Home / Politica si... / Afaceri / Portugalia ofera vize strainilor bogati

Portugalia ofera vize strainilor bogati

housesDatoriile eterne si masurile de austeritate determina Portugalia sa acorde, la cumpararea unei proprietati imobiliare de minimum 500,000 de euro, o viza de sedere pentru 5 ani, in incercarea de a readuce stabilitatea ecomomica.

Prin extinderea crizei economice, piata imobiliara portugheza, la fel ca toate domeniile, a avut de suferit. Pentru a atrage investitii din afara tarii, guvernul Portugaliei a adoptat, in octombrie 2012, proiectul “vistos dourados” (viza de aur). Strainii care cumpara proprietati in valoare de minimum 500.000 de euro, primesc o viza de sedere pentru Portugalia de cinci ani si, automat, dreptul de a fi recunoscut ca cetatean al Uniunii Europene si al Spatiului Schengen. Insa achizitionarea unei proprietati nu este singura metoda pentru a obtine o viza. Investitiile de peste un million de euro, la fel si crearea a zeci de locuri de munca în Portugalia, aduc aceleasi avantaje.

Scopul este de a repune in miscare economia tarii, afectata de criza economica, iar strategia are succes. Conform datelor transmise de ministerul de externe portughez, pana acum, aproximativ 222 de milioane de euro au intrat in conturile tarii, in urma vanzarii a 356 de proprietati imobiliare, cererea de piata cea mai mare venind din partea familiilor chineze.

Acesta este contextul in care problema imigrantilor este una atat de sensibila in Europa, iar proiectul are sustinerea Bruxelles-ului, mai ales ca, dupa expirarea vizei, imigrantii au dreptul de a obtine cetatenia. Nici scutirea de taxe a strainilor nu pare sa-i afecteze pe portughezi, chiar si in cazul celor care provin din U.E. Putine critici au fost adresate noii strategii, cea mai radicala venind din partea extremei drepte care sustine faptul ca prin aceste masuri se doreste “vanzarea” tarii.

Portugalia nu este singura tara europeană care isi doreste imigranti bogati. Spania, Cipru, Grecia si Olanda au dezvoltat proiecte asemanatoare, in speranta de a recupera investitiile initiale pe piata imobiliara.

Despre Cristina Merticaru

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *