

Există și alte declarații prin care Vladimir Putin cere mărirea capacității militare în Artica, însă aceasta este unul dintre cele mai ferme ordine ale sale, relatează BBC.

Actualmente, nicio țară nu are monopol absolut asupra Arcticii. Interesul sporit pentru acest teritoriu se datorează resurselor sale valoroase. Arctica detine 30%  gaz metan și 15% petrol din resursele neexploatate ale lumii. Schimbările climatice, dar și tehnologia avansată de extragere înseamnă metode ieftine și ușoare de exploatare.

În august 2007, exploratorii ruși au infipt drapelul ţării pe fundul oceanului, la 4.200 m adâncime, în dreptul locului care marchează Polul Nord, pentru a-și extinde pretențiile teritorialiste. În ședința de marți la care au fost invitați liderii militari ai țării, conducătorul de stat rus a pus accentul pe infrastructura și unitățile militare din Arctica, felicitând redeschiderea unei foste baze aeriene sovietice.

Pe de alta parte, luni, ministrul de externe canadian, John Braid, a afirmat ca intenționează sa extindă  monopolul asupra fundului mării Arcticii, incluzând Polul Nord. Prin urmare, guvernul conservator va începe redactarea cererii de extindere a limitelor exterioare pe care o vor adresa Organizatiei Națiunilor Unite.

Michel Byers, expert în drept internațional de la Universitea British Columbia susține ca spre deosebire de Rusia, Canada nu mizează pe caștigul economic, ci pe stabilitate politică internă.

Despre Cristina Merticaru

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *